Tvrđava sv. Mihovila: Na pozornicu uz more pod zvijezdama stižu Emeli Sandé, Bonobo, Maksim Mrvica…
Tvrđava sv. Mihovila: Na pozornicu uz more pod zvijezdama stižu Emeli Sandé, Bonobo, Maksim Mrvica…

Tvrđava sv. Mihovila: Na pozornicu uz more pod zvijezdama stižu Emeli Sandé, Bonobo, Maksim Mrvica…

Ljeto je pred vratima, a s njime i fantastični koncerti na obali. Konkretno, ove ćemo godine sidro baciti u Šibenik gdje nas na Tvrđavi sv. Mihovila čeka fantastična deseta koncertna sezona. Jedna od najljepših hrvatskih pozornica omiljena je kako publici tako i izvođačima, upravo zbog svog intimnog predznaka i atmosfere koja oduzima dah. Ova ekskluzivna koncertna lokacija u svojih je deset godina ugostila čak 217 koncerata, plesnih predstava i drugih raznih kulturnih događanja, a ove će sezone biti place to be za sve željne dobre zabave. 

Tvrđava sv. Mihovila s koje puca prekrasan pogled na more i otoke

Sv. Mihovil, prva od tri obnovljene šibenske kopnene tvrđave otvorena je u lipnju 2014. godine i od tada je postala utvrda vrhunske glazbe i fantastičnog provoda. Tvrđava je simbol Šibenika, kulturni hot spot koji Šibenik već čitavo desetljeće drži na karti najpoželjnijih europskih koncertnih destinacija, drugi najposjećeniji fortifikacijski spomenik u Hrvatskoj i savršeno mjesto ne samo za večernji ljetni izlazak nego i za obilazak s najljepšim pogledom na Šibenik, more i otoke. 

Photo / www.stipesurac.com

Zvijezde koje sviraju pod zvijezdama

Upravo su na ovoj tvrđavi pod zvjezdanim nebom održani koncerti velikih svjetskih zvijezda kao što su dvostruki koncert Lorde 2022., rasprodan u doslovno sekundama s publikom sa svih kontinenata, isto i za King Gizzard and the Lizard Wizzard, Roisin Murphy, Brian Ferry, Gregory Porter,  Jack Savoretti, Asaf Avidan, The National, Morcheeba, Jessie Ware, Michael Kiwanuka, Anna Oxa, Jacob Collier, Đorđe Balašević, Božo Vrećo, Arsen Dedić, Gabi Novak i Matija Dedić, Massimo, Gibonni, Oliver Dragojević, Parni Valjak, Crvena Jabuka, Toni Cetinski, Petar Grašo, Josipa Lisac, Goran Bare i mnogi, mnogi drugi.

Photo / www.stipesurac.com

Intimna atmosfera koju obožavaju i izvođači i publika

Svaki od ovih izvođača upravo su Tvrđavu sv. Mihovila istaknuli kao jedno od najljepših mjesta gdje su imali koncert, upravo zbog malog šarmantnog gledališta koje doprinosi intimnijoj atmosferi kakvu publika naprosto obožava. Slušajući i gledajući koncert u ovakvom izdanju doslovno imate osjećaj velike povezanosti između publike i izvođača, a cijeli doživljaj doveden je na neku višu, gotovo spiritualnu razinu. 

„Velika svjetska imena, zvijezde koje inače nastupaju pred desecima tisuća ljudi, na sv. Mihovilu imaju jedan sasvim drukčiji doživljaj nastupa, a kad reflektori osvijetle publiku, mogu vidjeti doslovno svako lice na tribinama. Kad se tome još pridoda činjenica da se pozornica nalazi na tvrđavi staroj oko tisuću godina, s pogledom na grad, na more i otoke, čitavo je to koncertno iskustvo stvarno nevjerojatno“, govori producentica Morana Periša iz šibenske Tvrđave kulture, ustanove koja vodi brigu ne samo o Tvrđavi sv. Mihovila, nego i o Tvrđavi Barone i sv. Ivanu, o Kući umjetnosti Arsen na šibenskoj rivi i o novootvorenom Centru koralja na Zlarinu. 

Photo / www.stipesurac.com

Ljeto pred nama donosi neke od najboljih koncerata u Hrvatskoj

Maksim Mrvica 

Pijanist Maksim Mrvica, jedan od najuspješnijih hrvatskih glazbenika u svijetu, nakon pet godina nastupit će u rodnom Šibeniku. Koncert u sklopu velike svjetske turneje The Collection održat će 1. srpnja na Tvrđavi sv. Mihovila! Maksim stiže u sklopu svjetske turneje The Collection kako se zove i njegov zadnji album, zapravo best of izdanje na kojem se nalaze najpopularnije pjesme u njegovoj 20-godišnjoj crossover karijeri pa će tako publika na Mihovilu uživati u njegovim najpopularnijim obradama. Na pozornicu koja ove sezone slavi jubilarnu desetu koncertnu sezonu, Maksim Mrvica dolazi u pratnji novog benda, uz audio-vizualne efekte posebno osmišljene za ovu turneju. Ulaznice možete kupiti ovdje.

José James

José James, jazz pjevač hip-hop generacije, talentirani američki glazbenik poznat po svom moćnom baritonu i zvijezda koja je pomakla granice jazza, nastupa na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila 9. srpnja! Šibenik je jedan od rijetkih europskih gradova u kojima će James ovo ljeto nastupiti. José James publici će predstaviti svoj najnoviji projekt ‘On & On Jose James Sings Erykah Badu’, ali i izvesti neke poznate stvari velikog Billa Withersa što će dodatno pridonijeti opuštenoj ljetnoj atmosferi na Tvrđavi sv. Mihovila. Ulaznice su ovdje.

Emeli Sandé

Prvi je to dolazak Emeli Sandé u Hrvatsku! Na pozornici šibenske tvrđave nastupit će 15. srpnja, a  publika u Šibeniku imat će priliku uživati u jedinstvenoj solo izvedbi Emeli Sandé na klaviru. Sandé je triput bila britanska ‘pjevačica broj jedan’ s pjesmama ‘Read all about it’, ‘Next to me’ i ‘Beneath Your Beautiful’. Njezin prvi album ‘Our Version of Events’ deset uzastopnih tjedana držao je prvo mjesto na ljestvicama u Ujedinjenom Kraljevstvu, a 2012. godine s preko milijun prodanih primjeraka postao je najprodavaniji album na ‘otoku’. Iste godine Sandé je nastupala na otvaranju Olimpijskih igara, a osvojila je i dva Brit Awardsa – za  britanski album godine i za najbolju pjevačicu. Ulaznice.

Seasplash Festival Day 0

Tvrđava sv. Mihovila bit će domaćin nultog dana posljednjeg izdanja Seasplash festivala. Tako će u srijedu, 19. srpnja, na jednoj od najljepših otvorenih pozornica u Hrvatskoj koja ove sezone ujedno slavi i svojih prvih 10 godina, nastupiti jedan od najaktualnijih i najpoznatijih europskih i svjetskih predstavnika sound system kulture, britanski Iration Steppas, uz podršku domaćih glazbenih sastava ABOP i Bamwise, te nastup plesne skupine Cromaicanz. Seasplash festival održat će se od 20. do 23. srpnja ove godine na Martinskoj u Šibeniku po 21. put, što je posljednje izdanje ovog festivala. Nulti dan će itekako pridonijeti da zaključivanje tako velikog poglavlja bude još posebnije. I u ranijim godinama se festival otvarao upravo na najstarijoj šibenskoj tvrđavi, uz potporu suorganizatora Tvrđave kulture. Ulaznice.

Šibenik Dance Festival: ASYLUM by Rami Be’er

Na Tvrđavu sv. Mihovila u petak 28. srpnja u 21 sat stiže Kibbutz Contemporary Dance Company iz Izraela, jedna od vodećih plesnih skupina na svijetu, s predstavom Asylum koreografa Ramija Be’era što će biti vrhunac ovogodišnjeg Šibenik Dance Festivala! Predstavom Asylum (Azil) Be’er preispituje pojmove kao što su identitet, otuđenost, potlačenost, diskriminacija, dominacija, sloboda, pripadnost, imigracija, domovina, čežnja i dom. Prema njegovim riječima, ovi pojmovi egzistencijalno su relevantni za svakog čovjeka, ma gdje se on nalazio u prostoru i vremenu. Potraga za mjestom koje se identificira kao dom, dio je ljudskog egzistencijalnog iskustva. Ulaznice.

Bonobo Live

U Šibenik stiže Bonobo. Jedan od najomiljenijih svjetskih glazbenika, majstor kombiniranja stilova i godinama headliner velikih svjetskih festivala, nastupa na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila 8. kolovoza, gdje će ujedno i obilježiti desetu sezonu jedne od najljepših pozornica na Jadranu. Simon Green, umjetničkog imena Bonobo, na sceni je više od 20 godina, a na pozornici Tvrđave sv. Mihovila nastupit će u pratnji osmeročlanog benda u sklopu iznimno uspješne turneje ‘Fragments Live’. Poznat po vještinama kombiniranja trip-hopa, jazza, elektronike, hip hopa i jazza, Bonobo u Šibenik dolazi izvesti stvari iz bogate dvadesetogodišnje karijere, s posebnim naglaskom na posljednji album Fragments – najemotivniji album koji je ikada stvorio. Ulaznice možete kupiti ovdje.

Benjamin Clementine

Benjamin Clementine, jedan od najoriginalnijih glazbenika svoje generacije, osebujni britanski glazbenik, pjesnik i glumac, nastupit će na Tvrđavi sv. Mihovila 15. kolovoza! Ovaj samouki multi-instrumentalist upečatljivog vokala kojeg stavljaju u rang Leonarda Cohena i Nine Simone, dobitnika prestižne britanske nagrade Mercury i francuskog Grammyja, New York Times je uvrstio na popis “28 genija koji su definirali kulturu 2016. godine”, dok su mu 2019. Francuzi dodijeli titulu viteza za njegov umjetnički doprinos! Clementine rasprodaje koncerte diljem Europe i SAD-a, a nama je posebno drago što je za svoj prvi nastup u Hrvatskoj izabrao baš Tvrđavu sv. Mihovila koja ovo ljeto slavi desetu koncertnu sezonu. Ulaznice.

SHIP Festival 2023

SHIP nije festival na koji dolazite čuti bendove koje već volite – to je festival na kojem se zaljubljujete u bendove koje ćete tek čuti i vidjeti prvi put! Nakon što je u rujnu prošle godine osnovan, Ured za izvoz glazbe Hrvatska (We Move Music Croatia) sada je najavio konferenciju i showcase festival SHIP koji će se održati u rujnu ove godine. Šibenik će od 14. do 17. rujna biti domaćin brojnim glazbenicima i glazbenim profesionalcima iz čitavoga svijeta. Tijekom dana održat će se konferencijski dio festivala, dok će u popodnevnim i večernjim satima glazbeni profesionalci, ali i šira zainteresirana javnost, uživati u brojnim koncertima nadolazećih domaćih i međunarodnih glazbenih nada. Ulaznice su ovdje.

Od svog otvaranja 2014. godine Tvrđava sv. Mihovila postala prestižna koncertna i kulturna destinacija za goste iz Hrvatske, ali i svih drugih dijelova svijeta. Tvrđava kulture koja njome upravlja jedan je od glavnih pokretača kulturnog razvoja grada Šibenika. Ne sumnjamo da će tako ostati i u budućnost, a veselimo se svim novim događanjima na šibenskim tvrđavama koje možete pratiti na stranici Tvrđave kulture i društvenim mrežama. 

Foto:

Učitati još
Zatvori