Najbolji cozy krimići za blagdane
Najbolji cozy krimići za blagdane

Najbolji cozy krimići za blagdane

Cozy krimići označavaju žanr romana koji u nama bude osjećaj ugode, bez obzira na to što govore o kriminalu.

Za razliku od modernih, skandinavskih krimi trilera od kojih se želudac okreće, a u žilama ledi krv, cozy krimići obiluju simpatičnim likovima s kojima se možemo poistovjetiti, duhovitim dosjetkama i nevjerojatnim opisima mjestašca u kojima se radnja odvija.

Dobar udoban krimić spaja domišljate kriminalističke zavrzlame i rasplete s osjećajem topline pa ne čudi što se romani ovog žanra smatraju idealnim za čitanje pod dekicom, uz šalicu toplog čaja i čaroban božićni ugođaj koji pružaju lampice s božićne jelke.

Ako nadolazeći tjedan namjeravate provesti u toplini svog doma, s odličnim krimićem u rukama, predlažemo nekoliko naslova idealnih za blagdansko razdoblje. Po jedan za svaki dan u tjednu!

Bez obzira na to hoćete li ga posuditi u knjižnici, čitati na Kindleu ili kupiti u tiskanom izdanju, na hrvatskom ili na engleskom, ovi krimići zaposlit će vaše “male sive stanice” na najugodniji mogući način.

Idealni su i za kasni božićni poklon, ako darove još niste razmijenili s najvećim ljubiteljem krimića kojeg poznajete.

Agatha Christie “Hercules Poirot’s Christmas”

Ako još niste pročitali ovaj klasik kraljice krimića Agathe Christie, sad je pravo vrijeme. Obitelj Lee okuplja se za Božić, no samo jedan član obitelji zna da će blagdane obilježiti smrt glave obitelji, tiranina Simona Leea. Srećom, u selu u kojem se nalazi raskošna kuća obitelji Lee odsjeda slavni Hercule Poirot koji nudi pomoć u istrazi… Ovaj fenomenalni krimić guta se u jednom dahu, a ako poželite još snježnih avantura s potpisom Agathe Christie, potražite knjige “The Sittaford Mystery”, “The Adventure of the Christmas Pudding” i “The Mousetrap”.

Alex Pavesi “Osam detektiva”

Tražite kratki bijeg od sivila i hladnoće? Ovaj će vas krimić teleportirati na zavodljiv mediteranski otok.

Pisac i matematičar Grant McAllister nakon objavljivanja zbirke krimi romana “Bijela umorstva” preselio se na udaljeni mediteranski otok gdje mu se zameo trag. No, ambiciozna mlada urednica Julia Hart odluči ga pronaći pod svaku cijenu nakon što njezin poslodavac, Victor Leonidas, slučajno naiđe na jedan od rijetkih sačuvanih primjeraka knjige i odluči objaviti novo izdanje. Ali prije toga, “Bijela umorstva” treba detaljno proučiti – a Julia se ubrzo nakon upoznavanja s Grantom počne pitati jesu li zločini postojali samo na papiru ili se iza njih krije puno mračnija istina zbog koje je on jednom davno morao napustiti Edinburgh.

T.A. Willberg “Smrtonosna ruža”

U pismu je stajalo: “Jednom od novaka ne može se vjerovati…”. Godina je 1959. i novi je ubojica na ulicama Londona, a Scotland Yard posve je zbunjen i nemoćan. Novine ubojicu nazivaju Cvjećar zbog slike ruže kojom obilježava svoje žrtve. Policija se za pomoć ponovno obraća istražiteljima Agencije.

Uzbudljiva i napeta, ova knjiga čita se u jednom dahu i mislima nas vodi u neka druga vremena.

Mia P. Manansala “Blackmail and Babingka”

Kad se mjesto u kojem se radnja krimića odvija zove Shady Palms, jasno je da će priča biti moderna, zabavna i uzbudljiva.

Lila Macapagal uživa u uspjehu kafića koji je tek pokrenula i tek započetoj romansi sa svojim dobrim prijateljom Jaeom kad se u njezin život vraća rođak kojeg njezina obitelj nije vidjela 15 godina. Problematični rođak poznat je po svojim muljažama i drami koja ga prati, no kad se pronađe u ulozi glavnom sumnjivca za ubojstvo, Lila daje sve od sebe kako bi dokazala njegovu nevinost u koju ni sama nije posve sigurna.

Nina de Gramont “Afera Christie”

“Godine 1926. Agatha Christie nestala je na jedanaest dana. Jedina sam osoba koja zna što se krije iza njezina nestanka. Nisam Hercule Poirot. Ja sam ljubavnica njezina muža.”

Sredinom dvadesetih godina 20. stoljeća Agatha Christie spisateljica je koja svakim danom postaje sve uspješnija i slavnija, majka i supruga. Živi u svijetu glamuroznih zabava i opuštajućih vikenda na bogataškim imanjima. Nan O’Dea miljama je udaljena od tog svijeta, no ipak uspijeva ući u njega postavši sastavni dio života bračnog para Christie. Ubrzo postaje i ljubavnica Agathina supruga Archieja, odlučna u namjeri da ostvari svoj cilj i ozakoni njihovu vezu. Pomno je osmislila svaki korak. No taj plan nije začet kad je upoznala Christiejeve, već puno prije i motiviran je činom nezamislive okrutnosti koji joj je zauvijek promijenio život.

Karen McInerney “Mistletoe Murder”

Obožavatelje Hallmarkovih božićnih filmova, oduševit će ovaj krimić koji savršeno dočarava blagdanski ugođaj.

Farmerica Lucy Resnick živi svoj san – na božićnom sajmu prodaje svoje džemove i ručno rađene sapune, a nakon toga provodi večeri u društvu svog kluba za pletenje, ili s dečkom, zgodnim veterinarom. Ipak, tjedan dana prije Božića idilu malog američkog mjestašca uzburkava vijest o umorstvu njihova susjeda, koji je pronađen s nožem u leđima. Šerif sumnjiči njegovu ženu, no Lucy ima drugačije ideje…

Richard Osman “Klub istražitelja ubojstava četvrtkom”

Kad su cozy krimići novog doba u pitanju, od ovog bolje ne ide. Britanski voditelj i spisatelj Richard Osman briljirao je serijalnom pustolovina umirovljenika iz malog mjestašca koji su s velikom strašću osnovali klub u kojem pokušavaju riješiti zločine, a kad vas prvi nastavak oduševi, nema razloga brizi jer je Osman napisao još dva, koja su pobrala jednako visoke ocjene čitatelja.

Želimo vam ugodno čitanje!

Učitati još
Zatvori