HBO će razvijati dva domaća projekta

HBO će razvijati dva domaća projekta

'Six Feet Under'

‘Six Feet Under’

Medijska kuća HBO Adria jesenas je objavila ‘First Draft’ natječaj i sada je odlučila razvijati čak dva projekta – ‘Uspjeh’ i ‘Otok/Ostrvo’.

‘Uspjeh’, autora Marjana Alčevskog (Hrvatska), mračna je disekcija današnjeg društva. Ova višeslojna drama fokusirana je na likove. Priča je to o grupi različitih ljudi koje povezuje jedan zločin. ‘Otok/Ostrvo’, autora Ivana Kneževića (Srbija), uzbudljiv je suvremeni triler koji istražuje izazove s kojima se susreće regija smještena na raskrižju moderne Europe.

‘The Night Of’

HBO Adria ‘First Draft’ natječaj predstavljen je u kolovozu 2016. na Sarajevo Film Festivalu kao dio CineLink Drama programa, pozivajući autore da prijave svoje originalne scenarije smještene na području Adria regije koju čine Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

‘Kao i kod matične tvrtke, naglasak poslovne strategije HBO Europe počiva na razvoju i produkciji vrhunskih TV serija. Naš izričit cilj je suradnja s lokalnim talentima, kako bi uspješno razvili serije namijenjene prvenstveno domaćim gledateljima, temeljene na originalnim lokalnim idejama. To je ujedno bio i glavni cilj First Draft natječaja te smo iznimno zadovoljni odazivom scenarista iz Adria regije, kao i kvalitetom zaprimljenih scenarija. Iako smo inicijalno planirali odabrati samo jedan projekt za daljnji razvoj, na kraju smo se ipak odlučili za dva projekta, s obzirom da oba, i „Otok/Ostrvo“ i „Uspjeh“, odražavaju veliki potencijal prema HBO kriterijima. Veselimo se daljnjem razvoju oba scenarija, kao i suradnji s talentiranim scenaristima kao što su Marjan Alčevski i Ivan Knežević’ – rekao je Steve Matthews, Izvršni producent dramskog razvoja HBO Europe.

'Sex And The City'

‘Sex And The City’

‘Iznimno smo zadovoljni što je naš „First Draft“ natječaj popraćen tolikim interesom diljem regije te se ovim putem želim zahvaliti svim autorima koji su prijavili svoje radove i time pokazali interes za suradnju s HBO-om.  Zaprimljeno je čak 570 prijava iz svih država regije, od kojih je 123 diskvalificirano zbog odstupanja od pravila natječaja. Preostalih 447 scenarija evaluirano je od strane HBO-a na nekoliko nivoa. Želio bih napomenuti da su svi zaprimljeni scenariji evaluirani pod posebnom šifrom, bez imena autora. Na ovaj način smo osigurali jednak evaluacijski proces za iskusne scenariste kao i za one koji su se po prvi put okušali u pisanju scenarija. „Uspjeh“ i „Otok/Ostrvo“ se ističu svojom kvalitetom pripovijedanja i jedinstvenim glasom autora u prikazu regije i današnjeg društva u cjelini, te su u potpunosti zadovoljili sve uvjete natječaja. Radujemo se suradnji s autorima na daljnjem razvoju ovih projekata.’ – rekao je Marin Kariž, Direktor HBO Adrie.

Pravila natječaja dostupna su na web stranici www.hbo.hr/firstdraft .

'Game of Thrones'

‘Game of Thrones’

Foto: HBO

Učitati još
Zatvori