Pola stoljeća od izlaska ‘Ziggyja Stardusta’ nestrpljivo čekamo čak dva reizdanja

Pola stoljeća od izlaska ‘Ziggyja Stardusta’ nestrpljivo čekamo čak dva reizdanja

Ove se godine obilježava punih pola stoljeća od izlaska albuma koji je bio i rođenje jedne svima dobro znane persone. Riječ je o izdanju The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars legendarnog Davida Bowieja. Ziggy Stardust tada je stupio na scenu i upisao se u glazbenu povijest. Uoči ove godišnjice, najavljena su čak dva reizdanja ovog kultnog albuma.

Dva vinyla s još boljim zvukom

Parlophone Record prvo će slavljeničko izdanje pustiti u prodaju 17. lipnja. Na vinylu će se tako naći svih 11 originalnih pjesama, uz promotivna umjetnička rješenja koja su bila osmišljena još prije punih 50 godina. Također, sama ploča biti će oslikana likom Davida Bowieja, odnosno njegovog tadašnjeg alter ega, Ziggyja Stardusta.

Drugi vinyl koji će izaći u sklopu ove obljetnice, zapravo je remasterirani album kojeg karakterizira specifičan način nastanka nazvan ‘half speed’. Riječ je o procesu nastanka koji traje dulje, a rezultat mu je puniji i moćniji zvuk same ploče.

Ziggy kao vječna umjetnička inspiracija

The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars bio je album kojim je David Bowie našao put do glazbene besmrtnosti. Riječ je o klasiku koji je publici predstavio pjesme kao što su Moonage Daydream, Starman i Ziggy Stardust. Upravo pjesma Starman postala je najpopularnija, iako je Bowie više puta tvrdio kako je to jedna od pjesama u čije je nastajanje uložio najmanje truda.

Međutim, kompletan por/rock prizvuk albuma, uz personu Ziggyja koju je vječiti rock kameleon tako dobro prisvojio, bili su dovoljni da pronađe svoje mjesto na listi najutjecajnijih izdanja 20. stoljeća. Upravo je Bowiejev izgled iz tog vremena služio brojnim umjetnicima koji su poslije došli pod svjetlo reflektora kao inspiracija u radu. Lady Gaga i Arcade Fire samo su neki od onih koji su upravo Ziggyja Stardusta izdvojili kao izdanje koje im je više puta služilo kao inspiracija u nastajanju pjesama.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori