Ovih 10 pjesama nas čini sretnima – Pokazalo je znanstveno istraživanje
Ovih 10 pjesama nas čini sretnima – Pokazalo je znanstveno istraživanje

Ovih 10 pjesama nas čini sretnima –
Pokazalo je znanstveno istraživanje

Pojedine pjesme su automatski podizači atmosfere. Kada krenu na radiju doista se teško othrvati porivu da i sami zaplešemo “u ritmu muzike za ples”. A zahvaljujući nizozemskom neurologu dr. Jacobu Joliju dobili smo i odgovor kojih to 10 pjesama trebamo poslušati, ako želimo podići svoje raspoloženje.

Na samom početku istaknut ćemo kako je doktor Jolij kao prvi zaključak svog istraživanja naveo  – glazba je subjektivna. Ono što vašeg prijatelja natjera na ples moglo bi vas natjerati da pobjegnete iz sobe i pokrite uši. Ustanovio je kako je procjena glazbe vrlo osobna te da snažno ovisi o društvenom kontekstu.

glazba za podizanje raspoloženja
glazba za podizanje raspoloženja

Prilikom provođenja istraživanja zamolio je sudionike da pošalju primjere svojih omiljenih skladbi, a zatim ih je analizirao tražeći uzorke koji se ponavljaju. Otkrio je kako su pjesme koje izazivaju sreću nešto brže od prosječne pjesme, napisane u duru i govore o sretnim događajima ili o potpunoj besmislici.

Doktor Jolij je spojio te faktore u formulu za najveseliju moguću pjesmu, a zatim je krenuo u potragu za postojećim hitovima koji odgovaraju njegovom predlošku. A one su:

10. Walking on Sunshine (Katrina & The Waves)

9 9. I Will Survive (Gloria Gaynor)

8. Livin’ on a Prayer (Jon Bon Jovi)

7. Girls Just Wanna Have Fun (Cyndi Lauper)

6. I’m a Believer (The Monkees)

5. Eye of the Tiger (Survivor)

4. Uptown Girl (Billie Joel)

3. Good Vibrations (The Beach Boys)

2. Dancing Queen (Abba)

1. Don’t Stop Me Now (Queen)

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori