Osam razloga zašto posjetiti Varaždin
Osam razloga zašto posjetiti Varaždin

Osam razloga zašto posjetiti Varaždin

Varaždin je prekrasan povijesni grad s bogatom kulturnom baštinom, šarmantnim baroknim zgradama i predivnim parkovima. Posjetom Varaždinu možete uživati u šetnji starim ulicama, razgledavanju dvoraca i crkvi.

#1 Prošećite starim gradom

Prošećite starim gradom u srcu Varaždina gdje se smjestio povijesni dvorac. To je prekrasan primjer barokne arhitekture i jedna od glavnih turističkih atrakcija u Varaždinu. Posjetitelji mogu istražiti dvorac, njegove dvorišne površine i uživati u raznim kulturnim događanjima i izložbama koje se često održavaju unutar dvorca. Također, dvorac je okružen prekrasnim vrtom i parkom koji su savršeni za opuštajuće šetnje.

stari grad Varaždin
stari grad Varaždin
stari grad Varaždin

#2 Povijesne palače

Šetnja prekrasnom baroknom jezgrom, šetnja je kroz povijest i gotovo svaka zgrada ima neku priču i arhitektonsku i povijesnu vrijednost. Primjerice u palači Drašković prije 250 godina zasjedao i Hrvatski Sabor! Nešto dalje nalazi se palača Oršić, izgrađena u ranoklasicističkom stilu. Šetnjom šarmantnim ulicama doći ćete do palača Patačić, Erdödy, Keglević, Tommasi, a sve su one povijesne potvrde kako su plemićke obitelji voljele dolaziti u ovaj „Mali Beč“.

ulica u Varaždinu

#3 Kava na Korzu

Glavnim gradskim Trgom kralja Tomislava dominira Gradska vijećnica, jedna od najstarijih u Europi. Od svibnja do listopada ispred Gradske vijećnice svake subote možete vidjeti smjenu straže – varaždinske građanske garde, poznate i kao Purgari, dok uživate u prvoj jutarnjoj kavi na Korzu.

#4 Festivali i kulturna događanja

Kulturu šetnje Varaždinci njeguju i danas. Stoga je tradicionalno španciranje centrom grada dobilo i vlastiti festival. Svi putevi, već tradicionalno, u drugom dijelu kolovoza vode u Varaždin, gdje za tjedan dana počinje najveći ulični festival, Špancirfest. Ovogodišnje, jubilarno 25. izdanje festivala na najljepšoj pozornici na otvorenom, u povijesnoj jezgri grada, donosi putovanje kroz glazbu, umjetnost i zabavu. Više od 500 različitih programa za bezbroj nezaboravnih doživljaja najbolja su pozivnica za doći na Špancirfest, koji počinje 18. kolovoza i traje sve do 27. kolovoza.

#5 Koncerti za pamćenje

Glazbene zvijezde svjetskog kalibra; od Franza Ferdinanda do Perpetuum Jazzilea. Da, dobro ste pročitali, škotski rokeri stižu na Špancirfest. Uz njih, tu su i mlada slovenska rock atrakcija, Joker Out, TBF, Silente, Neno Belan & Fiumens & Brass Experience, The Croatian Pink Floyd Show, Buč Kesidi i Parni valjak feat. Igor Drvenkar. Svjetska glazbena atrakcija, vokalna skupina Perpetuum Jazzile nastupit će prvog dana Špancirfesta na prekrasnoj pozornici Vile Bedeković powered by Kaufland i to je jedino mjesto s naplatom ulaznica, gdje se nudi pomno osmišljeni glazbeni i kazališni program. S druge strane, koncerti na glavnoj festivalskoj PAN pozornici Stari grad, za posjetitelje su besplatni.

Osim s glavnih pozornica, glazba će se tijekom 10 dana Špancirfesta čuti gotovo u svakom kutku povijesne jezgre, na manjim i pop-up pozornicama, ali i ulicama i trgovima. U deset dana festivala očekuje vas više od 200 glazbenih programa različitih glazbenih stilova.

#6 Ulična umjetnost koja ostavlja bez daha

Za posebnu energiju koju ćete osjetiti u Varaždinu, bez obzira koji dan posjetili festival, zaduženi su ulični performeri, svojevrsni zaštitni znak Špancirfesta. Stižu iz desetak zemalja svijeta, pripremaju više od 70 atraktivnih, energičnih i iznimno šarenih nastupa, što znači i da su instagramične fotografije zajamčene. Na Špancirfestu ćete imati prilike vidjeti ulične performanse, kakve dosad niste vidjeli, osim možda na fotografijama.

Francuski Orkestar sirena prvi put stiže u Hrvatsku s neobičnim, velikim i atraktivnim glazbenim lokomotivama, njihov sunarodnjak Nicolas Bras oduševit će sviranjem na čak 17 različitih instrumenata koje je izradio recikliranjem raznih materijala, a talijanska obitelj La Famiglia Mirabella ostavit će vas bez daha svojim nastupima u zraku. Svjetleći roboti na štulama, vodena bića iz morskih dubina, štulaši na pneumatskim štulama, čudnovata vozila koja stvaraju svemirske bljeskove, samo su neki od likova ove ulične bajke koju vrijedi doživjeti.

#7 Prošećite najšarmantnijom ulicom koja postaje Kreativnica

Šarene ulice Varaždina tijekom Špancirfesta postaju još šarenije zahvaljujući razigranim bojama izlagačkih kućica i štandova na kojima se nude najraznolikiji proizvodi, od tradicionalnih do modernih, ali i fini autentični zalogaji. U najšarmantnijoj ulici koja postaje Kreativnica svoje će kreativne i inovativne proizvode predstaviti čak 50 kreativaca, svaki sa svojom inspirativnom pričom. Ženska kravata, Dnevnik (iz) snova, nesvakidašnji plakati, umjetnine od drva, unikatna pisala, nakit, dizajnerski odjevni komadi – samo su neki od proizvoda koje ćete moći pronaći na Špancirfestu.

#8 Špancir burger festival i Vinski grad

Gastro ponuda Špancirfesta nikad nije bila bogatija i ponudit će pravu čaroliju za nepce koja će vas osvojiti na prvu. Špancir burger festival donosi izbor od nekoliko desetaka najboljih burgera, Vinski grad ponudit će 500 vrsta vina, a uz to dva poznata Chefa Melkior Bašić i Damir Tomljanović, pripremat će u Vinskom gradu i Špancir burger festivalu jela iznenađenja. Kod Starog grada čak su dvije eno&gastro zone – Vinski grad i Carlsberg Food & Party zona ponosne na gurmanske zalogaje. Ferdinand knedle, koje se mogu probati na Franjevačkom trgu, već su pravi hit u nekim hrvatskim gradovima, a šetajući ulicama i trgovima nećete moći odoljeti domaćim kolačima i tradicionalnim klipičima. Pozivamo vas na španciranje gastro zonama, a na vama je samo da odaberete i guštate.

Dodatne informacije

Svi su programi, osim onih u Vili Bedeković powered by Kaufland besplatni, a karte za predstave i koncerte u Vili potražite na www.eventim.hr

Špancirfest traje do 27. kolovoza 2023, a više informacija pogledajte na www.spancirfest.com

Stari grad Varaždin
Stari grad Varaždin

Foto: TZ grada Varaždina, Profimedia, iStock

Učitati još
Zatvori