Kako će izgledati Organ vida 2017.?

Kako će izgledati Organ vida 2017.?

Otkrivanja_Francuski paviljon

Međunarodni festival fotografije Organ Vida objavio je poziv za domaće i inozemne umjetnice i umjetnike na temu – Novi građani koji je otvoren od 22. veljače pa sve do 1. travnja. Cilj je ovom temom interpretirati ideju Novog građanina koja nadilazi konvencionalno shvaćanje njegove ‘izvorne definicije’ ograničene na državu i grad te se od umjetnika traži da izraze svoj glas otpora, promišljaju građanina kao čovjeka-bez-mjesta, povrh privilegija, nacionalnosti ili privrženosti vlasti, da pokažu kontra-jezik; novo shvaćanje toga što znači biti živ i živjeti u (post)kapitalističkom svijetu obilježenom klimatskim promjenama. Svi zainteresirani više o temi natječaja mogu saznati na organvida.com te se prijaviti putem aplikacijskog formulara.

Nakon završetka natječaja, o najinovativnijim će radovima odlučivati stručni žiri sastavljen od umjetnica i umjetnika Dane Lixenberg, Christine de Middel, Katrine Koenning i Pietera Hugoa, kustosice Muzeja suvremene umjetnosti Leile Topić te pisca i kritičara The Guardiana i The Observera Seana O’Hagana, a odabrani će umjetnici svoje radove predstavljati kroz dvotjedno održavanje 9. Organa Vida u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, od 8. — 24. rujna 2017. godine.

Marina Viculin_Damir Kalogdjera1

Marina Viculin

Glavna je novost ovogodišnjeg Festivala dodjela nagrade za hrvatske fotografe/kinje, koja će nositi ime po nedavno preminuloj, istaknutoj domaćoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevih dvora, Marini Viculin. Dodjelom nagrade u iznosu od 25.000,00 HRK želi se motivirati zajednica domaćih umjetnika, a dodijelit će se jednom autoru/ici prema odluci međunarodnog žirija za projekt u nastajanju (work in progress) te za realizaciju izložbe tijekom narednog izdanja Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Prijave za nagradu “Marina Viculin” bit će otvorene do 1. srpnja 2017. godine. Više informacija o uvjetima prijave na poveznici , a svi zainteresirani prijave mogu slati putem web stranice organvida.com.

‘Nagrada ‘Marina Viculin’ zahvala je  i očuvanje sjećanja na osobu koja je ostavila neizbrisiv trag na hrvatskoj umjetničkoj sceni, koja je promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji, ali i važna podrška svim hrvatskim fotografima/kinjama u istraživanju i razvoju dugoročnijih umjetničkih projekata, budući da vizualni umjetnici nemaju potpora za umjetnička istraživanja’, nadodala je Paulenka.

Natjecaj_Novi građani

Deveti međunarodni festival fotografije Organ Vida, uz tradicionalni poziv za prijavu fotografskih projekata, ove godine poziva na natječaj i zainteresirane autore za fotografske knjige OV Photobook Award. U programskom dijelu Festival zadržava koncepciju izložbenog, diskurzivnog, edukativnog, filmskog i zabavnog dijela tijekom Tjedna otvorenja koji će se održati od 8. do 14. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Prošlogodišnji, osmi međunarodni festival fotografije Organ Vida pripremio je dosada najzahtjevniji program s deset velikih, zapaženih fotografskih izložbi, preko 30 panel diskusija, predavanja i razgovora, dva filma i niz edukativnih radionica na 17 gradskih lokacija i time privukao oko 10.000 posjetitelja iz zemlje i svijeta. Njegovo deveto izdanje tradicionalno će se održati početkom rujna u Muzeju suvremene umjetnosti, ali i u brojim gradskim muzejima, galerijama i javnim otvorenim površinama. Festival je osnovao i Vijeće Festivala u kojem sjede istaknuti kulturni radnici, umjetnici i profesori: Leonida Kovač, Žarko Paić, Ana Opalić, Sandra Vitaljić, Lea Vene, Vlatka Kolarović, Ivana Hanaček, Leila Topić.

Otvorenje festivala Organ Vida

Foto: Organ vida, Damir Kalogđera

Učitati još
Zatvori