Glumci u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Glumci u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Heath Ledger

Heath Ledger u filmu 10 razloga zašto te mrzim

Svako vrijeme nosi neke svoje omiljene glumce za kojima uzdišemo, ali posebno smo nostalgični prema 90-ima kad smo odrastali. Nedavno smo jedan članak posvetili aktualnim filmskim ljubavima kojima su baš tad lansirane nove serije ili filmovi, no sjećate li se prvog glumca u kojeg ste bili zaljubljeni kao tinejdžer?

Pisali smo već o našim najdražim tinejdžerskim serijama i filmovima iz tog doba koji vam mogu poslužiti kao inspiracija za večerašnji filmski maraton ako se želite malo prisjetiti dobrih starih vremena. Neovisno o godinama, filmove i serije u nastavku svi smo gledali, a ove glumce obožavali. Je li među njima i vaš favorit?

Jared Leto u I to mi je neki život (My So-Called Life, 1994.-1995.)

Neprežaljena serija I to mi je neki život u rukavu ima valjda najveći adut ikada – Jordana Catalana kojeg je odglumio Jared Leto. U njega je zaljubljena Angela (Claire Danes), glavni lik serije, a paralelno s njom za Jordanovim plavim očima uzdisale su i sve tinejdžerice koje su seriju gledale. Iako je imala samo jednu sezonu, danas ima kultni status jer je pokrenula cijeli val drugih filmova i serija sa svakodnevnim tinejdžerskim temama koje su bile realistične i opisane onako kako smo ih zaista proživljavali.

Jared Leto

Heath Ledger u 10 razloga zašto te mrzim (10 Things I Hate About You, 1999.)

Tko je kao tinejdžer pogledao 10 razloga zašto te mrzim nepovratno se zaljubio u zločestog dečka Heatha Ledgera te poželio biti tako cool i imati kosu kao Julia Stiles. Baziran na Shakespearovoj drami Ukroćena goropadnica, radnja počinje od dvije sestre, mlađe Biance i starije Kat, čiji strogi otac ne dopušta izlaske prije mature. Kako bi popularna Bianca ipak uspjela otići na maturalni ples s još popularnijim Joeyem, smišlja plan kako da najzločestiji dečko u školi zavede potpuno nezainteresiranu Kat.

 

Ryan Philippe u Okrutnim namjerama (Cruel Intentions, 1999.)

Ryan Philippe je na radar obožavateljica došao u filmu koji je zapravo dosta loše prošao kod kritičara. U Okrutnim namjerama glumi Sebastiana, školskog zavodnik kome njegova polusestra (Sarah Michelle Gellar), prema kojoj je oduvijek gajio incestuozne žudnje, obeća da će sa njime spavati ukoliko prethodno uspije zavesti mladu i naivnu Annette (Reese Witherspoon). Klasična radnja u kojoj se zavodnik zaljubljuje u svoju “žrtvu” ovog će puta dovesti do tragičnih posljedica.

Ryan Phillippe

Joshua Jackson u Dawson’s Creeku (Dawson’s Creek, 1998.-2003.)

Iako je Dawson trebao postati objekt žudnje, svi koji su pratili Dawson’s Creek ipak su se nepovratno zaljubili u Joshuu Jacksona, zločestog dečka koji se iz sezone u sezonu mijenja i postaje jedan od najzanimljivijih likova. Hoće li Pacey i Joey (Katie Holmes) napokon završiti zajedno doznajemo tek na samom kraju… Jeste li pogledali sve epizode?

Joshua Jackson

Leonardo DiCaprio u Dnevnicima jednog košarkaša (Basketball Diaries, 1995.)

Prije nego što je postao glumac kakvog ga pamtimo danas, Leo je u Dnevnicima jednog košarkaša ostvario svoju prvu pravu glavnu ulogu, među najupečatljivijima u karijeri. Cijeli Jimov život vrti se oko košarke dok sanja kako će jednog dana postati velika košarkaška zvijezda. Povremeno se prepušta uživanju u drogama, dok se, korak po korak, bezbrižna egzistencija i sportski život ne pretvore u onaj ovisnički.

Leonardo DiCaprio

Jake Gyllenhaal u Donnie Darku (Donnie Darko, 2001.)

Donnieja Darka (Jake Gyllenhaal) muče vizije divovskog čovjekolikog zeca Franka koji predviđa kraj svijeta za 28 dana, 6 sati, 42 minute i 12 sekundi i nagovara Donnieja na opasne i destruktivne nestašluke. Jedne noći Frank izvodi Donnieja iz kuće, trenutak prije nego što se motor Boeinga 747 sruši s neba ravno u njegovu spavaću sobu, što potakne Donnieja na razmišljanje da možda Frankova proročanstva nisu izmišljotine.

Jake Gyllenhaal

Johnny Depp u Što izjeda Giberta Grapea (What’s Eating Gilbert Grape, 1993.)

Jedan od prvih filmova u kojem su i Johnny Depp i Leonardo DiCaprio imali iznimno zapažene uloge koje pamtimo i danas. Gilbert Grape (Johnny Depp) nakon očeve smrti, brine o svom mlađem hendikepiranom bratu Arnieju (Leonardo DiCaprio) živeći s majkom i dvije sestre. Cijela obitelj pomalo je ekscentrična i čudna, a Gilbert jedini pokušava voditi normalan život i skrbiti za obitelj radeći u malenoj trgovini. Pomalo ustaljenu dnevnu rutinu razbit će Betty (Juliette Lewis) koja putuje Amerikom sa svojom bakom…

Johnny Depp

Freddie Prinze Jr. u Ona je sve to (She’s All That, 1999.)

Gotovo da ne postoji popularni tinejdžerski film 90-ih u kojima se nije pojavio Freddie Prinze Jr. Od horora pa sve do ljubavnih priča, nekako ga najviše pamtimo u Ona je sve to, romantičnoj komediji u kojoj od glavnog frajera, spletkaroša i zavodnika u školi postaje dobar dečko. Nakon što ga ostavi djevojka, on mora brzo pronaći partnericu za maturalni ples pa s prijateljima odlučuje najneugledniju curu u školi pretvoriti u maturalnu kraljicu. No nije računao da će se u nju i zaljubiti…

Freddie Prinze Jr.

Josh Hartnett u Samoubojstvu nevinih (The Virgin Suicides, 1999.)

Prvi ozbiljniji film u kojem smo zamijetili Josha Hartnetta prije slave u razvikanim filmovima kao što su Pearl Harbor ili 40 dana i 40 noći, bio je The Virgin Suicides, debitantski film Sofije Coppole. Tamo upoznajemo obitelj s pet prekrasnih sestara u dobi od 13 do 17 godina, među kojima najupečatljiviju ulogu ima mlada Kirsten Dunst. Djevojkama je fascinirano cijelo susjedstvo jer nakon pokušaja samoubojstva najmlađe sestre imaju potpunu zabranu izlazaka, no tome se najviše opire Lux (Dunst), a Josh Hartnett bio je jedna od njenih ljubavi…

Josh Hartnett

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori