Hrvatska ima odličnu stranicu s besplatnim knjigama

Hrvatska ima odličnu stranicu s
besplatnim knjigama

U 2022. dali smo si zadatak čitati što više hrvatskih i regionalnih autora, a one čijim se novim djelima posebno veselimo otkrili smo vam ovdje. Knjižnice i knjižare doista već vrve fantastičnim književnim imenima s naših prostora i u svakoj ćete pronaći barem jednu intrigantnu knjigu za vašu TBR listu. Međutim, ako ste među onima koji vole čitati na Kindleu i generalno preferiraju e-knjige, imamo izvrsnu ideju – pročitajte domaća izdanja, ali i probrana strana, sasvim besplatno i to online.

Nedavno smo se ponovno podsjetili na genijalan projekt Besplatne elektroničke knjige na kojem besplatno možete čitati na stotine naslova u PDF obliku, a što se na toj platformi najviše čita i čemu ćemo se sljedeće i sami posvetiti, otkrivamo vam u nastavku.

Besplatne online knjige renomiranih autora

Besplatne elektroničke knjige nisu novi projekt, štoviše, na njemu se radi još od 2001. godine, ali nedavno su dostigle više od čak četiri milijuna korisnika. Tijekom prošle su godine izbacili više od trideset novih naslova, a online knjige u obliku PDF-a objavljuju u četiri genijalne biblioteke. Svaka zastupa određeni krug autora – primjerice, Biblioteka Online donosi naslove višestruko nagrađavnih autora i autorica i naglasak je na knjigama suvremene hrvatske književnosti, biblioteka Mali rakun donosi romane i priče još uvijek mladih i neafirmiranih spisateljica i pisaca pa je tu naglasak na romanima prvijencima. Biblioteka elektroRI fokusira se na pjesničke i prozne naslove riječkih umjetnika, dok Biblioteka elektroDAF donosi klaske anarhističke književnosti i teorije. Naslove možete pretraživati po autoru, vrsti (proza, poezija, drame, eseji, publicistika, teorija) i kronološki.

Pristupite im ovdje.

Što se najviše čita?

U godini iza nas, otkrili su iz projekta, najčitaniji je prozni naslov upravo knjiga Sloboština Barbie jedne od naših najzanimljivijih suvremenih autorica, Maše Kolanović.

Jedinstvena knjiga funkcionira kao autofikcija, autobiografske proza i zapravo je kvartovska priča o odrastanju u doba političkih turbulencija, opisana intimistički, pitko, duhovito, a istovremeno dirljivo. Knjiga je ilustrirana, u njoj se prepliće izmaštani svijet iz uma djevojčice, kao i stvarni koji naprasno prekida tu djetinju dinamiku.

Nakon Thoreauajevih filozofskih zapisa slijedi roman Tuđi život, također renomirane hrvatske autorice Marine Vujčić. U pitanju je književni prvijenac ove autorice koji je izašao 2010. godine, a kao i Sloboština Barbie, donosi jedinstveni književni koncept. Radnja započinje lektoricom Sarom koja, pregledavajući novinski članak, uoči oglas za rad na sinopsisu telenovele. Opterećena svakodnevicom i upitnom egzistencijom, počinje raditi na scenariju za Tuđi život i tako nas vodi u priču o međuljudskim odnosima i svakodnevici toga vremena.

Slijedi zbirka pjesama Tri jeseni kutne ruske autorice Ane Ahmatove, svjetski prepoznate pjesnikinje koja je među prvima pisala poeziju inspiriranu ženskim identitetom, temama i likom. Njezino je najpoznatije djelo Relivkijem, koji se naziva remek djelom o teroru Staljinove politike. Iako je njezina poezija bila revolucionarna, premalo se zna o ovoj autorici i upravo je zato ovo izvrsna prilika da zaronite u njezine riječi.

Ostale najčitanije naslove čine publicistika i eseji, ali mi vam donosimo još dvije vlastite preporuke što biste mogli početi čitati već danas.

U pitanju su dvije knjige poezije koje bi vas mogle zaintrigirati. Prve je upravo X autora Želimira Periša o kojem smo zbog fascinantnog romana Mladenka Kostonoga mogli čitati i slušati sa svih strana. Ovo je njegov poetski prvijenac koji se sastoji od tri ciklusa i progovaraju o, kako kaže službeni opis, svijetu spektakla, pritisku na ljudsku egzistenciju, današnjici promijenjenoj kapitalizmom. Drugu knjigu poezije potpisuje Olja Savičević Ivančević, dobitnica Kiklopa i jedna od najjačih pjesnikinja svoje generacije. U pitanju je Mamasafari (i ostale stvari), zbirka koja se u tri ciklusa tematski veže na putovanja, ali opisuje razne aspekte života, privatnog i onog na van kroz pjesme-eseje, bilješke, pjesme-putopise i slične.

Foto: antikvarijat Crveni Peristil, Abrakadabra, Unsplash

Učitati još
Zatvori