Razgovarali smo s Mikijem Solusom ususret zagrebačkom koncertu

Razgovarali smo s Mikijem Solusom
ususret zagrebačkom koncertu

3_foto Marina Uzelac

Za dva dana, u zagrebačkoj Kinoteci mladi kantautor Miki Solus, održat će koncert. Slušat ćemo ga s novim bendom, novim materijalima i u nešto drugačijoj varijanti koncerta, onog sjedećeg. A što nam je sve otkrio ususret koncertu, pročitajte u nastavku…

1. Koncert u sklopu FonoKinoteke je tvoj prvi sjedeći koncert? Što publika može očekivati od ovog, pomalo neobičnog, tvog novog koncerta?

Bok! Publika može očekivati prvenstveno puno novih pjesama koje ću po prvi put izvesti u Kinoteci. Ja sam osobno jedva dočekao priliku za ovakav, sjedeći tip koncerta jer mislim da u takvom ambijentu izvorna kvaliteta pjesama dolazi najviše do izražaja. Za publiku je to također prilika da se u potpunosti koncentrira na moje pjesme bez naguravanja, gužve za šankom i žamora kao što je to u slučaju klupskih koncerata.

2. Osim klasične glazbene karijere, radio si i za kazalište? Možeš li nam ispričati kako je došlo do tih suradnji te kako si se snašao u tome, ipak je rezultat toga na kraju album ‘Carevo novo ruho’?

To je genijalan mali album. Zahvalan sam svim glumcima i glumicama koji su pristali da ih snimim na tom albumu i jako mi je drago što su to otpjevali upravo oni, originalni glumci iz predstave. Do suradnje je došlo kad me Paolo Tišljarić, koji je zajedno režirao predstavu s Krešom Dolenčićem, pitao da mu napišem songove za njihovu predstavu, na što sam ja oduševljeno pristao. Osobno mi je to bilo super iskustvo jer sam prvi puta usviravao i koordinirao veći bend, a i po prvi puta sam se okušao u snimanju i miksanju pjesama.

3. Nakon kazališnog iskustva, razmišljaš li i o radu za film ili televiziju?

Naravno da razmišljam. Samo neka me zovu. Imam u torbi puno svakojakih pjesama za raznovrsne prigode.

4. Imaš nove članove u bendu – je li se način rada mnogo promijenio? Jesi li nešto izgubio tj. dobio s promjenom članova?

Ja zapravo zadnje dvije godine stalno mijenjam postave; nikako da se ustali prava postava. Ispada da mijenjam članove benda k’o čarape. Možda je stvar u meni, možda imam zlu narav pa me ljudi teško podnose. Kako god bilo, na ovom koncertu sviraju Frane Visković koji me jedini podnosi sve ove godine i Marko Lucijan Hrašćanec koji mi je uletio na saksofonu za ovaj koncert, a inače je genijalan muzičar koji ima svoj projekt Gentleman.

5. Pročitala sam u jednom intervjuu da si imao čak 200 napisanih ljubavnih prije nego si izašao van sa svojim pjesmama… Od kuda toliko velika brojka upravo ljubavne tematike?

Slušao sam Vatru u osnovnoj školi. Moj grijeh, moj grijeh, moj veliki grijeh…

1_foto Marina Uzelac

6. Mnogi mediji te definiraju kao umjetnika provokatora? Vidiš li se ti sam takvim? I zašto provokacija kao jedan od elemenata tvog izražavanja?

Naravno da sam ja provokator. Često kažem u pjesmama neke stvari koje se kose s uvjerenjima ili životnim stilovima nekih ljudi. Evo citirat ću sam sebe : “K’o još sluša punk, taj je zapeo u vremenu il’ je “completely druk”, “Fanovi novog vala se križaju od muke kada čuju refren ove pjesme”, “Pun mi je kufer mekanog Britpopa, lounge bar muzike i alternativnog rocka”, “Reperi su pizde, u mikrofon o travi cmizdre”, “Za dom spremni nismo, ovo je za predsjednicu pismo” itd…Na ove stihove može se uvrijediti svaki drugi čitatelj vašeg portala, od alternativaca do desničara. Zašto ja to radim? Zaista ne znam, ali mislim da u repu to zovu punchline.

7. Tvoji radovi su često i jako duhoviti, a humor je često najlakši način za komunikaciju sa širom publikom i neke ozbiljnije, teže teme… Koliko tebi humor na taj način pomaže?

Nema to veze s humorom. Osobno nisam uopće smiješna osoba. Često kad me netko upozna imam osjećaj da očekuje da počnem bacati fore kao u pjesmama, ali ja sam zabavan samo u pjesmama. Van pjesama ja sam sasvim ozbiljan, pomalo dosadan tip koji na kavama priča o psima, nogometu i pravopisu.

8. Koji su tvoji planovi nakon FonoKinoteke… Možemo li uskoro očekivati neku ljetnu turneju ili slično? Gdje će te publika još moći čuti, i najvažnije, nove pjesme?

Nakon FonoKinoteke ne planiram ganjati koncerte. Htio bih se malo povući u svoju sobu i raditi na novim pjesmama jer je teško kvalitetno raditi pjesme i paralelno održavati koncerte. Odahnuo sam nakon izlaska trećeg albuma i sada se u miru mogu posvetiti novom muzičkom ciklusu, bez ikakvog pritiska. Nove pjesme su genijalne i mislim da ću ih svirati čak 10 na ovom koncertu pa mislim da je to odličan mamac za publiku.

2_foto Marina Uzelac

Učitati još
Zatvori