Iza njegovog umjetničkog imena krije se emotivna osobna priča. Razgovarali smo s Mishom
Iza njegovog umjetničkog imena krije se emotivna osobna priča. Razgovarali smo s Mishom

Iza njegovog umjetničkog imena krije se emotivna osobna priča. Razgovarali smo s Mishom

Ovogodišnja Dora okupila je pregršt različitih glazbenika koji će pokušati izboriti svoj odlazak na Euroviziju, a među njima se istaknuo i Misha. Glazbenik koji će nastupiti s maskom na licu po prvi puta će na pozornicu Dore donijeti i house zvuk.

U našem razgovoru otkrio nam je što bi po njemu trebala imati prava zvijezda, ali i osobnu priču zbog koje se odlučio za svoje umjetničko ime. Koji je Mishin stav o umjetnoj inteligenciji, ali i kako postati državljaninom njegove republike donosimo vam u nastavku.

Misha
  • Kako ste se odlučili za ime Misha?

Možda je priča malo heavy, ali u kratkim crtama ide ovako. Bio sam u ozbiljnoj vezi i maštalo se o djeci. Imali smo ime djeteta, trebalo se zvati Misha. To je rusko ime i meni zvuči savršeno. Transrodno je i lako se izgovara svugdje u svijetu. Veza je nažalost pukla, a prazninu koju sam osjetio, na ovaj sam način malo ispunio. Nekako simbolički, Misha se ipak rodio. Nisam ovo još nikom rekao. Cijela priča me još uvijek rastuži.

Misha
  • Kako je nastala pjesma One day? Ima li neka posebna anegdota?

Pjesma je nastala prije nekog vremena i bez plana da se prijavljuje na Doru, zato i nije rađena s klasičnim prizvukom Eurovizijske pjesme. Mislim da je to čini drugačijom od ostalih, osjeti se da je malo van konteksta. Baš zato je, pretpostavljamo, ljudima postala draga i sve više ju slušaju. Baš smo jutros doznali kako smo ušli u TOP 40 najslušanijih u Hrvatskoj.

S obzirom na to da je Misha novi izvođač i još nemamo svoju publiku, to nam je bilo nezamislivo. Zahvalni smo urednicima na radiopostajama što su nam dali šansu da dođemo do ljudi.

Misha
  • Poanta maske je da ljudi fokus prebace na samu glazbu, a ne onoga tko pjeva. Mislite li da vam je to prednost u usporedbi s ostalim natjecateljima?

Postoji jedan paradoks u ljudskoj prirodi, a to je da se ispod maske zapravo razotkrivamo, a ne skrivamo. Paradoks je da stavljanjem fizičke maske zapravo skidamo onu socijalnu masku koju nosimo svakodnevno, svjesno ili nesvjesno.

Ta opuštenost i manjak ega, kojeg nam maska omogućava, je po meni velika prednost s obzirom na to da sam po prirodi povučen. Uz to, ne volim biti pušten na milost i nemilost hejterima (smijeh). Nisam debelokožac. Opterećivao bi se svakojakim popratnim stvarima da nije maske. Dakle, maska pomaže da je i moj fokus isključivo na glazbi.

Misha
  • Vašu pjesmu možemo zamisliti da ju čujemo na radiju dok se vozimo na posao, dok smo u kafiću ili recimo u teretani. Koji je vaš cilj za ovu pjesmu, gdje ju vidite u budućnosti?

Upravo je cilj ovo što ste rekli. Naša je pjesma, prije svega, radiofonična i ne opterećuje ljude. Možete je slušati kroz dan i u ni jednoj situaciji neće vam ići na živce ili smetati. To je ono što je za nas najbitnije. Ako vam je drago kad je čujete i popravi vam raspoloženje barem mrvicu, mi smo svoj cilj postigli.

Uvijek kažem, i kad sam najumorniji u nekom klubu u neko kasno doba, ako čujem dobru stvar, snaga se odjednom pojavi i plešem kao nov. Kad bi naša pjesma na nekog djelovala tako, to bi nama bio najveći kompliment ikad.

Misha
  • Spot za pjesmu rađen je uz pomoć umjetne inteligencije i po tome se već dosta izdvajate od ostalih kandidata. Kako ste se odlučili za takav spot?

Ono što osjećamo kroz cijeli ovaj pothvat Dore je da stvari idu organski. Sve se nekako spontano posloži u pravom trenutku, a tako je bilo i sa spotom. O prolasku na Doru rekao sam prvo jednoj osobi koja živi u Los Angelesu, do tada nisam želio nikome ništa spominjati. Nakon sto je čula stvar, poslala ju je odmah svojoj prijateljici koja se bavi vizualima u umjetnoj inteligenciji.

Ona nas je nazvala i pitala može li napraviti spot za nas. Odlučili smo probati i vidjeti što će se dogoditi. Sljedeće jutro smo već imali grubu verziju spota. Toliko ju je pjesma ponijela da je radila cijelu noć. Kada smo vidjeli rezultat bili smo više nego zadovoljni i odlučili smo da će upravo to biti naš ‘official video’.

Misha
  • Jeste li zadovoljni hrvatskom glazbeno – umjetničkom scenom? Smatrate li da imamo kvalitetnih izvođača?

Joj… ne bih volio zvučati kao netko tko pljuje kolege. Kada pričam o tome sa svojim prijateljima, kažu mi da to ne govorim, jer ispadam hejter. No, reći ću vam, kao gledatelj i slušatelj, da ja iskreno mislim da smo zadnjih godina dobili jako puno dobrih vokala, a jako malo karaktera, vizualnog doživljaja, karizme i svega onog što je bitno, za ovo što zovemo show business. Čini mi se, kao da pjevači danas smatraju dovoljnim imati dobar vokal pa biraju pjesme i nastupaju samo da bi pokazali kako dobro pjevaju. Nakon trećeg pojavljivanja je meni to već dosadilo. Ok, shvatili smo da imaš dobar glas, hajdemo sad dodati malo kreative i zabave. Napravi nešto, izazovi reakciju.

Mislim da nam iskrenosti kronično nedostaje ovdje. Moje mišljenje, ne samo kao glazbenika, već prvenstveno kao gledatelja i slušatelja, je da ako si odlučio baviti se estradom ne bi trebao davati intervjue iz vlastite kuhinje gdje u pozadini gledam doslovno u tvoju plafonijeru (smijeh). Daj se potrudi biti malo drugačiji i pokaži publici da si se potrudio.

Sve to govorim jer mislim da je to na neki način vrijeđanje publike koja zaslužuje maksimalan trud i maštovitost, a ne samo pjevača sa dobrim vokalom koji kad se pojavi izgleda kao da je upravo došao sa cjelodnevnog roštilja. Ali, ima logike da se to događa, jer kad netko ima super vokal, automatski misli da je to dovoljno i da zaslužuje uspjeh u glazbi jer mu je Bog dao glas. Ja se ne slažem s time. Izvoli biti interesantan i imaj nešto za reći ljudima inače će doći i slijedeći dobar vokal koji će možda biti još i bolji, odnosno zanimljiviji od tebe. Daj da te publika upozna, reci im nešto što iskreno misliš, daj emociju.

Zato su u pravilu, na estradi, generalno uspješniji oni sa slabijim vokalom, jer su svjesni da moraju dati nešto više, pa to na kraju ljudima bude i zabavnije i iskrenije i onda se lakše s njima povezuju. Madonna je to izmislila i patentirala (smijeh).

Misha
  • Zašto ste se baš ove godine odlučili prijaviti na Doru? Kako ste osjetili da je sada pravi trenutak za Vas?

Osjetili smo da je pravi trenutak za pjesmu. Pjesma i glazba su nam jedine vodilje. One Day je nastala na engleskom i jednostavno je nismo htjeli prevoditi na hrvatski. Znali smo da je to pjesma koja se može zavrtjeti na bilo kojoj europskoj radiopostaji. Tako smo shvatili da bi Eurovizija bila najbolji način da pjesma dođe do europskih radiopostaja.

Misha
  • Koga od kolega biste izdvojili kao izvođača kod kojeg vam se sviđa glazbeni stil i/ili modni izričaj?

Volimo svakog tko nam djeluje iskreno. Tko bira pjesmu, garderobu i razgovara iskreno i s lakoćom. Ima ih malo. U kategoriji ‘ikone’ tu su Josipa Lisac, Mate Mišo Kovač, Tereza Kesovija. Svatko na svoj način i svatko sa svojom glazbom. U kategoriji ‘zvijezde koje traju’ su Tony Cetinski, Severina Vučković, Damir Urban.

Svi su oni ekstremno različiti, ali iskreni u tome što rade i govore. Svi oni imaju iskren karakter, zabavni su i daju emociju na live koncertima, itd. Slagali se s njima ili ne, svi znamo što misle, poznajemo njihove stavove i karaktere. Svatko ima osjećaj da ih poznaje. Upravo je to tajna koja pjevače čini zvijezdama. Ta moć da se povežu s publikom i obratno. Vokal je tu samo jedna kockica, a nije ključan.

Vjerojatno bi našli još nekoga, ali shvatili ste princip kojim biramo tko nam se sviđa. Među mladima kao da toga ima sve manje. Tu je sigurno Natali Dizdar, ona ne bi napravila ni sekunde ničega u što ne vjeruje (smijeh). Ne poznajem ju, ali znam da je tako. No, kod nje je pitanje prisutnosti. Volatilna je kao crypto valuta (smijeh).

Misha
  • Imamo li po vašem mišljenju izvođača koji daje kompletan paket? Čiji glazbeni rad cijenite?

Svi gore navedeni. I ne radi se o vrsti glazbe, nego isključivo o tome što u njima prepoznajemo, iskrenost u tome što rade i kako to rade. To prepoznajemo kao dobro i to cijenimo.

  • Pripremate li nešto posebno za nastup na Dori?

Naš su spot svi odmah zavoljeli i tako se ljestvica očekivanja za naš nastup jako podigla. Naš je cilj da svijet iz spota prenesemo na pozornicu i da budemo zabavni ljudima za gledanje. Jako nam je bitno da ljudima ponudimo nešto interesantno. To je dužnost svakoga tko se popne na pozornicu i želi raditi ovaj posao.

  • Imate li već spreman outfit za nastup na Dori?

Imam puno verzija i odlučiti ću u zadnji tren. Ima dana kad bi htio biti mračan, mističan i elegantan, a ima dana kada želim biti šaren i smiješan. Vidjet ćemo kako ću se probuditi 22.02.

Misha
  • Pitanje koje vjerujemo mnoge zanima – Koliko je teško pjevati s maskom?

Što se zvuka tiče pod maskom je sve u redu, ali naravno da je malo vruće. Toga se najviše bojim. Treba izdržati toliko vremena u TV studiju pod reflektorima na 100 stupnjeva.

Misha
  • Nedavno smo saznali i da vaša pjesma ima najviše slušatelja u Švedskoj. Daje li vam to dodatnu motivaciju?

To je jedan suludi osjećaj. To da netko u nekoj zemlji, u kojoj nisi ni bio, sluša tvoju pjesmu, da ju je odlučio staviti na svoju playlistu, da je razumio tvoju emociju ili je pronašao neku svoju u tvojoj pjesmi. Nevjerojatno je to. Kad smo vidjeli popis od dvadesetak zemalja u kojima se pjesma sluša, nismo mogli vjerovati.

I baš je Švedska, u kojoj se održava Eurosong, na prvom mjestu. Shvatili smo to kao dobar omen. Ali u međuvremenu je ipak Hrvatska zasjela na prvo mjesto po slušanosti što nas naravno najviše veseli. Znali smo da One Day nije na prvu, jer nema taj klasičan prizvuk koji ima većina Eurovizijskih pjesama. Zato smo i očekivali da će slušanost rasti polako i organski, a to se upravo i događa.

Misha
  • Kako ste se odlučili na osnivanje svoje države – Misha republike?

‘Misha republika’ je simboličan prikaz stvarnog načina na koji radimo svoju glazbu. Radimo isključivo s ljudima koje uistinu volimo i smatramo prijateljima, radimo pjesme isključivo vođeni time što osjećamo u datom trenutku. Svi sudjelujemo na isti način, svi se izražavamo slobodno i bez straha.

Na kraju, svaku odluku donosimo isključivo po osjećaju što je dobro za pjesmu, a ego ostavljamo po strani. Sve su to načela ‘Misha republike’. Mi zaista jesmo ta ‘republika’ kad uđemo u studio kako bismo stvarali glazbu, vizuale i sve ostalo što nam treba da bi se izrazili kreativno.

  • Može li bilo tko postati državljaninom Misha Republike i postoji li posebna procedura za prijavu?

Za početak, stanovnike ‘Misha Republike’ možete upoznati preko našeg Instagram profila @misha.republic. Državljanstvo ‘Misha Republike’ je stanje duha. Ako ste se u životu osjećali drugačijima i ako su vas radi toga odbacivali i osuđivali ili ste oduvijek osjećali potrebu zaštiti takve ljude i biti njihov prijatelj, ako volite stvarati i biti kreativni bez kalkulacija i kopiranja, ako se ne bojite različitosti drugih ljudi, one vas privlače i želite ih radi toga bolje upoznati itd.

Ako tako razmišljate onda ste zapravo ispunili sve uvjete za državljanstvo u ‘Misha Republici’. Zapravo već ste dio nje!

Foto: Mirta Pejić

Učitati još
Zatvori