Legendarni Jo Nesbo, autor najpopularnijh krimića, dolazi u Hrvatsku

Legendarni Jo Nesbo, autor najpopularnijh
krimića, dolazi u Hrvatsku

Najbolji norveški pisac krimića, negdašnja mlada nogometna zvijezda, glazbenik i bivši broker su jedna osoba – Jo Nesbo, a njegova naklonost prema Hrvatskoj opet nam ga dovodi u goste. Ovaj put boravi u Splitu 5. svibnja i Zagrebu 7. svibnja.

Jo Nesbo družit će se s hrvatskim obožavateljima

Sa svojom vjernom čitateljskom sljedbom razgovarat će o objavljenim djelima koja su dosad prevedena na 50 jezika i prodana u više od 50 milijuna primjeraka. Lani je objavio dvije knjige – „Stručnjak za ljubomoru i druge priče“ te „Otok štakora i druge priče“. No, bez premca u popularnosti su njegovi krimići i legendarni detektiv Harry Hole. Niz detektivskih romana donio mu je prestižne nagrade, ali i ono još vrjednije od toga – trajnu čitalačku ovisnost diljem svijeta. Među jakim konzumentima su upravo hrvatski čitatelji koji se mogu hvaliti kako je Jo Nesbo radnju jedne priče smjestio u Hrvatsku. Riječ je o romanu „Spasitelj“, a u njemu ima Zagreba, Vukovara, branitelja, zločina… Ideju za roman kreirali su mu stvarni događaji kada je 90-tih posjetio Vukovar i gledao slike vukovarske bolnice. Gdje će Jo smjestiti radnju novog romana još ne znamo, no znamo da se novi tekst priprema!

Kako će Jo preći Ikeu u broju otiskanik primjeraka?

Za posljednjeg posjeta u Zadru i Zagrebu 2018. je predstavljao svoju preradu Shakespeareove drame „Macbeth“. Dio je to projekta Hogarth Shakespeare. Tada je osam slavnih pisaca povodom 400. obljetnice smrti velikana pisane riječi publici podarilo svoje suvremeno viđenje slavnih djela nastalih na Otoku stoljećima unatrag.

Je li jači  „Crvendać“, „Šišmiš“, „Leopard“ ili će kao uvijek pobijediti „Žohari“ na listi najčitanijih, teško je prognozirati. No, ono što zasigurno znamo jest da Jo Nesbo mijenja povijest kriminalističkih romana i zauzima sve značajnije mjesto. Nadalje, sigurno je i da od ove godine Ikein katalog više nije skandinavski proizvod s najviše otisnutih primjeraka, već knjige koje piše Jo Nesbo.

*Ikea je objavila kako je njezin katalog za 2021. zadnji otisnuti katalog, postali su digitalni.

Raspored gostovanja:

Split

05. svibnja u 18 sati

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika 

Adresa: Šetalište Ivana Meštrovića 18

Zagreb

07. svibnja u 18 sati

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Adresa: Ulica Hrvatske bratske zajednice 4

Program gostovanja:

  • izlaganje Joa Nesbøa i intervju s voditeljem programa
  • potpisivanje knjiga i kratko druženje s autorom.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori