Horor filmovi koje potpisuju žene

Horor filmovi koje potpisuju žene

American Psycho

American Psycho

Nakon remakea filma It koji je početkom jeseni harao kinima te manije koju je uzrokovala druga sezona serije Stranger Things odlučili smo prisjetiti se i hororaca koje potpisuju režiserke. Ima tu stilski svega i svačega, no svakako ne zaostaju za, možda ipak krivo percipiranim filmovima tzv. muškog žanra. Donosimo sedam prijedloga koji će zadovoljiti i one više umjetničkog ukusa, one kojima je filmski score jako bitan, one koji propitkuju ženske uloge u ovom žanru, no i one koji donose jednostavnu, dobru horor zabavu!

American Psycho, Mary Harron

Kultni film iz 2000. godine donosi priču o investicijskom bankaru Patricku Batemanu koji skriva svoji psihopatski alter ego od svojih prijatelja, kolega i zaručnice. No, vrlo brzo, u prvom dijelu filma, otkriva nam tu svoju mračnu stranu – nasilnu, ubojitu stranu s hedonističkim užitkom u svojim ubojstvima. Film je režirala Mary Harron tada poznata po filmu I Shot Andy Warhol, dok je scenarij napisala zajedno s Guinevere Turner. Adaptirale su knjigu autora Bret Easton Ellis u satirično djelo o materijalistu, serijskom ubojici koji zapravo pripada yuppie generaciji. Genijalno ga je odglumio tada dvadesetšestogodišnji Christian Bale i tom ulogom utro si je put u grupu ozbiljnih, dramskih odraslih glumaca. Do tada je bio najviše poznat kao dječja filmska zvijezda. Film je možda najpoznatiji po svojoj satiri i crnom humoru te ako tražite stilski obilježen hororac uz koji ćete se i smijati – ovo je film za vas.

American Psycho

American Psycho

Buffy the Vampire Slayer, Fran Rubel Kuzui

Sjećate se svi serije Buffy the Vampire Slayer? A sjećate li se filma koji je preteča serije? Film donosi priču o tinejdžerki koja otkrije da je u svojoj generaciji ona ta koja može pobijediti i svladati vampire. Glavna uloga pripala je Kristy Swanson, a uz nju u filmu glume još Donald Sutherland, Paul Reubens, Rutger Hauer, Luke Perry, Hilary Swank i David Arquette.

Buffy the Vampire Slayer

Buffy the Vampire Slayer

Buffy the Vampire Slayer

Buffy the Vampire Slayer

Carrie, Kimberly Peirce & The Rage: Carrie 2, Katt Shea

Niti remake iz 2013. godine, niti nastavak iz 1999. godine nisu ostavili toliki trag kao original iz 1976. koji potpisuje Brian De Palma. No, filmovi koji slijede trebaju se pogledati, posebno ako ste ljubitelji prvog Carrie filma i zbog nove girl power energije koju u filmove donose njihove režiserke.

Carrie

Carrie

Carrie

Carrie

A Girl Walks Home Alone at Night, Ana Lily Amirpour

Možda jedan od neobičnijih filmova je ovaj iz 2014. godine. Film definitivno pomiče i prelazi mnoge granice. Snimljen je u crno-bijeloj tehnici, špageti western je, vampirski je film, romantičan, donosi duh Kalifornije, jezik filma je perzijski i najviše je zapravo, atmosferični feministički horor film. i Na neki čudan, nama teško objašnjiv način – funkcionira. I da – ima odličan soundtrack.

A Girl Walks Home Alone at Night

A Girl Walks Home Alone at Night

A Girl Walks Home Alone at Night

A Girl Walks Home Alone at Night

A Girl Walks Home Alone at Night

A Girl Walks Home Alone at Night

The Bad Batch, Ana Lily Amirpour

Još jedan film ove zanimljive režiserke zaslužuje spomena. The Bad Batch je kombinacija svega i svačega, kao i prije spomenuti film – no ovog puta režiserka spaja psihodelični kanibalski western s bajkom u stilu Alise u Zemlji čudesa. Film je snimila u 28 dana i donosi glumačka ostvarenja Jasona Momoe, Keanua Reevesa, Jima Carreya te Suki Waterhouse. Oni glume izgnane, nepoželjne pripadnike društva, koji su izbačeni iz SAD-a, iza graničnog zida u Texasu, u pustinju u Mad Max stilu gdje se bore za opstanak.

Režiserka je napisala scenarij prije više godina, mnogo prije dolaska Donalda Trumpa na vlast i njegovog suludog prijedloga građenja graničnog zida između SAD-a i Meksiko. Začudo, kao da je na neki uvrnuti, horor način previdjela blisku budućnost.

The Bad Batch

The Bad Batch

The Bad Batch

The Bad Batch

Near Dark, Kathryn Bigelow

2009. Kathryn Bigelow bila je prva režiserka koja je osvojila Oscara za režiju, pobijedivši svog supruga Jamesa Camerona koji je bio nominiran s filmom Avatar. No, 1987. godine, davno prije Oscarom nagrađenog filma, Bigelow je snimila Near Dark, vjerovatno najveći vampirski, bajkerski, western film. Film također ima jedan od najboljih filmskih soundtrackova koje potpisuje Tangerine Dream, slavni njemački bend, pioniri u elektronskoj glazbi.

Near Dark

Near Dark

Raw, Julia Ducournau

Ovaj jako zanimljiv film donosi radnju o mladoj vegetarijanki koja u veterinarskoj školi prođe bizaran ritual i želja za mesom počne se u njoj buditi. Mnogi kritičari su proglasili ovaj film feminističkim, no režiserka je u više intervjua izjavila da smatra da se svatko može poistovjetiti s junakinjom filma, s njezinom borbom kako bi kontrolirala svoje tijelo i nagone. Julia Ducournau namjerno se u filmu igrala s tradicionalnim predstavljanjem ženstvenosti i pomicanjem ili rušenjem tradicionalnih, patrijarhalno zadanih granica.

Raw

Raw

Raw

Raw

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori