Što donosi Advent u Muzeju za umjetnost i obrt?

Što donosi Advent u Muzeju za
umjetnost i obrt?

C 001 Vila šećera_plava

ORAŠAR, VILA ŠEĆERA, SOLO, II. ČIN kostimograf Norman McDowell, 1960. svila, til, zlatovez

Advent u MUO donosi dvije čarobne izložbe

Doživite Advent u MUO i uvjerite se da snovi mogu postati stvarnost! Uputite se na jedan od najljepših zagrebačkih trgova u jednu od najatraktivnijih donjogradskih palača – Muzej za umjetnosti obrt u kojemu Vas očekuju čarobne izložbe koje pričaju priče o dvojici umjetnika – o Jelku Yureshi koji je ostvario svoje snove na svjetskim baletnim pozornicama i Igoru Galašu, modnom dizajneru koji vunenim nitima osvaja modni svijet.

040_Labuđe jezero

LABUĐE JEZERO, ODILE, III. ČIN Kostimograf: Sulico Virsaladze, oko 1950. sintetička tkanina, til, titranke, stakleni kamenčići, željezni kolut kostim Maje Pliseckaje, SSSR

Balet i strast – donacija Jelke Yureshe

Na krilima nezaboravne i jedinstvene izložbe o najslavnijem baletu na svijetu, Orašar – najljepša božićna bajka, koja je prošlog Božića mnoge ostavila bez daha, Muzej za umjetnost i obrt ove godine donosi Vam još jednu čarobnu i jedinstvenu izložbu: Balet i strast – donacija Jelke Yureshe. Izložba se otvara 5. prosinca 2017. i bit će otvorena za javnost do 18. veljače 2018. godine.

Priča je to  o dječaku rođenom u skromnoj zagrebačkoj obitelji pod imenom Željko Jureša koji je sa svojom životnom i plesnom partnericom Belindom Wright obišao zemaljsku kuglu i postao princem baletnih čarolija. Po prvi put javnost će imati prilike vidjeti raskošne kostime dizajnirane za Jelka Yureshu i Belindu Wrightu kojima su plesali najistaknutije uloge klasičnog baletnog repertoara, mnogobrojne memorabilije koje svjedoče o prijateljstvu s baletnim velikanima poput Ane Pavlove, Rudolfa Nurejeva, Mihaila Barišnjikova, Margot Fonteyn i brojnim drugima. Izložbu će upotpuniti donacija slika, knjiga, fotografija, skulptura i drugih vrijednih predmeta koje je hrvatsko-britanski baletni umjetnik Jelko Yuresha poklonio Muzeju za umjetnost i obrt.

C148 lepeza A.Pavlova

LEPEZA Južna Afrika, 1920-e nojevo perje, bjelokost Pripadala je Ani Pavlovoj.

C39_Kostim Mihail Barisnjikov

ORAŠAR, PRINC, II. ČIN sintetički triko, titranke, plastične i staklene aplikacije 1977.g., American Ballet Theatre Kostim je nosio Mikhail Baryshnikov

030_Margot Fonteyn

ONDINE Kostimograf: Lila de Nobili, 1958. Izvedba: Marjorie Rogers svila, sintetski triko, titranke, stakleni kamenčići Royal Ballet, London Kostim nosila Margot Fonteyn- 1. od nekoliko kostima u seriji Poklon Marjorie Rogers Jelku Yureshi

Na iglama – modni dizajn Igora Galaša

Dva tjedna nakon svečanog otvorenja ove čarobne izložbe slijedi otvorenje izložbe Na iglama – modni dizajn Igora Galaša i to 19. prosinca 2017. Izložba je otvorena za javnost do 28. siječnja 2018. godine. Ova topla i inspirirajuća adventska izložba predstavit će impresivne pletene, unikatne kreacije mladog hrvatskog, talentiranog i svjetski nagrađivanog modnog dizajnera Igora Galaša. Izložba će Vas uvesti u svijet čarobne igre pletiva predstavljajući autorov dugogodišnji opus unikatnih kreacija u više od 80 predmeta, odjeće i nacrta iz nagrađivanih kolekcija od 2006. do 2012. godine.

No, osim ove dvije izložbe Muzej za umjetnost i obrt u Zagreb donosi pregršt zanimljivog, zabavnog i čarobnog sadržaja svojim programom Advent u MUO. Pratite nas za novosti i za više informacija posjetite muo.hr te pratite Facebook stranicu muzeja.

haljina-od-predene-istarske-vune

kat-00175-kat-00176

Foto: Srećko Budek, muo.hr

Učitati još
Zatvori