Istražite sami, osjetite svim čulima: Botaničar

Istražite sami, osjetite svim
čulima: Botaničar

Botanicar-LiliHalodecoration1

Kada se dvije kreativne osobe nađu zajedno, moraju napraviti nešto. 🙂 Tako smo Marija i ja napravile priču iz divnog Botaničara.

Često dolazimo u ovaj prostor, privlači nas ne samo izgledom nego i energijom. Zanimalo nas je više pa sam zamolila vlasnike da nam ispričaju priču kako je nastao Botaničar.

Ambijent koji je prekrasan već sam po sebi, dodatno su za vrijeme snimanja začinili radovi Cella & Wolves koji su cijeloj priči podarili novu svježinu. Izložba traje još tjedan dana tako da i vi imate priliku doživjeti Botaničar u ovom svjetlu.

Botanicar-LiliHalodecoration2

Botaničar je pokrenut iz dugogodišnjeg prijateljstva dvoje Zadrana koji su prigrlili Zagreb kao svoj grad, te preko 20 godina obilaze lokale i kultna zagrebačka mjesta. Marko, ekonomist i informatičar, htio je malo pobjeći od korporativnog svijeta, a Ivica je kao fotograf i dugogodišnji turistički radnik, našao je mjesto gdje može uz voditeljski dio realizirati svoje kreativne energije.

“Iako u Zagrebu i danas ima dosta lokala u koje rado idemo, procijenili smo da ima još prostora za novo i zanimljivo mjesto koje bi ljudima pružilo priliku za prezentaciju i doživljaj lijepog te obogatilo zagrebačku ugostiteljsku i kulturnu scenu. Tako smo se, nakon dosta promišljanja, odvažili kreirati mjesto u kojem bi se sami ugodno osjećali i rado zalazili.” otkrili su iz Botaničara.

Botanicar-LiliHalodecoration3

Kako ste odabrali prostor?

Nakon temeljite potrage za idealnim prostorom gdje bi realizirali našu viziju našli smo se u prostoru bivše trgovine na Trgu Marka Marulića. Iako prostor na početku nije bio ni blizu današnjeg izgleda, automatski smo se zaljubili u njegov potencijal i ambijent trga.

Blizina Botaničkog vrta s lijeve strane, pogled na Sljeme s desne te frontalni pogled na zelenilo trga i najljepšu zagrebačku građevinu 20. stoljeća, secesijsku zgradu Državnog arhiva, bivše Nacionalne i sveučilišne knjižnice, nisu ostavili nikakvu dvojbu da je to mjesto na kojem želimo ostati.

botanicar-5

Ime lokala, iako se nametnulo lokacijom, nismo izabrali samo zbog blizine Botaničkog vrta već ono proizlazi iz želje za da kreiramo mjesto kreativne i opuštajuće energije, svojevrstan rasadnik ideja, kulture, dobre glazbe, te zanimljive i kvalitetne ugostiteljske ponude.

Botanicar-LiliHalodecoration4

Tko je osmislio interijer?

U cijelom projektu od početka su sudjelovale arhitektice i dizajnerice interijera Son Chi i Petra Tikulin koje su postavile koncept interijera prema našim zajedničkim idejama što bi on trebao biti.

Ideja je bila stvoriti prostor koji podržava transformaciju i promjenu, otvorenost k najrazličitijim sadržajima. Biljke koje ispunjavaju prostor i daju opuštajuću ulogu logično su proširenje parka i okoliša, dok su prozori, koje smo ponovno otvorili, portali koji sljubljuju vanjsko okruženje s unutarnjim te smo ih iskoristili kao mjesta gdje možemo sjesti i biti dio ove interakcije.

Botanicar-LiliHalodecoration5

Ideja sive, suptilne boje je da kombinira prostor galerije, gdje zidovi ne smiju dominirati prostorom kako bi umjetnost došla do izražaja. S druge strane, suptilnost sive daje ugodnu toplinu koja nas opušta te mjesto doživljavamo krajnje ugodnim, pa se s njim lakše i povezujemo.

botanicar-1

Selekcija komada također reflektira i podržava spoj prošlosti i budućnosti. Mlađim generacijama približena je vrijednost bliske prošlosti koju treba njegovati, a zrelije generacije treba podsjetiti na vrijednost koju su stvorili i istaknuti važnost povezivanja s novim generacijama koje dolaze. Tako je namještaj koji se nalazi u prostoru odabran jer predstavlja klasike dizajna: cocktail chair (danski klasik) i shell chair (klasik ovog podneblja – Niko Kralj). Odišu kvalitetom i udobnošću, što i je prirodni nastavak na koncept Botaničara kao mjesta.

Botanicar-LiliHalodecoration7

Dio prostora koji podržava te stimulira razigranost i ideju platforme je strop gdje smo postavili mrežu, koja se pojavljuje u našem logu i drugim vizualima, a simbolizira isprepletenost svih nas te našu želju za suradnjom. Rasvjetna mreža sastoji se i od niza staklenih kemijskih zvona koji nježno i mekano prelamaju svjetlost stvarajući lagodnu i toplu atmosferu i inspirativan ambijent.

Botanicar-LiliHalodecoration6

Element interijera koji daje veliki dio karaktera prostoru i čini temelj doživljaja je tamni terrazzo pod koji je bio sakriven ispod keramičkih pločica i trebalo ga je prepoznati i ponovno oživjeti. Ovo nas je inspiriralo i probudilo u nama iskru da oko sebe prepoznamo autentične vrijednosti koje svi imamo i vratimo im sjaj koji zaslužuju, poput namještaja kojem smo udahnuli novi život, dekoracija od koje smo neke spasili od otpada poput starog laboratorijskog materijala s obližnjeg kemijskog fakulteta, a neke prikupili u potrazi za blagom na Hreliću i drugim mjestima.

Svaki element unutrašnjosti proizlazi, tj. prati osnovni koncept interijera: od samog prostora, namještaja, biljaka pa do detalja kao što su vaze, čaše, dekoracije. Najfotogeničniji dio namještaja i centralni komad našeg interijera je ladičar za sjemenje koji ima jasnu simboliku svega onog što Botaničar jest i što želimo da bude.

Botanicar-LiliHalodecoration8

U kreiranju interijera svakako moramo spomenuti dizajnericu i stilisticu Ninu Blaće koja nam je pomogla oko izbora bilja, izrade keramičkih vaza, betonskih lončarica, transformacije ormara za puške u prekrasan herbarij te još niza detalja koji su postali dio vizualnog identiteta Botaničara. Kad spominjemo vizualni identitet moramo istaknuti kreativca koji stoji iza našeg loga i drugih vizuala, grafičkog dizajnera Ivana Dilberovića koji je ujedno i naš dragi susjed, ali i mladu grafičku dizajnericu Emu Tikulin koja je dala svoj kreativni obol u našim vizualima.

Botanicar-LiliHalodecoration9

Koji je koncept rada? Vidimo da je Botaničar pun događanja.

Mreža koja se ponavlja u uređenju prostora, logotipu i drugim elementima Botaničara sugerira i našu želju za umrežavanjem kako kod uređenja prostora tako i u kreiranju kulturnih, edukativnih i zabavnih sadržaja u suradnji s drugim institucijama, festivalima i pojedincima. Od samog početka bila nam je želja da uz ugostiteljski dio, koji nam je osnova poslovanja kreirati mjesto kreativnih energija kroz izložbe vizualnih umjetnosti, koncerte, književna i druga događanja.

Dok smo čekali sve potrebne dozvole za ugostiteljski objekt, radeći kao udruga uspjeli smo ostvariti takvu vrstu suradnji te smo ugostili brojne izložbe, promocije knjiga, dizajnere, glazbenike, festivale te čak uspjeli organizirati jedan svoj, Kupus fest: zeleni festival u kojem smo spojili edukaciju, umjetnost i zabavu.

Botanicar-LiliHalodecoration10

Dakako, iako želimo biti više od bara, u ugostiteljstvo ulažemo jednaku strast kao i u ostatak naših aktivnosti. Kvaliteta, kreativnost i raznovrsnost su naše vodilje u kreiranju ponude. Uz dobru kavu za koju svakodnevno primamo pohvale imamo još cijeli niz toplih i hladnih napitaka, prirodne sokove, kvalitetna i pristupačna domaća vina, veliki izbor craft piva, sjajne likere bez dodanih šećera te koktele od kojih svaki ima naš botaničarski dodir.

Tu nam veliki oslonac daju naša baristica Rei, koja je i glazbena duša Botaničara te Josip, barmen i glavni krivac za naše fine koktele.

Botanicar-LiliHalodecoration10a

Svi se mi zajednički trudimo da stvorimo što ugodniji ambijent, bilo brigom o prostoru i biljkama, bilo dobrom ponudom i kvalitetnom glazbom za koju gajimo posebnu strast. Možemo reći da je Botaničar postao obitelj koja ima svoje uže i šire članove, te rado prima svoje goste. Tako nam se početkom godine pridružila i Romana, bivša djelatnica HTZ-a, koja je naš dobri duh i organizator. Nitko od nas nije prekaljeni profesionalac u ovom poslu, ali to sve nadoknađujemo iskrenim pristupom, radoznalošću i željom da rastemo s Botaničarem i njegovim biljkama.

botanicar-2

Društvo ili u ovom slučaju mediji ponekad traže objašnjenja za naše postupke. Sve mora biti razloženo i objašnjeno. I mi vjerujemo u dobru priču, ali mnoge od stvari koje smo napravili u Botaničaru su došle intuitivno, negdje iznutra. Pozivamo vas da ih istražite sami, osjetite svim čulima, otkrijete svoje omiljeno piće i kutak u Botaničaru… i uživate!

Botaničar možete pronaći i na Facebook i Instagram stranici, a mene, kao i uvijek pratite na InstagramuFacebooku i Lili Halo Decoration blogu.

botanicar-3

Botaničar

Fotografija: Marija Laća

Učitati još
Zatvori