Journal Supertalent: Ivanka Mazurkijević & Damir Martinović Mrle

Journal Supertalent: Ivanka Mazurkijević
& Damir Martinović Mrle

U današnjoj rubrici ugostili smo vjerovatno najekscentričniji, najzanimljiviji i najzabavniji glazbeno-profesionalno-privatni par ; Ivanku Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta, a koje slušamo i pod umjetničkim imenom Mr.Lee & IvaneSky.

Nakon nastupa na Sailor Sweet&Salt Music Festivalu, moći ćete ih poslušati na mnogima najdražem kontinentalnom glazbenom festivalu Ferragosto JAM-u, kod Orahovačkog jezera. Festival će se održati od sutra, 1. kolovoza do 4. kolovoza, a upravo taj, posljednji dan će i Mr.Lee & IvaneSky, između ostalih izvođača, obilježiti svojim nastupom.

album Sailor

Kako to da ste se odlučili na zajedničku suradnju, prvenstveno jer ste oboje snažne umjetničke ličnosti… Kako ste se odlučili izmiješati poslovno i privatno?

Ivanka: Mi poslovno – iako ja ovo ne bih zvala poslovno, glazba je nama poziv – dobro funkcioniramo. No, nije nam lako privatno; stalno smo zajedno, a različiti smo energetski: ja sam brbljava i volim se opuštati, dok je Mrle radoholičar, i bez obzira na to što mu je glazba poziv, jako voli raditi i discipliniran je. Ima to neko unutrašnje ‘guranje naprije’ što ja nemam i tu dolazi često do eksplozije. No, kada radimo filmove, kazališne predstave, koncerte… super nam je! Funkcioniramo kao mozaik… kockice se samo slažu.

Mrle: To sve u biti sve pretvori u jedno te isto… Ja ne znam što je poslovno, a što privatno. Ne bih niti htio to odvajati. To je način života. Ovako nemam osjećaj da radim, to se jednostavno dešava. Radi se o prirodnom procesu. Mi stalno radimo ili stalno ne radimo. Zadnji album Sailor koji smo napravili smo najbrže zajedno napravili.

Koliko ste ga dugo radili?

Ivanka: Dvije, tri godine… No, radi se o sukusu svega što smo radili. Od ZKM-a naovamo, od suradnje sa Senkom Bulić na predstavi Živjet ćemo bolje, predstave Mačka na vrućem limenom krovu… sve s čime smo bili zadovoljni smo dodatno razvili i stavili na album.

Mačka na vrućem limenom krovu je predstava gdje je glazba iznimno bitna, skoro pa određujući faktor…

Ivanka: Paolo Magelli je režiser koji mi je otvorio širom sva vrata, da budem kreativna, bez ikakvog velikog formalnog obrazovanja… Jako je dobro naići na ljude koji te nesebično guraju, valjda se onda to osjeti i u finalu suradnje, u završenom djelu. Na kraju imamo i soundtrack predstave teksta Tennesseeja Williamsa, što je stvarno nešto posebno i neobično.

Mrle: Odlično je kada radiš što voliš i uspjeti od toga živjeti, to stvarno nije mala stvar.

Sailor Sweet&Salt Music Festival

Sailor je prošle godine održan kao znanstveno-glazbeni festival…

Mrle: On je i dalje takav, on je kombinacija znanosti i umjetnosti. Ja sam kreirao neartikulirani zvuk, uz koji je Ivanka počela pjevati, odmah je našla melodiju, ja sam dodao ostale instrumente i tako je nastala pjesma. Na, skoro neartikuliranom zvuku. Prvo je postojao znanstveni aspekt pa je nastao umjetnički.

Ivanka: Onda se javila Nataša Kadin sa Silbe da ona želi da snimimo frekvenciju Silbe, pa drugi prijatelji da snimimo frekvenciju Berlina… tako da na albumu Sailor imamo i berlinske goste, filharmoničare. Prva faza projekta nastala je u Rijeci 2016., druga faza odvijala se na Silbi 2017. u sklopu programa SEA Silba Environment Art, dok smo treću fazu kreirali u Berlinu uz gostovanje međunarodnih glazbenika i stručnjaka za zvuk.

Kišni razdraganci

Kako ste uopće došli na ideju za Kišne razdragance i o čemu se radi?

Ivanka: Jelena Milić iz Rijeka 2020 pozvala nas prošle godine je da napravimo soundtrack radionicu za djecu, dobili smo neke crtiće, ogolili zvuk te smo radili s petnaestak klinaca. To je bilo predivno iskustvo, djeca su fantastična bila, iznimno kreativna i tehnički izoštrena. Tako da nas je sada zvala da opet nešto napravimo… koncert. Mrle, kakav jest, odlučio je napraviti dječji CD, a do kraja dana više nije bio samo CD, nego i slikovnicu. Na kraju se to pretvorilo i u CD, slikovnicu, zbor, naljepnice… jedno opsežno putovanje od deset mjeseci koje je završilo 10. srpnja s odličnim koncertom.

Hoćete li raditi i druge ‘razdragance’?

Mrle: Ja sam već napravio 24 priče za laku noć. No, to je projekt koji će se tek realizirati, na jesen. Primijetio sam da kada našoj kćeri Evi krenem pričati priču za laku noć, počnem bulazniti, izmišljati… Njoj je to najzanimljivije, a ja na licu mjesta improviziram, no ne zapamtim niti jednu priču… Tako da sam se snimao i iz te improvizacije su nastale te priče.

Ferragosto JAM

Nakon svega što ste do sada realizirali, objavili i izvodili što možemo očekivati na Ferragostu ovog ljeta?

Ivanka: Nastupit ćemo u dnevnoj varijanti u jednoj posebnoj autorskoj, kantautorskoj priči. U našem, avangardnom stilu.

Mrle: Bit će nas troje – Ivanka, Matej Zec (gitarist iz Let3) i ja. Matej nam je jako bitan, jer je naša glazba tehnički zahtjevna, a on nam je neizmjerna tehnička podrška.

Foto: Dijana Ljubanović

Učitati još
Zatvori