VOLTA u Zagreb dovodi trenutno jedno od najuzbudljivijih imena eksperimentalne elektronike — LCY
VOLTA u Zagreb dovodi trenutno jedno od najuzbudljivijih imena eksperimentalne elektronike — LCY

VOLTA u Zagreb dovodi trenutno jedno od najuzbudljivijih imena eksperimentalne elektronike — LCY

Renominirani zagrebački klupski kolektiv VOLTA 24. ožujka u prostorima AKC Attack-a slavi pet godina aktivnosti na sceni premijernim (hrvatskim i) regionalnim gostovanjem jednog od trenutno najuzbudljivijih imena eksperimentalne elektronike — LCY!

Svrstavano među ključna lica nove britanske underground kulture od strane časopisa poput DJ Maga i Resident Advisora, LCY svoju glazbenu karijeru započinju 2020. godine samoizdanim eponimnim EP-jem. Gradeći reputaciju prvenstveno kao DJ i producent klupske glazbe, LCY-in autorski rad također obuhvaća vođenje londonske izdavačke kuće SZNS7N, a svrstani su i među DJ-eve koji su najviše obilježili prošlu godinu na listi prestižnog magazina elektronske glazbe Mixmag.

2021. godine LCY dolaze još više na svoje kada njihova traka Almost Blue biva uvrštena u in-game radijsku postaju u službeno drugoj naprodavanijoj videoigri svih vremena Grand Theft Auto V, a zapažena je i suradnja s FILA UK u njihovoj promotivnoj kampanji. Iste godine izdaje konceptualni EP Pulling Teeth inspiriran irskom usmenom predajom, glazbom za fantastično-pustolovne videoigre i knjigama Mary Shelley, autorice Frankensteina. EP su, među ostalima, podržali i Tom Ravenscroft s BBC Radija 6 i renominirani glazbeni portal Pitchfork.

LCY je također ovogodišnji DJ rezident BBC Radija 1 uz legendu plesne glazbe Goldiea, a ostatak godine provest će debitirajući vlastiti live set na španjolskom festivalu Primavera Soundu i nizozemskom Dekmantelu, kao i na Dimensionsu i Outlooku.

LCY će se zagrebačkoj publici predstaviti kroz dvosatni DJ set, a pridružit će joj se i Babilonska, dugogodišnja voditeljica KSET-ovog programa Zavod za eksperimentalni zvuk (ZEZ Festival), u premijernoj back-to-back DJ izvedbi s Kornetom, kao i VOLTA rezidenti N/OBE, Oberan i ASU. Uz ovih šest DJ setova, večer će upotpuniti zagrebačka likovna umjetnica Monika Milas koja će se pobrinuti za scenografiju i projekcije.

VOLTA je zagrebački klupski kolektiv osnovan 2018. godine od strane (etabliranih imena hrvatske elektronske scene) Oberana, N/OBE-a i Korneta, dok im se četvrti član ASU pridružuje par godina kasnije. Promovirajući alternativna klupska događanja koncentracijom na futurističku i eksperimentalnu elektroniku, tijekom posljednjih pet godina zaslužni su za predstavljanje nekih od ključnih imena suvremene plesne glazbe zagrebačkoj publici, poput object blue i Lee Gamblea, kao i za prvi hrvatski samostalni Boiler Room događaj izvan lokalnih festivala. Članovi VOLTE nastupali su više puta izvan granice Hrvatske te broje radijska gostovanja na poznatim postajama poput NTS-a i Rinse FM-a, a često surađuju i s bratskim kolektivom SUTRA iz Beograda te ljubljanskom skupinom USTANOVA, skupa ocrtavajući okosnicu novih strujanja plesne glazbe na Balkanu. 

Učitati još
Zatvori