Sanremo: Mahmood je završio na šestom mjestu, a pobjedu je odnijela Angelina s pjesmom ‘La noia’
Sanremo: Mahmood je završio na šestom mjestu, a pobjedu je odnijela Angelina s pjesmom ‘La noia’

Sanremo: Mahmood je završio na šestom mjestu, a pobjedu je odnijela Angelina s pjesmom ‘La noia’

Održano je 74. po redu izdanje festivala Sanremo, čija nam je završnica u subotu, 10. veljače ujedno otkrila i pobjednika festivala, vrlo vjerojatno i talijanskog predstavnika na Eurosongu. Među 30 izvođača koji su se predstavili u sklopu čak pet glazbenih večeri našao se i Mahmood, talijanski pjevač koji je priliku za treći nastup na eurovizijskoj pozornici tražio s pjesmom Tuta gold. Podsjetimo, pobjeda mu je za dlaku izmakla 2019. godine kada se predstavio s hitom Soldi, a drugi nastup priredio je s kolegom Blancom kada je 2022. godine na domaćem terenu izveo skladbu Brividi.

Mahmood
Mahmood

Tko su bili favoriti?

Unatoč zvjezdanom statusu pjevač nije bio najveći favorit za osvajanje Sanrema. Ljestvicu favorita predvodile su tri dame dame  –  talijanska glazbena legenda Loredana Bertè s pjesmom Pazza, Annalisa s pjesmom Sinceramente i Angelina Mango, kćer poznatog talijanskog glazbenika Manga s pjesmom La noia. Favoriti za ovogodišnju pobjedu bili su i Irama s pjesmom Tu no te Geolier kojeg je publika naprosto obožavala, ali su radijski i novinarski žiri odnijeli prevagu u korist Angeline u završnoj etapi glasanja. Ovako je izgledala lista na koncu:

Angelina Mango 40.3%

Geolier 25.2%

 Annalisa 17.1%

Ghali 10.5%

Irama 6.9%

Loredana Bertè
Loredana Bertè

Pobjeda Angeline Mango ne znači automatsko predstavljanje Italije na Eurosongu 2024. Hoće li otputovatio u Malmö i tako postati prva talijanska predstavnica nakon osam godina, bit će riješeno na konferenciji za novinare u nedjelju u 12 sati kada mora javno potvrditi da to i želi.

Povratak grupe koju je ponovno proslavio TikTok

Velika zanimljivost ovogodišnjeg Sanrema zasigurno je bio nastup grupe Ricchi e Poveri, grupi koja stoji iza hita Sarà perché ti amo. Svoju drugu priliku za odlazak na Eurosong tražili su s pjesmom Ma non tutta la vita. Vjerujte nam, ovaj bi vam nastup mogao izmamiti osmijeh na lice…

Brojni slavni gosti

I ovogodišnje izdanje Sanrema obilovalo je slavnim gostima pa se tako već prve večeri na pozornici pojavio proslavljeni nogometaš Zlatan Ibrahimović.

U finalu smo vidjeli nastup Gigliole Cinquetti, koja je kao 16-godišnjakinja pobijedila na Sanremu s pjesmom Non ho l‘eta. S istom je nastupala na Eurosongu davne 1964. godine, kada je Italiji donijela prvu pobjedu na tom natjecanju. U međuvremenu, talijanske pjesme su još dva puta proglašene najboljima. Toto Cutugno je upravo u Zagrebu 1990. godine pobijedio s pjesmom Insieme, Måneskinu je to 31. godinu kasnije uspjelo Rotterdam s pjesmom Zitti e buoni.

Sanremo, Zlatan Ibrahimović

Foto: Profimedia i Instagram (@angelinamango_)

Učitati još
Zatvori