4 izložbe koje ovih dana ne smijete propustiti

4 izložbe koje ovih dana ne
smijete propustiti

the universe is indifferent

The universe is indifferent, Sebastijan Dračić

Sljedećih dana svi ljubitelji likovne umjetnosti imat će priliku pogledati nekoliko zanimljivih izložbi. Danas se u Galeriji Kranjčar u 19 sati otvoriti sedma izložba iz ciklusa Mentalni sklop / 2 : Sebastijan Dračić – Danijel Žeželj. Sedma izložba iz drugog serijala Mentalni sklop predstaviti će radove našeg međunarodno priznatog barda stripa Danijela Žeželja i jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara mlađe generacije Sebastijana Dračića. Ni ova se izložba doslovno ne drži podnaslova ciklusa sljedbenik – mentor već joj je želja da pokaže dvije gotovo identične vokacije izvedene u dva srodna, ali opet različita medija. Mentor bi ovdje figurativno bio Danijel Žeželj, ne samo što je stariji od Dračića, već se Sebastijan susreo s njegovim stripovima već u počecima svog umjetničkog stvaralaštva.

SKATE

Danijel Žeželj

Žeželjevi stripovi rađeni crni tušem i bijelim akrilikom svojim snažnim grafizmom i izražajnim kontrastima potenciraju atmosferu bizarne suvremenosti i donose viziju apokaliptične budućnosti, kao što će to u Dračića biti dočarano specifičnim koloritom koji potencira ikonografiju otuđenosti i beznađa što će rezultirati specifičnom atmosferom koja ih postavlja u izvjestan metafizički kontekst što im bez sumnje priskrbljuje auru transcendentalnosti. Oba autora ne tretiraju vlastitu umjetnost primarno kao estetski čin, već kao produkt promišljenog intelektualnog polazišta svojevrsnog dijalektičkog nihilizma, stoga njihovi radovi inspirirani nehumanom realnošću današnjice levitiraju između stvarnosti i fantazije donoseći viziju hladne i mračne budućnosti u kojoj ćemo samo maštati o čisom zraku, bistroj vodi i zelenoj travi.

unnamed

Udruga djelovanja u kulturi Arterarij i Lauba – Kuća za ljude i umjetnost imaju čast najaviti izložbu fotografija Aljoše Rebolja ‘Isklesano vrijeme’ koja će se za javnost otvoriti 22. svibnja u 20 sati te će biti otvorena za posjetitelje do 25. svibnja.

Izložba će pokazati kazališni opus Tomaža Pandura u Hrvatskoj. Tomaž Pandur bio je jedan od najznačajnijih suvremenih kazališnih redatelja koji je svojim radom i suradnjom s Hrvatskim narodnim kazalištem, Dubrovačkim ljetnim igrama i drugima trajno obilježio i pridonio hrvatskoj kazališnoj sceni. Publika i danas ima snažna sjećanja na prepoznatljivu Tomaževu estetiku i kazališni jezik, a umjetnici koji su imali prilike raditi s njim sjećaju se njegovog vizionarstva te jedinstvenog procesa izgradnje kazališnog narativa i slike u upečatljive, zaokružene te uvijek nove cjeline. Realizaciju izložbe su svojom podrškom omogućili Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu, Web2Print, Printera i Pandur Theaters.

Web-cover-horizontalni-940x300

U petak 19. svibnja u 19 sati u Galeriji Prsten, Doma HDLU, otvorit će se izložba hrvatske umjetnice s londonskom adresom Maje Vržine, koja je na londonskoj likovnoj sceni ostvarila autentičnu stilsku i zanatsku dionicu. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Iva Körbler. Maja Vržina će se hrvatskoj publici predstaviti serijom slika i skulptura, izrađenih posebnom zanimljivom tehnikom pozlaćivanja (gilding).

Izložba, koja će se moći pogledati od 19. svibnja do 1. listopada u foajeu hotela  Le Méridien Lav Split, donosi elemente Dalmacije i Mediterana u djelima Vaska Lipovca, prepoznatljive boje i pejzaže te zaziva da ju doživite ne samo osjetom vida, nego i vlastitom maštom. I ova izložba nije tek pokazna vježba Lipovčeve ikonografije Dalmacije i mediterana već i pametan zbir krajputaša ključnih Vaskovih stilskih mijena i čudesnog puta od geometrijskih redukcija i minimalizma ka „deskripciji“ i figurativnoj stilizaciji. Čak i začetaka erotskog ciklusa koji je prošao dugačak put od geometrije obnaženih „valjaka“ i „kugli“, antropomorfnih „cona“ do prepletenih kuglasto-putenih volumena koji su u kasnijim fazama dobili i jasne fizionomije. Kao simboli jednog vremena prošlog — a opet i mitske dalmatinske i mediteranske izvanvremenosti— ili pak kao sveprisutni otisci emocionalnog umjetnikovog rukopisa.

vasko_lipovac-le_meridien-magazin (1) – kopija

vasko_lipovac-le_meridien-magazin (3)

Učitati još
Zatvori