Zašto toliko volimo soundtrack iz Bridgertona? Klasične obrade pop hitova oduševljavaju nas
Zašto toliko volimo soundtrack iz Bridgertona? Klasične obrade pop hitova oduševljavaju nas

Zašto toliko volimo soundtrack iz Bridgertona? Klasične obrade pop hitova oduševljavaju nas

Dugoočekivana treća sezona hit Netflixove serije Bridgerton nedavno nam je stigla. Ovog puta je u fokusu romansa Colina i Penelope, a mi smo već odgledali prve četiri epizode. Za razliku od prve dvije sezone, ova je napravila pauzu te nas ostalih četiri očekuju 13. lipnja. Zadnja epizoda prvog dijela ostavila nas je u neizvjesnosti, stoga već danima pričamo o pogledanom. U našoj redakciji, kao i ostatku svijeta, vlada prava Bridgerton groznica. Danas se ostavljamo radnje, haljina, romanse i intrige. Danas analiziramo soundtrack iz Bridgertona i zašto ga toliko volimo.

Bridgerton

Zašto Bridgerton koristi modernu glazbu?

Glazba je veliki dio priče Bridgertona. Oni koji su gledali seriju znaju da nije riječ o običnoj orkestralnoj glazbi. Naime, serija koristi suvremene pop pjesme obrađene u orkestralnom stilu kako bi pasalo 18. stoljeću u kojem je radnja smještena. Možda bi bilo na prvu smislenije da Bridgerton koristi samo klasičnu glazbu, no korištenje pop pjesama i glazbenika poput Taylor Swift, Billie Eilish pa čak i Pitbulla, zapravo je logičniji izbor kada Bridgerton pogledate iz šire slike.

Moramo priznati kako se sa svakom epizodom veselimo čuti i primijetiti novu pjesmu koja će biti obrađena u seriji. Soundtrack u Bridgertonu zaista dolazi do izražaja, a evo zašto ima smisla. Iako je riječ o seriji smještenoj u 18. stoljeću koja prati britansko plemstvo te sadrži klasične elemente povijesnog komada poput Ponos i predrasude, Bridgerton je moderan pogled na to vrijeme. Otpočetka smo mogli vidjeti kako neće biti riječ o običnoj povijesnoj romansi. Članovi plemstva su različitih rasa, vlada kraljica, i to crne boje kože, serija predlaže feminističke i progresivne ideje te su jedne od najmoćnijih likova – žene.

Zato je takav soundtrack tu da nas zapravo podsjeti kako, da, gledamo povijesnu priču, no s modernim pristupom. Također, pop pjesme su savršene za seriju poput Bridgertona koja u centru ima romansu i dramu jer takve su i pop pjesme koje se koriste. Iako ne idemo na balove, nemamo debitantsku sezonu, ne tražimo svoje partnere na isti način kao i u seriji te nije bitno udali se s 18 ili 38, ipak se s Bridgertonom možemo poistovjetiti. Serija ističe taj osjećaj zaljubljenosti kroz koji svi prolaze barem jednom u životu. Kad takve scene popratite s prepoznatljivom pop pjesmom, i to u orkestralnom stilu, može vas transportirati u vlastite uspomene.

Bezvremenski soundtrack

Svaka sezona Bridgertona osim odličnih obrada, ima i svoju originalnu glazbu kompozitora Krisa Bowersa. Također, svaki od glavnih parova u svojoj sezoni (Simon i Daphne, Anthony i Kate te Colin i Penelope) ima svoju ‘ljubavnu temu’. Originalna glazba obrađuje emocionalno putovanje svačije ljubavne priče, a pozorno uho u trećoj sezoni može primijetiti kako se upravo ta originalna glazba mijenja od prve do četvrte epizode. Kada Penelope prvi put vidi Colina koji se vratio sa svojih putovanja do kraja te epizode, glazba postaje puno izraženija i punija. Ipak, više volimo ove pop obrade u stilu 18. stoljeća, a i one su pomno birane za svaku scenu.

Od prve to treće sezone, izdvajamo najdraže obrade pop pjesama.

Prva sezona:

  • Maroon 5 – Girls Like You
  • Ariana Grande – thank you, next
  • Billie Eilish – bad guy

Druga sezona:

  • Madonna – Material Girl
  • Alanis Morissette – You Oughta Know
  • Harry Styles – Sign of the Times

Treća sezona:

  • Nick Jonas – Jealous
  • Sia – Cheap Thrills
  • Pitbull – Give Me Everything

Foto: IMDb, TikTok (@ladybridgertons18)

Učitati još
Zatvori