Odlučeno je! Ovo su najbolje božićne pjesme svih vremena
Odlučeno je! Ovo su najbolje božićne pjesme svih vremena

Odlučeno je! Ovo su najbolje
božićne pjesme svih vremena

Božićne pjesme neizostavan su dio blagdana, a mnogi od nas već 1. studenog krenu s preslušavanjem klasika. Bilo da se radije vraćate božićnim taktovima Deana Martina i Franka Sinatre ili još uvijek posjedujete legendarni božićni CD Story SuperNove, činjenica je da takvih pjesama ima bezbroj i da često raspravljamo o tome koja je najbolja. Sada je tim raspravama na kraj stao Billboard, koji je nakon što je ove godine objavio i 500 najboljih pop pjesama svih vremena, objavio i najbolje božićne pjesme ikada.

Cijelu listu od njih 100 možete pogledati na linku, a mi vam donosimo top 10.

najbolje božićne pjesme svih vremena

10. White Christmas, Bing Crosby

Jedna od najugodnijih božićnih pjesama, White Christmas, jazz ikone Binga Crosbyja, jednostavno se mora naći u top deset najboljih božićnih pjesama svim vremena. Pjesma je toliko popularna da imamo i našu hrvatsku verziju, ali ova originalna jednostavno je nezamjenjiva. U pjesmi Bing sanja o bijelom Božiću, a nju nam je uvijek najdraže slušati dok se vani sve bijeli.

najbolje božićne pjesme svih vremena

9. Let It Snow, Dean Martin

Još jedan božićni klasik našao se u top deset. Riječ je o mnogima omiljenoj, Let It Snow koju pjeva Dean Martin. Mnogi glazbenici su je obradili te Martin čak nije ni originalni izvođač, no njegova verzija ona je koja se prva poistovjećuje s pjesmom te koja je najpoznatija. Zanimljivo je da se u pjesmi nikada ne spominje Božić, no zbog svoje zimske teme i toga da se većinom puštala u božićno vrijeme, sada je smatrana božićnim klasikom.

najbolje božićne pjesme svih vremena

8. Last Christmas, Wham!

Srcedrapajuća pjesma koja spaja propalu ljubav i Božić jedna je od najpoznatijih božićnih pjesama svih vremena. Moramo priznati kako smo je očekivali na malo višoj poziciji, no Billboard ju je smjestio na osmom mjestu. Last Christmas pjesma je iz 80-ih koju pjeva duo Wham! Pjesma je i jedna od najuspješnijih božićnih, a obradili su je i mnogi poznati glazbenici poput Taylor Swift, Ariane Grande i Backstreet Boysa.

najbolje božićne pjesme svih vremena

7. It’s the Most Wonderful Time of the Year, Andy Williams

Klasik It’s the Most Wonderful Time of the Year savršena je uvertira u božićne pjesme, a smjestila se na sedmo mjesto ove liste. Pjesma iz 1963. godine sinonim je za Božić jer opjevava slavlje Božića i božićnih aktivnosti, fokusirajući se na druženja i obitelj. Iako je pjevač Andy Williams kroz godine snimio nekoliko verzija ovog popularnog božićnog hita, ipak ova originalna ostaje najpopularnija.

najbolje božićne pjesme svih vremena

6. Feliz Navidad,  José Feliciano

Vesela božićna pjesma na španjolskom jeziku, Feliz Navidad kao da iz godine u godinu postaje sve popularnija. Izvođač joj je portorikanski pjevač José Feliciano. Ovo je jedina pjesma na listi koja nije na engleskom jeziku, a neovisno koji jezik govorite, nemoguće je ne zaplesati uz Feliz Navidad. Pjesma je toliko postala legendarna da je 2010. uvrštena u Grammy Hall of Fame.

najbolje božićne pjesme svih vremena

5. A Holly Jolly Christmas, Burl Ives

U top pet ušla je A Holly Jolly Christmas, također božićni klasik. Pjesma se pojavila u TV specijalu Rudolph the Red-Nosed Reindeer 1964., a dandanas pušta se na radiopostajama. Originalnu verziju izvodi američki kantautor Burl Ives, a pjesmu je popularizirao i Michael Buble, pjevač poznat po svojim božićnim obradama.

najbolje božićne pjesme svih vremena

4. The Christmas Song (Merry Christmas to You), Nat King Cole

Legendarni Nat King Cole zauzeo je četvrto mjesto najboljih božićnih pjesama svih vremena. The Christmas Song najstarija je pjesma s top deset liste, a obožavamo je jer savršeno prenosi i opisuje duh Božića. Postoji četiri verzije pjesme koje je otpjevao Nat King Cole, ali najljepša ostaje ona iz 1946. godine. Pjesma je i jedna od najobrađenijih božićnih pjesama. Neki od glazbenika koji su snimili svoje verzije su Michael Buble, Christina Aguilera, Justin Bieber, Doris Day, Frank Sinatra, John Legend i mnogi drugi.

najbolje božićne pjesme svih vremena

3. Jingle Bell Rock, Bobby Helms

Jingle Bell Rock jedna je od onih božićnih pjesama koju svi znaju. Pojavila se u tko zna koliko božićnih filmova i bila obrađena od strane mnogih glazbenika. Prvi put je objavljena 1957. godine, a 1996. doživjela je ponovnu pažnju kada se pojavila u filmu Jingle All the Way. Originalna verzija Bobbyja Helmsa pojavljuje se i u hit filmu Mean Girls u legendarnoj sceni školske priredbe.

najbolje božićne pjesme svih vremena

2. Rockin’ Around the Christmas Tree, Brenda Lee

Mnogi su se začudili kad su vidjeli da je Billboard drugo mjesto dodijelio pjesmi Rockin’ Around the Christmas Tree, no pjesma je jedna od najlegendarnijih božićnih pjesama svih vremena. Zanimljiva stvar u vezi pjesme je ta da je njezina izvođačica Brenda Lee, unatoč svom odraslom glasu, imala samo 13 godina kada je snimila pjesmu. Rockin’ Around the Christmas Tree postala je i legendarna nakon što se pojavila u jednom od najboljih božićnih filmova svih vremena – Sam u kući. Pjesma je također uvrštena u Grammy Hall of Fame.

najbolje božićne pjesme svih vremena

1. All I Want For Christmas Is You, Mariah Carey

Ne možemo reći kako nas je ova pozicija iznenadila. Daleko najpoznatija božićna pjesma svih vremena je službeno All I Want For Christmas Is You koju izvodi Mariah Carey. Pjesma iz 90-ih se još uvijek sluša svaki Božić i nekako sumnjamo da će ikada prestati.

Foto: Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori