Evo zašto je predivni Grožnjan i ovo ljeto nezaobilazna destinacija
Evo zašto je predivni Grožnjan i ovo ljeto nezaobilazna destinacija

Evo zašto je predivni Grožnjan i ovo
ljeto nezaobilazna destinacija

Postoje ta neka mjesta koja zaista osvajaju na prvu i imaju neku posebnu ‘vibru’. Jedno od njih je svakako i istarski Grožnjan. Maleni gradić na brežuljku, nedaleko od obale, postao je sinonim za kreativnost i umjetnički izričaj. Često ga nazivaju gradom umjetnika i glazbe. Brojni umjetnički ateljei smjestili su se upravo na ovom brežuljku te možete uživati u najboljem od lokalnih kreativaca. Kad su u pitanju umjetnine, nađe se tu svega – od starog namještaja pa do djela mladih umjetnika za koje ćemo tek čuti.

Grožnjan, dakako, najviše živi ljeti. Već početkom svibnja počinje se ‘buditi’ i pretvarati u pozornicu. Ta će pozornica tijekom ljeta ugostiti brojne glazbenike, glumce i autore. Publika može uživati u brojnim performansima u najljepšem ambijentu. Kamene uličice kao da su iz nekog drugog vremena i savršena su kulisa za brojna događanja kojima je Grožnjan svake godine domaćin.

Centar okupljanja međunarodnih glazbenika

Ništa drugačije nije niti ovo ljeto. Grožnjan još jednom postaje destinacija koja okuplja mlade umjetnike i njihove mentore iz cijelog svijeta, u sklopu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži. Na rasporedu su brojni koncerti i produkcije u kojima mogu uživati svi posjetitelji ovog pitoresknog mjesta. Osim koncerata talentiranih mladih glazbenika, tu su i mladi plesači koji će publici predstaviti nove plesne tehnike i trendove.

Ovogodišnje glazbene manifestacije u Grožnjanu već su krenule, a organizatori ističu kako su i ovoga puta povezane s Jazz vibrom koja je utkana u povijest ovog malenog istarskog mjesta. Naime, poznati jazz glazbenik Boško Petrović bio je jedan od onih koji su u ovo mjestašce donijeli jazz. Upravo zbog njega danas Grožnjan posjećuju neki od najvećih svjetskih jazz glazbenika.

Savršena ideja za izlet

Bez obzira kada se odlučite za izlet u ovo predivno mjesto, teško da nećete ‘uloviti’ barem neki koncert, plesni performans ili glumačku predstavu. Grožnjan je ljeti zaista mjesto susreta svih kreativaca, a sve to odvija se pod vedrim nebom, uz kulisu kao da je iz nekog filma. Mjesto je to gdje se umjetnička tradicija osjeća na svakom koraku, a upravo to je nešto što treba njegovati i dalje.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori