Studio Šećer sessions: Porto Morto i Darko Rundek
Studio Šećer sessions: Porto Morto i Darko Rundek

Studio Šećer sessions: Porto
Morto i Darko Rundek

Porto Morto objavljuje novi live session, šesti u nizu Studio Šećer sessionsa u vlastitoj nezavisnoj produkciji na njihovom YouTube kanalu. Ovoga puta glavna zvijezda je Darko Rundek, a session premijerno možete gledati upravo ovdje.

Studio Šećer sessions

“Riječ je o projektu započetom otprilike prije godinu dana u kojem nam je cilj bio dovesti neke od svojih heroja, ali i kolega sa scene kod nas u studio te obraditi neku od njihovih pjesama u našem aranžmanu, iz čistog davanja hommage-a određenim artistima i pjesmama koje smo negdje kroz život kao ljudi i muzičari kultivirali. S jedne strane nam je izazovno transkribirati muzičke i umjetničke ideje iz nekog drugog doba ili iz nekog drugog žanra na naš jezik, a unatoč naizgled nepovezanosti u odabiru suradnika zapravo sve artiste koje ‘obrađujemo’ veže jedna nit, jedan zajednički nazivnik – svi su autori.” – kaže nam ekipa iz benda o samom projektu.

rundek-porto-morto1

Premijera na Journalu: Porto Morto i Darko Rundek

U novom videu, u glavnoj ulozi Darko Rundek u jednoj od svojih autoritativnih inkarnacija – u ulozi velikog brata, crnog žbira koji nas stalno nadgleda kako ne bismo prešli crtu, tu toliko tanku, gotovo prozirnu…

“S obzirom na to da imamo i mi svoje vlastite nadzornike, pogledajte kako je završio obračun sila između dvije, nove i stare škole čuvatelja reda… na moment smo pomislili: čekaj malo – uz sve nove tehnologije i širenje ljudske svijesti nećemo valjda i mi vječito stajati u kilometarskim redovima?, pa smo na trenutak odlučili istupiti, izaći iz reda te ne biti u redu. Porto više nije u redu. A Darka smo zarobili u podrumu našeg studija da ga muzemo jer se u današnje doba od autorske muzike puno teže može živjeti nego u njegovo doba.” – kaže Porto Morto.

rundek-porto-morto4
rundek-porto-morto2
  • Pitali smo ih i zašto baš pjesma crni žbir?

Pjesma crni žbir je pjesma legendarnog benda Haustor s njihovog debitantskog istoimenog albuma iz ’81., a nama je uvijek bila nekako zanimljiva jer je za svoje vrijeme predstavljala, čini nam se, prilično progresivan najavni singl jednog tako relevantnog debitantskog albuma. Smatrali smo ju svojevrsnim drum ‘n’ bassom prije drum ‘n’ bassa, a koji je u nekom trenutku naših života imao utjecaj na naš muzički vokabular. 

U videu, sve sličnosti sa stvarnim događajima, životima i ličnostima su slučajne, a za vrijeme snimanja nije ozlijeđena ni jedna životinja.

Porto Morto

Porto Morto sve je jače ime na regionalnoj glazbenoj sceni, a iza imena krije se sedmerac čiji je glazbeni smjer teško definirati, no kada bi to pokušali mogli bi reći da se temelji na mješavini progresivnog popa, art rocka i indie elektronike. 

Porto Morto jedno je od najvećih iznenađenja u posljednje vrijeme što se domaće glazbene scene tiče. Fantastično prihvaćen album “Portofon” (2019.), s kojeg na prvu osvaja suradnja s Darkom Rundekom na singlu „Hodaj“, priskrbio im je tri nominacije za Porin. Prepoznatljivost grade i po naglašenom vizualnom izrazu koji je u detalje razrađen u videospotovima i na pozornici. Novim albumom “PORTOPOP” definirali su novi zvuk, novi scenski identitet, ali i novu eru svoje karijere. 

porto-morto1

Portopop je najavljen svježim singlovima ČEKAM IH, VRIJEME ZA ČILANJE i FATAMORGANA koji su popraćeni odličnim spotovima snimljenim u vlastitoj produkciji. Album je proglašen jednim od najboljih regionalnih albuma u 2021. od strane više portala i kritičara, a povodom promocije u ožujku napunili su zagrebačku Tvornicu Kulture te napravili koncert za pamćenje. U istom tom mjesecu osvojili su Porina za najbolji alternativni album 2021. godine. 

Članovi benda su Roko Crnić (glas, bas gitara), Hrvoje Klemenčić (klavijature, glas), Matija Brajković (gitara), Matej Perić (bubnjevi), Marijan Uroić (udaraljke), Antun Aleksa (trombon, glas) i Marin Živković (saksofon).

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori