‘Tko pjeva, zlo ne misli’ dolazi na pozornicu HNK-a

‘Tko pjeva, zlo ne misli’
dolazi na pozornicu HNK-a

Tko_pjeva_zlo_ne_misli

NOVA SEZONA HNK

Danas je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo program svoje nove sezone, a predstava koja je izazvala najviše reakcija svakako je – ‘Tko pjeva, zlo ne misli’! Inspiriran scenarijem Kreše Golika za jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, nastalom na temelju Dnevnika maloga Perice Vjekoslava Majera iz 1942., Rene Medvešek režirat će kazališni potpourri koji rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba. Ova predstava slijedi europsku kazališnu praksu koja kultne filmove tretira kao kulturno blago kako bi nadahnula nove generacije gledatelja. Radnja se događa na Gornjemu gradu između dva svjetska rata, a obitelj Šafranek živi u svojim svakodnevnim purgerskim udobnostima, od ispunjavanja činovničkih obaveza, preko posjeta kavanama do odlaska na izlete.

zagreb-bubbles-2

‘TKO PJEVA, ZLO NE MISLI’

Svakodnevni ritam koji uredno bilježi mali Perica, poremetit će dolazak šarmantnoga neženje gospona Fulira kojeg će u predstavi glumiti Krešimir Mikić. Službenik Franjo, glumit će ga Dušan Bućan, neuspješno pokušava dokazati svojoj ženi da je pametniji i sposobniji nego što zapravo jest. Skriva da je kukavica koja se ne usuđuje od šefa zatražiti sat slobodnog vremena, žali za propuštenim jer je želio postati avijatičar, voli popiti, i stalno se poziva na građanske norme. Ana Šafranek, glumit će ju Zrinka Cvitešić, vene u braku s muškarcem, koji i ne primjećuje kako se gospon Fulir udvara njegovoj ženi. Anine moralne ograde polako popuštaju pred šaputanjima gospona Fulira, koji će biti razotkriven i na koncu prisljen oženiti brbljivu tetu Minu, koju će u predstavi utjeloviti Ivana Boban.

RADIO

Priču o svakodnevnici poznatih i omiljenih lica, koja se okupljaju oko stola kao središnjeg mjesta građanskog života, u Medvešekovoj scensko-glazbenoj priči obogaćuje program u špajzcimer smještenog radio-aparata. To tehnološko čudo prodire kroz zidove i grije ozračje zagrebačkih domova. Kako piše prvi kroničar zagrebačkog radija Rudolf Habeduš Katedralis: možemo slutiti što se događalo kad su u grički nebosklon prodrli do tada ti sasvim nepoznati došljaci – uljezi, a možda i osvajači: radio valovi. Taj verglec bez drota, poput nevidljiva gosta zabavlja, obavještava, podučava, razgaljuje, umiruje, tješi, a katkad obmanjuje i plaši svoje slušatelje.

tko-pjeva-zlo-ne-misli

OSTALE PREMIJERE

Druge premijere u Drami bit će ‘Ciganin, ali najljepši’, prema aktualnom romanu mladog autora Kristijana Novaka u režiji ravnatelja Drame HNK Ivice Buljana. Poljak Janusz Kica postavlja Shakespearovog ‘Kralja Leara’ kojeg će glumiti Miki Manojlović, a u predstavi će glumiti i Mustafa Nadarević. Renomirani norveški redatelj Erik Ulfsby dolazi s Ibsenovim ‘Peerom Gyntom’. Riječ je o koprodukciji s Norvežanima pa će Ivica Buljan u Oslu postaviti Krležino ‘Kraljevo’. Opera priprema šest premijera, među kojima je Wagnerov ‘Ukleti Holandez’, Puccinijev ‘Turandot’ te ekskluzivna suradnja na djelu ‘Kein Licht’, koje će za HNK režirati njemački redatelj Nicolas Stenmann, a dirigirati Julien Leroy. Djelo se inače temelji na istoimenom tekstu nobelovke Elfride Jelinek.

Balet postavlja ‘Apoksiomena’ u režiji brazilsko-belgijskog baletnog umjetnika Claudija Bernarda, dok je glazbu za suvremeni balet napisala glazbenica Tamara Obrovac. Postavljaju se i predstave ‘Elizabeta II. Bavarska – Sissi’ te Mannova ‘Smrt u Veneciji’ s Mahlerovom glazbom. Pratite nas i hnk.hr za sve vijesti nove sezone kazališta.

Zdenac života - Ivan Meštrović

Foto: Screenshot, Lice grada

Učitati još
Zatvori