Nosač zvuka ‘Matija Dedić plays Sergio Endrigo’ donosi maestralnu pijanističku izvedbu
Nosač zvuka ‘Matija Dedić plays Sergio Endrigo’ donosi maestralnu pijanističku izvedbu

Nosač zvuka ‘Matija Dedić plays Sergio Endrigo’ donosi maestralnu pijanističku izvedbu

Projekt “Emocije, osjećaji” s nosačem zvuka “Matija Dedić plays Sergio Endrigo” nastaje s ciljem (pr)oživljavanja djela Sergia Endriga pronalazeći njegovu nježnost, ali istovremeno i naglašavajući značaj Endrigovog stvaralaštva u maestralnoj izvedbi velikog pijanista Matije Dedića. Ne radi se tu o običnoj pijanističkoj izvedbi djela Sergia Endriga.

Matija Dedić kroz glazbu i interpretaciju (pr)oživljava prijateljstvo svoga oca Arsena sa Sergiom. Svaka nota, svaki akord, prožimaju toplinu prijateljstva, bliskosti, intime koja i dandanas veže dvije obitelji, dvoje djece: Claudiu i Matiju. Matija obilježava melodioznost Endrigove glazbe osebujnim “talijanskim” pijanističkim stilom, a Arsen je posebno volio takav interpretativni pristup.

Glazba iz ovog albuma prodire do dubine srca i duše, poklanjajući snažne i iskonske trenutke. Jedinstvenom interpretacijom koja je intimna, vrlo osobna, sugestivna, Matija otvara i poklanja svoj unutarnji svijet slušateljima. Dvojac Dedić – Endrigo obnavlja se u jedinstvenom umjetničkom obliku. Autorska glazba ulazi u uzvišene tematske sfere i dotiče se raznih tema, od prolaznosti, svakodnevice, poimanja života, odlaska.

Originalna interpretacija kantautorskog opusa Sergia Endriga u albumu Matije Dedića otkriva šaroliki spektar emocija samog umjetnika, samoga pijanista. On to čini otvorena srca. Svatko će tu dubinu pronaći i proživjeti na svoj način, to je sigurno. Treba odabrati posebno mjesto, mir te uroniti u ljepotu simbioze Arsenovog stvaralaštva i Matijine interpretacije. Tada će slušatelj shvatiti cjelovitost i veličinu čarolije isprepletenih života: Dedićevih i Endrigovih.

Zajednica Talijana Pula je u suradnji sa producentom Edijem Cukerićem i vrsnim profesionalcima iz tima željela naglasiti važnost nematerijalne kuleturne baštine i ostavštine Sergia Endriga. A tko bolje od Matije može dočarati tu toplinu, emociju i dubinu Endrigovog stvaralaštva. Cijeli projekt je od izuzetne važnosti za Talijansku Nacionalnu Zajednicu ne samo Pule već i šire.

Matijino muziciranje, njegova interpretacija daju nosaču zvuka multidimenzionalnu vrijednost koja će ostati zapisana. Jedinstven projekt predstavljen je javnosti 11.rujna 2022. U istarskom narodnom kazalištu gdje je i nosač zvuka sniman u lipnju. Ovacije, puno kazalište reklo je svoje.

Citirati ćemo Claudiu Endrigo, kćer Sergia Endriga:” Ovaj CD svojom snagom prodire do same dubine duše. Tako je moćan da ulazi pod kožu nevjerojatnom snagom koja ne popušta. Prekrasni aranžmani tatine glazbe i Matijin čarobni poetski dodir glasovirskih tipki miluju te poput morskih valova. Prijateljstvo Matijinog oca Arsena i Sergia očuvano je u tim notama. Hvala Matija!”.

Učitati još
Zatvori