Ovo je pjesma koja prema znanstvenicima umanjuje anksioznost. Poslušajte ju
Ovo je pjesma koja prema znanstvenicima umanjuje anksioznost. Poslušajte ju

Ovo je pjesma koja prema znanstvenicima
umanjuje anksioznost. Poslušajte ju

Dobro je poznato kako glazba može biti lijek, a u ovom slučaju predstavljamo vam pjesmu koja može pomoći u upravljanju tjeskobom. Suradnja između znanstvenika i glazbene skupine Marconi Union stvorila je Weightless, pjesmu koja slovi kao savršeno oruđe za opuštanje.

Pjesma počinje tempom od 60 otkucaja u minuti (BPM), što odražava prosječni broj otkucaja srca odrasle osobe u mirovanju. Tijekom trajanja, brzina se postupno smanjuje na 50 otkucaja u minuti, što je namjeran izbor kojim se želi slušatelja dodatno opustiti.

U čemu je caka?

Kompozicijski, melodija također koristi tehniku ​​poznatu kao entrainment, koja usklađuje moždane valove slušatelja s frekvencijama pjesme. Ovo usklađivanje s tempom potiče sinkronizaciju otkucaja srca s glazbom, dodatno olakšavajući stanje smirenosti. Uzorci prirodnih zvukova poput curenja vode i glasanja ptica imaju za cilj potaknuti biofilni odgovor. Riječ je o urođenoj ljudskoj privlačnost prema živim bićima i osjećaju jedinstva s prirodom.

Provedeno istraživanje britanskih znanstvenika pokazalo je kako slušanje pjesme Weightless rezultira 65-postotnim smanjenjem ukupne anksioznosti sudionika. 

Nijedan ključ nije univerzalan

Međutim, postoji određeni skepticizam u pogledu univerzalne primjenjivosti jedne pjesme jer treba uzeti u obzir da individualne glazbene preferencije utječu na oslobađanje od stresa. Dodatne studije sugeriraju da bi spomenuta pjesma mogla biti uvrštena kao dio terapije za anksioznost, ali potrebno je više istraživanja za konačne zaključke.

Naravno, možete se se i sami uvjeriti u učinkovitost pjesme Weightless, a ona vas čeka u nastavku.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori