Nisam sve ovo zaslužila: Britney Spears objavila autobiografiju koja je šokirala svjetsku javnost
Nisam sve ovo zaslužila: Britney Spears objavila autobiografiju koja je šokirala svjetsku javnost

Nisam sve ovo zaslužila: Britney Spears objavila autobiografiju koja je šokirala svjetsku javnost

Nakon biografskih zapisa odbjeglog princa Harryja, novi pop-kulturalni naslov koji je privukao pažnju svjetske javnosti jest autobiografija nekadašnje pop princeze Britney Spears. Knjiga koja nosi naslov The Woman in Me od danas, 24. listopada službeno se našla u prodaji. Ipak, njezini fragmenti su već dospjeli u javnost i uzburkali duhove.

Srcedrapajuća je to priča o životu provedenom pod povećalom javnosti, na vjetrometini različitih mišljenja. Već dugo Britney nije samo pjevačica, već fenomen popularne kulture kojeg učestalo doživljavamo lišenog ljudskih karakteristika.

Britney Spears knjiga

Što nam otkriva Britney?

U svom literarnom prvijencu The Woman in Me Britney ne štedi na detaljima, a spremno se dotakla i svog odnosa s brojnim slavnim osobama, uključujući i zvijezde s A liste. Od Madonne, preko Natalie Portman i Lennyja Kravitza, sve do Justina Timberlakea, knjiga detaljno opisuje mnoge glumce, glazbenike i novinare s kojima je provodila vrijeme.

Tako čitatelji dobivaju uvid u njezinu nesuđenu ljubav s Colinom Farrellom, za koju je u datom trenutku ipak bilo pogrešno vrijeme. Tu je i saznanje kako je upravo njoj zamalo pripala naslovna uloga u danas kultnoj romantičnoj drami The Notebook, od koje je u konačnici odustala u korist Rachel McAdams. Dva su to primjera koja nam sugeriraju kako je situacija koju danas poznajemo mogla biti znatno drugačija…

Britney Spears knjiga

Priznanje koje je šokiralo svijet

Pojedini redci posvećeni su i njezinoj dugogodišnjoj (ne)prijateljici Christini Aguileri, no u znatno manjem obimu nego što je to javnost očekivala. Primjerice, potpuno je izostavljena u dijelu koji tematizira legendarni poljubac s kraljicom popa na dodjeli VMA nagrada, premda je u njemu sudjelovala. Izostanak njezinog lika čitateljima sve govori, možda i više nego da njezino ime ispunjava više redaka.

Medijski su ipak najpraćeniji bili redci koje je posvetila bivšem dečku Justinu Timberlakeu, kao i priznanje da se zbog njega odlučila na pobačaj jer pjevač nije bio spreman na zasnivanje obitelji. Ovo je priznanje šokiralo svjetsku javnost, koja je jednoglasno stala na stranu pjevačice te u njemu pronašla korijene javnog sloma koji je kulminirao 2007. godine.

Britney Spears knjiga

Smatra kako sve ovo nije zaslužila

U djelu The Woman in Me Britney objašnjava kako je drastično skraćivanje kose tada bio njezin odgovor na pritisak javnosti vezan uz njezin izgled. “Ljudi su mi govorili što misle o mom tijelu, otkako sam bila tinejdžerica. Brijanje glave bio je moj način odustajanja“, rekla je Spears. Godinu dana nakon toga, njezin otac, Jamie Spears, preuzeo je tada odgovornost nad njezinim financijama i medicinskom skrbi.

Želeći utišati ostale glasove, bio je utišan njezin. Život Britney Spears bio je u rukama drugih, a sama je priznala kako je u 13 godina koje je provela pod skrbništvom oca u nekoliko navrata poželjela odustati od borbe protiv toga. Danas, kada je sve to iza nje dojma je kako to nije zaslužila, posebice kada se osvrće na odnos koji je vlastita obitelj gajila prema njoj.

Britney Spears knjiga

Vrijeme je da se čuje njezin glas

Knjigu Woman In Me opisana je kao hrabra i zapanjujuće dirljiva priča o slobodi, slavi, majčinstvu, preživljavanju, vjeri i nadi. Ujedno, predstavljena je i kao sjajan primjer važnosti toga da jedna žena konačno ispriča vlastitu priču, prema vlastitim uvjetima.

Ipak, godine koje je provela pod skrbništvom ostavile su traga, posebice na njezin odnos prema glazbi. Nastavak glazbene karijere trenutno joj nije u fokusu. Sada kada ponovno ima priliku slobodno stvarati, piše pjevačica, ne osjeća se motiviranom za isto. “Vrijeme je da ne budem netko koga drugi žele; vrijeme je da zapravo pronađem sebe”, poručuje.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori