Franz Ferdinand, Joker Out, Buč Kesidi… sjajni besplatni koncerti zbog kojih ovih dana idemo u Varaždin
Franz Ferdinand, Joker Out, Buč Kesidi… sjajni besplatni koncerti zbog kojih ovih dana idemo u Varaždin

Franz Ferdinand, Joker Out, Buč Kesidi… sjajni besplatni koncerti zbog kojih ovih dana idemo u Varaždin

U petak, 18. kolovoza starta 25. izdanje Špancirfesta, festivala koji se održava na najljepšoj pozornici na otvorenom, u povijesnoj jezgri grada Varaždina. , donosi putovanje kroz glazbu, umjetnost i zabavu. Gledajući u brojkama, ovogodišnje izdanje potrajat će 10 dana, održat će se u 16 zona i ugostit će 500 različitih programa.

Ipak, mi ćemo se ovoga puta osvrnuti na bogat glazbeni program. Glazbene zvijezde svjetskog kalibra; od Franza Ferdinanda do Perpetuum Jazzilea i to besplatno? Da, dobro ste pročitali, škotski rokeri stižu na Špancirfest, a da biste uživali u njihovoj glazbi ne trebate kupiti ulaznicu, jer koncert je, baš kao i svi ostali na glavnoj festivalskoj PAN pozornici Stari grad – za posjetitelje besplatan. Uz njih, tu su i mlada slovenska rock atrakcija, Jocker Out, TBF, Silente, Neno Belan & Fiumens & Brass Experience, The Croatian Pink Floyd Show, Buč Kesidi i Parni valjak feat. Igor Drvenkar.

Osim s glavnih pozornica, glazba će se tijekom 10 dana Špancirfesta čuti gotovo u svakom kutku povijesne jezgre, na manjim i pop – up pozornicama, ali i ulicama i trgovima. U deset dana festivala očekuje vas više od 200 glazbenih programa različitih glazbenih stilova.

Od 18. do 27. kolovoza Varaždinom će odjekivati svirka, ritmovi i beatovi iz raznih dijelova svijeta, što je i jedna od posebnosti ovoga Festivala, koji uvijek rado ističe multikulturalnost samoga projekta. Špancirfest živi s glazbom na svakom koraku i u svakom trenutku.

Po prvi put na Špancirfest i u Hrvatsku stiže i glazbeno scenska atrakcija Orkestar sirena, dizajnerska kreacija i inovacija francuske kompanije Mécanique Vivante. Glazbena sirena instrument je s rasponom i bojom zvuka, koji može parirati violini. Naizgled obične sirene za zračnu uzbunu dovele su do stvaranja sedmeročlanog Orkestra sirena kojeg čine mala flauta, dva soprana, dva alta, tenor i bas. Orkestrom ‘dirigira’ robotika: 71 kontrolni sustav, kojim upravlja 105 procesora, što omogućuje sirenama da interpretiraju glazbenu partituru.

PAN POZORNICA STARI GRAD

Glavna PAN pozornica Stari grad ugostit će čak 12 koncerata u deset dana, od rock do pop bendova. Veliku pažnju posjetitelja već je privukao bend Franz Ferdinand iz Škotske, a za zagrijavanje prije njihove svirke zadužen je mladi, no vrlo popularan, slovenski indie rock bend Joker Out. O sjajnoj splitskoj  ekipi TBF-a mnogo se toga već zna, no sigurni smo da će uživati dijeleći glazbene emocije s mnoštvom posjetitelja.

Mlada dubrovačka ekipa Silente obećaje odlično druženje, a Buč Kesidi iz Pančeva svoju će Euforiju rado podijeliti s obožavateljima. Neno Belan & Fiumens & Brass Experience svoj će morski entuzijazam zamijeniti kontinentalnim, a svi ljubitelji grupe Parni valjak feat. Igor Drvenkar uživat će u mnogobrojnim hitovima ovog kultnog benda.

Kako pjesme Pink Floyda zvuče u izvedbi skupine The Croatian Pink Floyd Show posjetitelji će moći čuti na ovoj pozornici, a bez sumnje i zapjevati neke od njih. BluVinil će možda otkriti Tajnu srca, a Fran Vasilić s otoka Krka glazbenik je nove generacije, ponosan na gotovo deset milijuna streamova na Spotifyu,  na TikToku je uspio prikupiti gotovo četiri i pol milijuna pratitelja. Cold Snap, koji ove godine slavi 20-i rođendan brani boje domaćina kao i bend Crna kronika.

VILA BEDEKOVIĆ – GLAZBENA RASKOŠ POD VEDRIM NEBOM

Vila Bedeković powered by Kaufland, uvijek atraktivna pozornica pod zvijezdama, ove će godine biti domaćin trima koncertima. Već prvoga dana stiže slovenska vokalna skupina Perpetuum Jazzile, jedna od  najvećih na svijetu. Oponašaju razne instrumente i zvukove iz prirode, a oni koji su ih čuli zauvijek će ih pamtiti. Kako zvuči mediteranska inačica pop repertoara  predstavit će Grupa Cambi.  Treći koncert pod nazivom Nothing Else Matters na ovoj pozornici održat će učenici i profesori Glazbene škole u Varaždinu u suradnji s udrugom nuSynergetic. Interpretirat će neke od najpoznatijih svjetskih hitova na klasičan način što zvuči vrlo atraktivno. Obradit će neke od najpoznatijih skladbi grupa Metallica, Red Hot Chilli Peppers, Pearl Jama, Guns’s’Rosesa te ih interpretirati na klasičan način. Podržite mlade glazbene nade, a ulaznice za spomenuta događanja potražite na www.eventim.hr

CARLSBERG FOOD & PARTY ZONA – KOD STAROG GRADA

U ovoj zoni bit će vrlo živahno, jer zavladat će retro i world music. Najveće hitove kralja rock&rolla, Elvisa Presleya, u retro stilu će oživjeti DJ Mario Kovač i DElvis real tribute band te podsjetiti na njegove najveće hitove. Ivana Banfić (I Bee) dance kraljica 90’ih, svojom će nepresušnom energijom sve rasplesati, a vrlo atraktivan band One Dread prisutne će odvesti u svoj reggae svijet.

Gypsy Jaz atrakcija iz Mađarske Besh o droM, izvodi najpoznatije pjesme romske glazbe s nevjerojatnim žarom već više od 20 godina i jedan su od najutjecajnijih Gypsy Jazz bendova na svijetu. Kvartet Rumbaristas, koji osvaja europske i svjetske pozornice, predstavljen je kao vrlo zanimljiv world music bend s korijenima i utjecajima iz južne i srednjoeuropske glazbe. Profiliraju se kao višejezični kvartet, a sudjelovali su na značajnim svjetskim glazbenim festivalima te su se odlično pozicionirali unutar europske world music scene.

Balkanske elemente u novim, modernim aranžmanima priprema sastav Balkan Zoo, kombinirajući elemente romske glazbe sa živopisnim flamencom.

HEROJI ULICA – oni su trenutno manje poznati, no talentirani glazbenici. Dovoljno veliki da bi svojim kvalitetnim nastupima, koji uključuju oko 100 svirki, oduševili publiku i s vremenom postali poznati. Sretat ćete ih na ulicama i trgovima povijesne jezgre, ohrabrite ih i zaplješćite im, jer njihov je život glazba.

LOOP Glazbena klinika donosi 40-ak glazbenih programa, a izdvajamo nastupe Ivane Galić & SoulBeata, umjetnika na gitari, Yogija Lonicha i Gadjo Manouche – skupine koja maestralno svira gypsy jazz.

KAMPERICA – glazbena vozilica na četiri kotača smjestit će se na Korzu i sigurno vas privući kao magnet, kad čujete ugodnu glazbu u izvedbi mladih umjetnika.

KREATIVNICA – USKA ULICA Nastupi brojnih DJ’eva.

 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori