Kako izgleda karijera jedne od naših najboljih pijanistica? Pričali smo s Mateom Leko
Kako izgleda karijera jedne od naših najboljih pijanistica? Pričali smo s Mateom Leko

Kako izgleda karijera jedne od naših najboljih pijanistica? Pričali smo s Mateom Leko

Matea Leko jedna je od najzapaženijih hrvatskih pijanistica koja ima impresivnu glazbenu karijeru. Svoj talent usavršavala je u najboljim glazbenim školama, a aktivna je i na svom YouTube kanalu na kojem stvara zanimljiv glazbeni koncept. U listopadu je nastupala na jedinstvenom koncertu na Art Expo u Ljubljani, a mi smo imali priliku razgovarati s njom o njezinom glazbenom putu.

Matea Leko
  • Kako biste opisali svoj glazbeni put i što vas motivira kao pijanisticu?

Glazba je moj put od djetinjstva, gdje se pojavila slučajno, do danas. Uz glazbu sam rasla i postajala osoba kakva sam danas. Glazba me je gradila i profesionalno i privatno. Imali smo i odnos u kojem je bilo i uspona i padova, ali i dalje me motivira istraživanje emocije kroz instrument kao najljepši način umjetničkog izražavanja. Motiviraju me i glazbenici koji su nam ostavili neprocjenjivo glazbeno nasljeđe. Djela koja su neponovljiva kao i njihovi autori, ali i oni koji i danas neumorno stvaraju nezaboravne melodije. No, život je ipak najveće nadahnuće.

U svakoj fazi života me glazba prati i inspirira. Isprepleće se s mojim privatnim i profesionalnim težnjama. Pri tome se opet iznova vraćam nekim djelima i autorima i doživljavam ih na različite načine. Baš kao što pojedina književna djela potpuno drugačije doživimo u različitim životnim fazama. Isto je s glazbom. Osjećam je ponekad kao živo biće koje nam ne dozvoljava da odustanemo od umjetnosti i ljepote oko nas.

Matea Leko
  • Imate zaista impresivno obrazovanje. Primljeni ste na Muzičku akademiju u Zagrebu s najvećim mogućim brojem bodova od žirija, a usavršavali ste se i na prestižnim sveučilištima u Beču i Italiji. Kako je vaše školovanje oblikovalo vašu karijeru?

Klasično i strogo. I zagrebačka Muzička akademija i školovanje u Beču i Milanu (Universtitat fur Musik und darstellende Kunst u Becu i Santa Cecilia Academia u Itaiji) je bilo upravo ono što se očekuje od tih institucija. Nije bilo lako i zahtijevalo je puno odricanja, ulaganja i ljubavi prema glazbi. Glazbenici koji se bave klasičnom glazbom imaju prilično težak put oduvijek. No, mi smo danas sretni što živimo u vremenu kada su dostupni brojni načini komunikacije s publikom, digitalni kanali koji umjetnicima omogućuju da surađuju bez obzira na udaljenosti, da se predstave kako i kada njima odgovara. I ja sam iskoristila tu mogućnost. Oduševljena sam odazivom na moj YouTube kanal Musical Stories. Publika želi raznolikost i mi je danas možemo ponuditi.

Matea Leko
  • Možete li nam reći malo više o vašem YouTube kanalu Musical Stories i kako je došlo do ideje za taj koncept?

YouTube kanal Musical Stories je nastao za vrijeme pandemije koronavirusa. U periodu kada nismo znali što očekivati, kada je strah za bližnje postao dio svakog udaha i izdaha. Shvatila sam još jednom da glazbom želim prenijeti poruke nade i vratiti osjećaj ljepote koju samo umjetnost može potaknuti. No, mi klasični glazbenici ponekad zaboravimo da naša publika ne zna sve što mi znamo o pojedinom djelu ili autoru. Pa sam uz vlastite izvedbe odlučila ispričati i priču o glazbeniku, djelu ili kontekstu u kojemu je djelo nastalo.

Pokazalo se da je taj koncept iznimno zanimljiv mojoj publici i do sada je kanal Musical Stories imao više od tri milijuna pregleda. To je nevjerojatan poticaj za svaku novu glazbenu priču koju ću ispričati. Pozivam i vaše čitatelje da posjete moj YouTube kanal i pogledaju zanimljive izvedbe i suradnje, vjerujem da ću ih i iznenaditi svojim odabirom glazbenih priča.

  • Sada svoj kanal planirate proširiti u inovativne radionice koje spajaju glazbu, priču o umjetnicima te pokret. Opišite nam i taj koncept te što vas je potaklo da i to pokrenete?

Glazba se prirodno spaja s gotovo svakim umjetničkim izričajem. No, koncept kojim je povezujem s pokretom je dio wellbeing koncepta koji želim prenijeti u svojim sljedećim nastupima. Osjećam da nam je svima potreban odmak od svakodnevnog ritma i povratak sebi, usporavanje i slušanje unutarnjeg glasa. Treba ponekad zastati i samo uživati – u trenutku, u sjećanjima, u stvaranju nečeg novog.

Glazba je uvijek bila dio procesa koji potiče najdublje emocije i glazba je ta koja je prisutna u svim periodima života, od prvog udaha do posljednjeg izdaha. Glazba nas povezuje bez obzira na vrijeme i udaljenosti. Radionice su dio koncepta putem kojeg želim još jednom približiti ljepotu klasične glazbe i omogućiti uživanje u njoj na neke nove, drugačije načine. Ovoga puta mnogi nastupi će biti uživo i veselim se skorom predstavljanju koncepta upravo pred hrvatskom publikom.

Matea Leko
  • Kako se glazba, priče i ples nadopunjuju u vašem pristupu umjetnosti?

Glazba i pokret se prirodno nadopunjuju pa će dio mojih nastupa i radionica biti cjelovit doživljaj, ali i odmak od uobičajenog pasivnog slušanja. Jer, ono što želim prenijeti publici je impuls koji i mene pokreće kad se prepustim najljepšim glazbenim pričama ikad ispričanima. Yoga, ples ili nešto treće, glazbene priče će dobiti novu dimenziju.

  • Gostovali ste 12. listopada na Art Expou u Ljubljani. Kako ste doživjeli taj nastup?

Art Expo Ljubljana je bio je jedan od najljepših nastupa u posljednje vrijeme jer su u publici sjedili umjetnici i zaljubljenici u umjetnost. Više od 400 umjetnika iz cijelog svijeta je imalo priliku predstaviti svoje radove, svoj pristup umjetnosti, ali i ostvariti poslovnu suradnju što nije nimalo zanemariva stavka u životima ljudi koji žive od umjetnosti. Iznimno dobra organizacija događanja, susretljivost domaćina i ljepota Slovenije su mi samo dali dodatni poticaj da nastavim kreirati sadržaj koji će i moj umjetnički izričaj što više približiti publici.

Matea Leko
  • Koji su vaši planovi za budućnost? Gdje ćemo vas još moći slušati i gledati?

Živim na Cipru i trenutno je moj život najviše posvećen sinu koji će uskoro napuniti godinu dana. Polako se vraćam glazbenim i ostalim poslovnim obavezama i pokušavam organizirati obiteljski život, što će razumjeti sve supruge i majke. Osjećam da sam u iznimno kreativnoj fazi i razvijam brojne ideje vezane uz Musical Stories i to me neizmjerno veseli. U planu su nastupi u Hrvatskoj i inozemstvu i sve ću ih uskoro najaviti.

Do nastupa uživo sam na YouTube kanalu Musical Stories koji će pratiti sve aktivnosti vezane uz nastupe, ali i razvoj wellbeing koncepta. Želja mi je ponuditi spoj opuštanja od svakodnevice i umjetnosti koja je i inače most prema otkrivanju najljepšeg u nama. Musical Stories to već jesu i pozivam vas da stvorimo zajednicu koja će klasičnu glazbu oživjeti uz pomoć glazbenih priča.

Instagram: @lekomatea

YouTube: @MateaLekoPiano

Foto: PR

Učitati još
Zatvori