Tjedan u Kinoteci u znaku kultnih filmova Jima Jarmuscha

Tjedan u Kinoteci u znaku kultnih
filmova Jima Jarmuscha

Cudnije od raja

U utorak gledamo komediju Čudnije od raja iz 1984. o troje mladih američkih autsajdera i njihovim suhoparnim pokušajima da pobjegnu monotoniji. Crno-bijeli film snimljen 16 mm kamerom za samo 90 000 dolara osvojio je, između ostalih, nagradu Caméra d’Or za najbolji debitantski film u Cannesu te osigurao Jarmuschu međunarodni proboj i kultni status. Čudnije od raja jedan je od najutjecajnijih filmova 80-ih i smatra se pokretačem vala niskobudžetnih nezavisnih filmova koji su zavladali tržištem desetljeće kasnije.

Mrtav čovjek u kojem je Jarmusch žanrovsku ikonografiju vesterna obogatio elementima crnoga humora, mistike i poezije na rasporedu je u srijedu. Nadajući se poslu knjigovođe u gradu Machineu, mladić William Blake (Johnny Depp) putuje iz Clevelanda na Zapad. Umjesto obećana namještenja, dočekuje ga neprijateljski svijet. Slučajni prijatelj, Indijanac Nobody (Gary Farmer), pomaže mu da, smrtno ranjen i progonjen, nastavi putovanje. Soundtrack filma potpisuje Neil Young.

Mrtav covjek

U okviru pretprograma 26. Dana hrvatskog filma u četvrtak će se u Kinoteci premijerno prikazati dokumentarac Liga džentlmena u režiji Silvija Mirošničenka. Film o nikada napisanoj povijesti hrvatskog filma koja se događala za stolom zagrebačkog filmskoga kritičara, esejista i boema Vladimira Vukovića. Kružok ljubitelja filma, prozvanih hitchcockovcima, okupljao je mnoge filmske redatelje, kritičare i teoretičare koji će poslije postati glavne uzdanice hrvatske kinematografije.

Pod udarom zakona iz 1986. na rasporedu je u petak. U svom drugom dugometražnom filmu Jarmusch ponovno ponovno portretira izopćenike iz američkog društva, no ovaj put priču smješta u žanrovski okvir zatvorskog filma, Svodnik Jack (John Lurie) i DJ Zack (Tom Waits) završe u istoj zatvorskoj ćeliji kao žrtve namještaljki. Uskoro im se pridruži brbljavi tal. emigrant Roberto (Roberto Benigni), prema čijem planu bježe iz zatvora, da bi se nakon kratka druženja i lutanja močvarnim prašumama Louisiane razišli i krenuli svatko svojim putem.

Pod udarom zakona

Subotu rezervirajte za Kavu i cigarete (2003.). Film je nastajao tijekom 17 godina, a sastoji se od 11 vinjeta u kojima likovi raspravljaju o različitim temama – Parizu 20-ih godina prošloga stoljeća, uporabi nikotina kao insekticida, Teslinim izumima, i to u trenucima dok piju kavu i puše cigarete. U filmu se, između ostalih, pojavljuju Roberto Benigni, Steve Buscemi, Iggy Pop, Tom Waits, Cate Blanchett, Alfred Molina, Bill Murray te Jack i Meg White.

Kava i cigarete 1

Subotnja matineja ponovno na veliko platno donosi obiteljski klasik. Ovaj put riječ je o filmu Lesi se vraća kući iz 1943., holivudskoj adaptaciji istoimenog romana britanskog pisca Erica Knighta, u režiji Freda M. Wilcoxa. Radnja je smještena u Yorkshiru tijekom Velike depresije, a prrotagonistica je Lassie, ženka škotskog ovčara koju vlasnici, potaknuti siromaštvom, prodaju bogatom škotskom aristokratu. Usprkos svemu, Lassie se želi vratiti svom bivšem gospodaru, dječaku Joeu (Roddy McDowall) i zbog toga odlazi na dugo i opasno putovanje.

Svi filmovi počinju u 20 sati, osim subotnje matineje koja je na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina dva sata prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

Kava i cigarete

Učitati još
Zatvori