Božićna čarolija u Odgoju s glazbom: Radionica za najmlađe s klasičnom glazbom i baletom Orašar
Božićna čarolija u Odgoju s glazbom: Radionica za najmlađe s klasičnom glazbom i baletom Orašar

Božićna čarolija u Odgoju s glazbom: Radionica za najmlađe s klasičnom glazbom i baletom Orašar

Iščekivanje Božića predstavlja najljepše vrijeme u godini, posebice za one najmlađe. Ovog puta za jedinstven doživljaj božićne čarolije pobrinuo se program Odgoj s glazbom. Riječ je o interaktivnoj radionici Musica & Christmas koja donosi jedinstvenu kombinaciju klasične glazbe, pokreta i bajkovitog baleta Orašar. Lana Marasović, glazbenica i edukantica psihoterapije, koja stoji iza cijele priče Programa, otkrila nam sve o božićnoj radionici i inovativnom pristupu odgoja djece uz klasičnu glazbu.

Odgoj s glazbom

Klasična glazba kao temelj zdravog odgoja djece

Odgoj s glazbom predstavlja jedinstven glazbeno – edukativni program koji je, još prije pet godina u Splitu, utemeljila glazbenica Lana Marasović. Osmišljen je kako bi svako dijete, bez obzira na urođene predispozicije, imalo priliku rasti uz klasičnu glazbu. Kroz ples, pjevanje, sviranje i likovno izražavanja na posebno prilagođenom Orffovom instrumentariju, glazba postaje sredstvo kojim se potiču senzorni, motorički, psihoemocionalni te socijalni razvoj djeteta. Svaki zvuk predstavlja priliku za učenje, a svaki pokret utječe na razvoj novih vještina. Program ne nameće obrasce ponašanja niti postavlja norme, već potiče djecu da pronađu vlastiti ritam i razviju osjećaj za harmoniju vlastitog svijeta.

Odgoj s glazbom
Odgoj s glazbom

Glazba ima ogromnu moć, pogotovo u ranom razvoju i odgoju djece. Na našem satu djeca su propuzala, prohodala i izgovorila svoje prve riječi. Vidjeti dijete od nepunih godinu dana kako prati metar Mozartove glazbe uz instrument – meni predstavlja svemir. Oduvijek sam htjela približiti ljudima klasičnu glazbu, no trebalo je dosta vremena da ona istinski zaživi kao sredstvo za cjelovit razvoj djeteta. Danas, nakon pet godina provedbe programa, prisutni smo na 10 lokacija i brojimo preko 1500 zadovoljnih roditelja. Mogu slobodno reći da imamo cijelu vojsku ljudi koji svakodnevno žive naše vrijednosti,  naglasila je Lana Marasović, osnivačica Programa.

Odgoj s glazbom
Odgoj s glazbom

Zvuk Orašara i ples balerina pozivaju nas činiti dobro

Božićna radionica Musica & Christmas predstavlja jedinstvenu pozornicu na kojoj  će djeca uživati u čaroliji baleta Orašar. U ovom postavu djeca nisu samo promatrači, već kreatori vlastitih priča kroz ples i glazbu. Kroz različite aktivnosti, poput izrade instrumenata, plesa pahulja uz zvuk šećerne vile i sviranja božićnih klasika na Orffovim instrumentima, djeca ne samo da doživljavaju glazbu, već je i interpretiraju kroz vlastiti pokret, stvarajući vlastite priče. Radionica je namijenjena djeci od jedne do šest godina i organizirana je u skupine ovisno o dobi i preferencijama djece.

Odgoj s glazbom
Odgoj s glazbom

Kroz ovu interaktivnu radionicu, željeli smo omogućiti djeci jedinstven doživljaj čarolije Božića. Ovdje nije riječ samo o prilici za učenje glazbe, već o poticanju djece na interakciju, kreativnost te razvijanje ljubavi prema umjetnosti. Vrhunac za djecu predstavlja trenutak kada obuku vilenjačke papučice i zarone u svijet vilenjaka, gdje je činiti dobro najvažnija stvar na svijetu. Kroz ples profesionalnih balerina koje nam dolaze u goste, balet Orašar postaje sredstvo putem kojeg djeca izražavaju svoje emocije te razvijaju osjećaj za ritam i pokret, izdvojila je Lana Marasović.

Odgoj s glazbom
Odgoj s glazbom

Pokret koji slavi zajedničko vrijeme roditelja i djece

Osim razvoja glazbenih vještina, program Odgoja s glazbom naglašava važnost cjelokupnog razvoja djeteta. Kroz suradnju s pedijatrima, fizijatrima, senzornim terapeutima i logopedima, program se bavi senzornim, motoričkim, socijalnim i psihoemocionalnim aspektima djetetova razvoja. Prisustvo roditelja na radionicama dodatno obogaćuje iskustvo, stvarajući snažnu povezanost između roditelja i djeteta. Roditelji postaju aktivni sudionici u razvojnom putovanju svoje djece. Kroz Program potiču glazbene aktivnosti djece i grade s njima snažnu emocionalnu povezanost.

Odgoj s glazbom
Odgoj s glazbom

Program Odgoj s glazbom nije samo glazbena edukacija, to je pokret, društveni pokret koji nameće zdravi trend – provođenje kvalitetnog vremena s djetetom uz radost, zabavu i stimulaciju razvojnih vještina. Vrijednosti programa očituju se kroz poticanje cjelokupnog razvoja djeteta, uz roditelje kao ključne sudionike. Aktivnosti se ne ograničavaju samo na glazbu, već se prožimaju kroz različite aspekte djetetova odrastanja, potičući roditelje na uključenost u cjelokupan proces. Cilj nam je stvoriti društvo zdravih odnosa s roditeljima, što direktno pridonosi kreiranju zdravih odnosa u društvu, zaključila je Marasović.

Odgoj s glazbom
Odgoj s glazbom

Božićne radionice u Splitu su već rasprodane, no kroz cijeli prosinac održavat će se na gotovo svim lokacijama Programa. Prijave su u tijeku, a vašu najbližu lokaciju možete pronaći na web stranici Programa.

Foto: Antea Mrčela Ljubić

Učitati još
Zatvori