Iza kulisa hit baleta Ana Karenjina

Iza kulisa hit baleta Ana Karenjina

Untitled_0001

Večeras će se na daskama Hrvatskog narodnog kazališta izvesti balet Ana Karenjina i to u koreografiji Lea Mujića. Već treću sezonu ova predstava oduševljava gledatelje, a vraćanjem na repertoar svakako će razveseliti sve ljubitelje ove prekrasne, no isto tako tragične ljubavne priče. Balet je nastao prema slavnome romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, često smatranim vrhuncem realizma, u adaptaciji Valentine Turcu i na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog.

Ana Karenjina roman je suvremene, vječne ljubavne tematike u kojoj je središnja tema preljub Ane Karenjine, koju zbog toga odbacuje društvo. No, paralelno s glavnom pričom o destruktivnoj ljubavi Ane i Vronskoga, odvija se još jedna ljubavna priča između Levina i Kitty koja je izgrađenja na nesebičnom odnosu i ljubavi. U predstavama 4., 9. i 14. veljače nastupaju: Natalia Horsnell (Ana Arkadjevna Karenjina), Andrea Schifano (Aleksej Kirilovič Vronski), Guilherme Gameiro Alves (Aleksej Alexandrović Karenjin), Iva Vitić Gameiro (Kitty), Kornel Palinko (Levin), George Stanciu (Stiva), Catarina Meneses (Doli), Rieka Suzuki (Grofica Lidija Ivanovna), Miruna Miciu (Betsy), Mihaela Devald (Grofica Vronska), Takuya Sumitomo (Serpuhovski), Marta Kanazir (Kneginja Sorokina), Valentina Štrok (Guvernanta Maria Jefimovna), Noa Matković (Serjoža), Andrej Barbanov (Doktor) i dr. Prije same generalne probe, u završnim pripremama i posljednjim detaljima prije samog izlaska na pozornicu uspjeli smo ‘uloviti’ Ivu Vitić Gameiro koja u predstavi glumi ulogu Kitty te nam je otkrila nekoliko detalja o ulozi, predstavi, no i svom profesionalnom radu.

Untitled_0003

1. Kako izgleda povratak baleta Ane Karenjine na scenu?

Predstava je prvi put izvedena prije tri godine i naišla je na oduševljenje publike što nam je svakako poticaj i veliki užitak te smo osim izvedbe u Hrvatskom narodnom kazalištu gostovali i domaćim kazalištima u Hrvatskoj te i u inozemstvu. Naravno, nastavljamo s njom i u ovoj, novoj sezoni.

2. Kakva je uloga Kitty u Ani Karenjini?

Moja uloga je emotivna, no ja volim takve uloge – da nisu samo plesne, da mogu pokazati i raspon emocija. Plešem s Levinom s kojim Kitty na kraju i završi te dobiju dijete. No, na početku predstave mnogo plešem s Vronskim, no on nije zainteresiran za Kitty, već za Anu tako da se ta priča razvije u drugom smjeru.

Untitled_0004

3. Koliko je tebi, kao balerini, bitno da možeš odglumiti svoj, zapravo plesni, lik, ulogu?

Jako mi je bitno i jako je važno kako su koreograf  i dramaturg zamislili ulogu, kako ju ja moram dočarati. I svakako je bitno da svaki plesač istraži svoj lik. Kada smo ponovno počeli raditi Anu Karenjinu, ja sam ju opet krenula čitati kako bi se mogla što bolje pripremiti, dočarati taj lik kako bih u konačnici i ‘dotakla’ publiku.

4. Je li bilo lako poistovjetiti se s likom, posebno čitajući roman?

Naravno da je mnogo lakše kada je lik sličan mom karakteru… Leo Mujić je dosta dobro dočarao tu ulogu i često je znao reći da ne može nikoga drugog zamisliti u toj ulozi jer ima nešto, posebno u njezinoj vezi, vrlo slično meni.

Untitled_0005

5. Večeras je nova izvedba u ovoj sezoni… imaš li tremu?

Ne… Toliko smo ju već otplesali da svaki put kada izađem mi je sve veći užitak plesati i drugačije pokušavam dočarati ulogu, da nije svaki put ista. Imamo slobodu u interpretaciji lika. Naravno, što se tiče koreografije, ona se slijedi u svakom koraku, ona je fiksna, no glumačka interpretacija je prilično slobodna. Na taj način zapravo izbjegnemo ‘odrađivanje’ lika, ne upadamo u šablone.

Untitled_0006

6. Zanimljiv je tvoj put do HNK-a, koliko dugo već plešeš ovdje?

Jedno osam godina, s time da sam se, nakon završene škole ovdje pa u Zurrichu gdje sam dobila dvogodišnju stipendiju, odlučila nastaviti svoju baletnu karijeru ovdje, doma. Da, vani postoje neki bolji uvijeti, no zapravo svugdje postoje plusevi i minusi. Tri sezone sam plesala u HNK-u te smo tada radili s jednim portugalskim koreografom koji je u to vrijeme bio direktor Nacionalne kompanije u Lisabonu. Tako da sam otišla raditi na dvije sezone u Lisabon gdje sam upoznala svog supruga koji u Ani Karenjinoj pleše Karenjinog.

Zajedno smo se vratili u Zagreb i evo sada zajedno i plešemo.

7. Koliko je težak život umjetnika, balerine?

Pa težak je, ali ja to ne gledam kao teret. To je ono što ja volim. Cijeli život je podređen baletu. Privatno, olakšavajuća je okolnost što mi je i partner plesač.

Untitled_0002

Nakon razgovora s Ivom ostali smo u kazalištu pogledati generalnu probu. Ima nešto magično u praznom gledalištu i prekrasnoj izvedbi na pozornici u kojoj će i večerašnja publika uživati. Donosimo nekoliko kadrova i s generalne probe, no ipak, pravu magiju ovog baleta doživjet ćete tek uživo. Provjerite raspored predstava i odaberite večer za jednu iako tragičnu, ljubavnu priču.

Untitled_0007

Untitled_0008

Untitled_0009

Untitled_0010

Untitled_0011

Untitled_0012

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori