Roman Agni jedan je od najboljih slovenskih romana posljednjih godina
Roman Agni jedan je od najboljih slovenskih romana posljednjih godina

Roman Agni jedan je od najboljih
slovenskih romana posljednjih godina

Ivan i Katja bračni su par koji s dvjema kćerima, Mašom i Klarom, živi na slovenskom selu. Dinamika njihova ustaljena života mijenja se kada se na kat obiteljske kuće useli zanosna Brina, Katjina sestra blizanka, koja traži predah od glumačke karijere u kazalištu. Brinin dolazak polako unosi nered u živote likova – Ivan je nervozan, Katja sve nemirnija, a Maša, tinejdžerka, intenzivno istražuje svoju seksualnost. Napetost je s vremenom sve veća, a u nizu bizarnih obrata uskoro postaje jasno da svaki život uz lice nosi i naličje – koje nije za svačije oči… radnja je ovo djela Agni slovenskog književnika Boruta Kraševca. 

Agni Borut Kraševac

Književni prvijenac Boruta Kraševca roman je o međusobnim odnosima koje pokreću nagoni. Roman o vatri kao vitalnoj energiji, o nevidljivoj ljepoti koja se neprestano valja između erosa i tanatosa i kojoj je dodatnu vrijednost značenja, time i destruktivnost, nametnuo čovjek. Kao takav, Agni u suvremenom slovenskom umjetničkom prostoru predstavlja svjež romaneskni vjetar koji prožvakane teme prikazuje na nov, drzak i umjetnički privlačan način.

Jasna Lasja, Literatura

Agni Borut Kraševac

Agni Boruta Kraševca prvijenac je koji dinamično, duhovito i pametno ponire u naizgled mirnu svakodnevicu suvremene slovenske obitelji, ovjenčan uglednom Kresnikovom nagradom za književnost. Gotovo začudno, jer zbivanja prikazuje i iz perspektive životinje, Kraševec pred čitatelja podastire ono karnalno i neukrotivo u međuljudskim odnosima, zorno prikazujući da se od prirode ne može pobjeći. Njegova hrvatska pomocija će održat će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića 7. veljače u 19:30 sati.

Foto: Hena, Pexels

Učitati još
Zatvori