Za ljubitelje old school doživljaja glazbe, nema boljeg poklona od ploča. Izdvojili smo naše favorite
Za ljubitelje old school doživljaja glazbe, nema boljeg poklona od ploča. Izdvojili smo naše favorite

Za ljubitelje old school doživljaja glazbe, nema boljeg poklona od ploča. Izdvojili smo naše favorite

U svijetu u kojem nam je sve dostupno jednim klikom, možda bismo pomislili kako će svi stari običaji slušanja glazbe odumrijeti, no to i nije baš tako. Slušanje gramofonskih ploča ili njihovo skupljanje sada postaje i umjetnost koja nadilazi glazbu. Spotify, YouTube i slični servisi za slušanje glazbe predstavljaju novo vrijeme i iznimno su lagani i dostupni, no gramofonske ploče pružaju neki poseban šarm. Za svakog velikog ljubitelja glazbe, ploče mogu biti i odličan božićni poklon.

Naveli smo razloge zašto ovog Božića kupiti gramofonske ploče te izdvojili najbolje koje možete nabaviti kod nas.

ploče

Superiorni zvuk

Već 1887. godine kada je gramofon izumljen, zvuk je bio napredan. Zato se u tom polju nije puno toga ni promijenilo. Za razliku od glazbe u slušalicama, ploče stvaraju topli, analogni zvuk. Glazba i vokali koji dolaze s ploča nalikuju live izvedbama, a novije remastered verzije pružaju čak bolji i dinamičniji zvuk od običnog CD-a.

ploče

Dugovječnost

Odlična stvar kod ploča je ta da mogu trajati dugo vremena. Postoje stare ploče iz 1950-ih koje možete nabaviti te slušati s jednakom kvalitetom kao da su i danas objavljene, dok je takvu stariju glazbu teško nekad pronaći u digitalnom obliku. Živimo u svijetu u kojem trendovi jako brzo dolaze i odlaze, stoga su ploče jedan od načina kako se povezati sa starim zvukovima. Ako imate nekog od bližnjih tko je veliki fan old school glazbe, dugovječnost ploča idealan je razlog za njihovu kupnju.

ploče

Prekrasno oslikane

Naravno, i CD-i i ploče imaju jednak album cover, no zbog veličine ploče ilustracija albuma još više dolazi do izražaja. Često su te ilustracije prava umjetnička djela koja postanu poznata i sama po sebi. Mnogi kolekcionari ploča omote koriste i za uređenje doma, tako da su one sjajan dodatak interijeru. Možete ih izložiti na policu ili zakačiti na zidove.

ploče

Predah od ekrana

Koliko god nam tehnologija u današnje vrijeme nudi dosta pogodnosti, toliko i na naše mentalno zdravlje negativno utječe činjenica da nam je svijet udaljen jednim klikom. Zbog toga, ploče pružaju pravi bijeg od takvog užurbanog đira. Poznato je da glazba pruža terapeutski osjećaj, zato se uz zvuk gramofonske ploče možete opustiti do maksimuma.

ploče

Za sve ljubitelje old school stvari i dobre glazbe, ploče mogu biti kul poklon koji i vrijedi puno. Osim što u Hrvatskoj često postoje razni sajmovi gramofonskih ploča na kojima možete nabaviti favorite, postoje i trgovine u kojima ih možete pronaći. Rockmark, Dirty Old Shop, Dancing Bear, Woodstock Shop i slični music shopovi kriju neke od najkul ploča koje možete pronaći. U nastavku smo izdvojili neke od njih.

ploče
Electric Light Orchestra, singl Turn to Stone, 10 €
ploče
ABBA, singl Rock Me, 10 €
ploče
The Beatles, singl Hey Jude, 12 €
ploče
Santana, singl She's Not There, 10 €
ploče
Queen, singl Crazy Little Thing Called Love, 10 €
ploče
Nick Cave and The Bad Seeds, album Tender Prey, 33 €
ploče
Nirvana, album Bleach, 23 €
ploče
Sam Cooke, album Encore, 23.76 €
ploče
Talking Heads, Fear of Music, 30 €
ploče
Steeley Dan, album Gaucho, 30 €
ploče
Post Malone, kompilacijski album The Diamond Collection, 35 €
ploče
No Doubt, album Becon Street Collection, 30 €
ploče
Norah Jones, pjesme s podcasta Playing Along, 35 €
ploče
Nelly Furtado, album Loose, 44 €
ploče
soundtrack filma Asteroid City, 46 €

Foto: Woodstock Shop, Dirty Old Shop, Dancing Bear, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori