Hrvatska ima odličnu stranicu s besplatnim knjigama
Hrvatska ima odličnu stranicu s besplatnim knjigama

Hrvatska ima odličnu stranicu s
besplatnim knjigama

U 2023. dali smo si zadatak čitati što više hrvatskih i regionalnih autora. Knjižnice i knjižare doista već vrve fantastičnim književnim imenima s naših prostora i u svakoj ćete pronaći barem jednu intrigantnu knjigu za vašu TBR listu. Međutim, ako ste među onima koji vole čitati na Kindleu i generalno preferiraju e-knjige, imamo izvrsnu ideju – pročitajte domaća izdanja, ali i probrana strana, sasvim besplatno i to online.

U našoj zemlji dostupan je genijalan projekt Besplatne elektroničke knjige, na kojem besplatno možete čitati na stotine naslova u PDF obliku, a što se na toj platformi najviše čita i čemu ćemo se sljedeće i sami posvetiti, otkrivamo vam u nastavku.

Besplatne online knjige renomiranih autora

Besplatne elektroničke knjige nisu novi projekt, štoviše, na njemu se radi još od 2001. godine, ali uspješno su dosegle preko četiri milijuna korisnika. Tijekom prošle su godine izbacili više od trideset novih naslova, a online knjige u obliku PDF-a objavljuju u pet biblioteka.

Svaka zastupa određeni krug autora – primjerice, Biblioteka Online donosi naslove višestruko nagrađavnih autora i autorica i naglasak je na knjigama suvremene hrvatske književnosti, biblioteka Mali rakun donosi romane i priče još uvijek mladih i neafirmiranih spisateljica i pisaca pa je tu naglasak na romanima prvijencima.

Biblioteka elektroRI fokusira se na pjesničke i prozne naslove riječkih umjetnika, dok Biblioteka elektroDAF donosi klaske anarhističke književnosti i teorije. Naslove možete pretraživati po autoru, vrsti (proza, poezija, drame, eseji, publicistika, teorija) i kronološki. Tu je i biblioteka Nije lektira, u okviru koje se objavljuju probrani naslovi domaćih autorica i autora za djecu i mlade, s naglaskom na osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast, 

Pristupite im ovdje.

Tri hit proza naslova:

Sloboština Barbie

U godini iza nas, otkrili su iz projekta, najčitaniji je prozni naslov upravo knjiga Sloboština Barbie jedne od naših najzanimljivijih suvremenih autorica, Maše Kolanović.

Jedinstvena knjiga funkcionira kao autofikcija, autobiografske proza i zapravo je kvartovska priča o odrastanju u doba političkih turbulencija, opisana intimistički, pitko, duhovito, a istovremeno dirljivo. Knjiga je ilustrirana, u njoj se prepliće izmaštani svijet iz uma djevojčice, kao i stvarni koji naprasno prekida tu djetinju dinamiku.

Ono što sam prešutjela

Roman Aleksandre Kardum iznimno je zanimljiv iz razloga što na našu književnu scenu donosi još jedan suvisao ženski pripovjedački glas. Roman Ono što sam prešutjela svojim gustim asocijativnim tkanjem u kojem se izmjenjuju mrvice prošlosti s mrvicama sadašnjosti.

100% pamuk

Petnaest priča Ivane Bodrožić ukoričenih u zbirci 100% pamuk odlikuje ujednačena visoka književna kvaliteta i autorska samosvijest. Svaka priča na originalan način, s finim (crnim) humorom i naturalističkim smislom za detalj dramatizira žensku svakodnevicu. Ženstvenost, majčinstvo, kućanski poslovi i intimni odnosi u pričama Ivane Bodrožić literarizirani su vjerodostojno i bez uljepšavanja.

Književne preporuke

Ostale najčitanije naslove čine publicistika i eseji, ali mi vam donosimo još dvije vlastite preporuke što biste mogli početi čitati već danas.

U pitanju su dvije knjige poezije koje bi vas mogle zaintrigirati. Prve je upravo X autora Želimira Periša o kojem smo zbog fascinantnog romana Mladenka Kostonoga mogli čitati i slušati sa svih strana. Ovo je njegov poetski prvijenac koji se sastoji od tri ciklusa i progovaraju o, kako kaže službeni opis, svijetu spektakla, pritisku na ljudsku egzistenciju, današnjici promijenjenoj kapitalizmom.

Drugu knjigu poezije potpisuje Olja Savičević Ivančević, dobitnica Kiklopa i jedna od najjačih pjesnikinja svoje generacije. U pitanju je Mamasafari (i ostale stvari), zbirka koja se u tri ciklusa tematski veže na putovanja, ali opisuje razne aspekte života, privatnog i onog na van kroz pjesme-eseje, bilješke, pjesme-putopise i slične.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori