Glazbena šetnja Zagrebom

Glazbena šetnja Zagrebom

zagreb-cover

Detaljan vodič po glazbenim punktovima grada Glazbene šetnje Zagrebom knjiga je o prošlosti i sadašnjosti Zagreba, autorice Nade Bezić. Ova knjiga vodi čitatelja od kuće do kuće gdje god se na neki način događala ozbiljna glazba, po ulicama i mirogojskim alejama, zaustavljajući se kod spomenika i koncertnih dvorana. Iako govori o glazbenom životu, kojem je temelj umjetnost zvuka, knjiga najprije navodi čitatelja da gleda i promatra, podigne pogled u ulicama kojima toliko puta prolazi, potraži ne tako očito blago u muzejima ili grob nekoga zaslužnog glazbenika.

15723331_1037183983049936_1800137655641643260_o

Knjiga donosi podatke o glazbenim lokacijama u četiri najatraktivnija područja u središtu Zagreba (Gornji grad, Kaptol, Zelena potkova, Ilica) i predstavlja spomen-obilježja glazbenicima – ulice koje nose njihovo ime, spomenike i spomen-ploče, grobove na Mirogoju – otkriva što je u najvećim zagrebačkim muzejima povezano s glazbom. Najvažniji koncertni i kazališni prostori detaljnije su opisani, a obuhvaćeno je i muziciranje na otvorenome. Zagreb ovom knjigom dobiva kompletan pregled svih lokacija važnih za ozbiljnu glazbu. Pregledno se nižu podaci o najrazličitijim prostorima na kojima se glazba izvodila, poučavala, skladala, distribuirala ili se ondje čuva spomen na nju. Autorica se bavi različitim razdobljima, a najviše govori o posljednja dva stoljeća.

preuzmi

Piše i o današnjem glazbenom Zagrebu, potičući čitatelja da prošeće ulicama i upozna grad, pronađe spomenike, oda počast preminulima na Mirogoju te, naravno, pohodi koncerte i kazališta. S obzirom na to da je riječ o prvoj takvoj knjizi u Hrvatskoj, ona daje i metodološki doprinos glazbenoj publicistici u nas pa će poslužiti kao uzor za druge gradove. Naime, iako naslovom upućuju na to da pripadaju sličnom području, dosad objavljene knjige ponajprije opisuju povijest glazbe u tim gradovima, katkad prikazanima u vrlo uskom segmentu.

Ovo djelo donosi brojne nove podatke te ispravlja neke uvriježene pogreške iz drugih knjiga. Glazba je u raznim svojim pojavnostima bila prisutna u vrlo različitim uvjetima, povijesnima i političkima, pa se ponegdje neizbježno spominju te okolnosti, npr. glazba koja je pratila ispraćaj kako Tita, tako i Tuđmana. Za razliku od drugih knjiga, u ovoj je naglasak na tome gdje se događao glazbeni život i koliko možemo saznati o tom prostoru, a sam repertoar i protagonisti nekoga glazbenog događaja u drugom su planu.

Sve je počelo jednom šetnjom u kojoj je autorica bila turistički vodič skupini kolega iz inozemstva. Dotadašnje znanje i strast za prenošenje priča i zgoda iz glazbenog Zagreba pretočila je u niz vrlo slušanih emisija na III. programu Hrvatskoga radija. A šteta je da te radijske šetnje ostanu samo u sjećanju slušatelja pa ih je bilo potrebno zabilježiti na papir. Predstavljanje knjige održat će se 19. siječnja u 18 sati u Velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu, na adresi Masarykova 28, u Zagrebu.

Foto: Creative Commons, Lice grada

Učitati još
Zatvori