Journal man: Da je živ David Bowie danas bi slavio 74. rođendan

Journal man: Da je živ David Bowie
danas bi slavio 74. rođendan

david-bowie_1

Da je živ David Bowie bi danas napunio 74. godine. Nažalost, 10. siječnja 2016. prerano nas je napustio i ostavio nam svoju glazbu koja je obilježila povijest, ali i budućnost. Po mnogima najveći svjetski glazbenik zadužio je čovječanstvo, a njemu u čast diljem svijeta danas iz zvučnika svira upravo njegova glazba. Hommage ovom slavnom glazbeniku na svoj način odajemo i mi.

Koncert ”Just For One Day”

S obzirom na aktualnu svjetsku pandemijsku situaciju nećemo moći uživati u velikim hommage live koncertima, ali zato se sprema jedna virtualna glazbena poslastica. Trent Reznor, Perry Farrell, Billy Corgan i mnogi drugi svjetski glazbenici nastupit će na koncertu ” Just For One Day” danas na 74. rođendan Davida Bowieja. Do nedjelje dostupan je i stream Bowiejevog mjuzika Lazarus. Ulaznice se mogu kupiti ovdje.

David-Bowie-2

Aplikacija David Bowie is

8. siječnja 2019., na 72. rođendan Davida Bowieja, lansirana je David Bowie Is aplikacija koja se bazira na senzacionalnoj izložbi o Davidu Bowieju koja je postavljena u Victoria & Albert muzeju 2013. i koja je putovala svijetom  sve do ljeta 2018, a povodom nje su Spotify i Brooklyn Museum kreirali instalaciju koja ja sigurno oduševila sve koji se voze podzemnom željeznicom. Naime, kroz izložbu vas vodi Gary Oldman, Bowijev prijatelj, s kojim je glumio i u filmu Basquiat te u videu za pjesmu The Next Day. S obzirom na njihovo prijateljstvo i prisan odnos, Oldman je cijelo vodstvo kroz izložbu napravio na najbolji, najukusniji i najelegantniji mogući način. Ako ste izložbu i pogledali (a pogotovo ako niste), ova aplikacija donosi odličan presjek Bowijevog života i rada. Aplikacija se može downloadati iz App Storea i Google Playa.

Film Stardust

Napokon ćemo gledati i film posvećen životu jednog od najvažnijih glazbenik svih vremena. Davida Bowieja trebao bi utjeloviti britanski glumac Johnny Flynn koji se proslavio ulogom u seriji ‘Lovesick.’ Film režira Gabriel Range, a sin Davida Bowiea otkrio je medijima da produkcija nema podršku obitelji. Ekipa iza filma zatim je objasnila kako nije riječ o klasičnom biografskom filmu, već o ključnim trenucima u Bowiejevom životu kad je osmislio Ziggy Stardust alter ego, bavi se proučavanjem tog lika, a ne samo glazbenim postignućima Davida Bowieja.

Dokumentarac David Bowie: The last five years

Dokumentarac donosi period njegovog života prilikom stvaranja posljednja dva albuma The Next Day i Blackstar te njegov mjuzikl Lazarus. Donosimo trailer u kojemu ćete vidjeti isječke i komentare suradnika. Režiju dokumentarca potpisuje Francis Whately, a u filmu se pojavljuju Tony Visconti, Ivo Van Hove, Toni Basil, Earl Slick, Gail Ann Dorsey, Gerry Leonard, Carlos Alomar, Catherine Russel, Sterling Campbell, Zachary Alford, David Torn, Enda Walsh, Donny McCaslin, Maria Schneider i Robert Fox. Presjek njegova rada i stvaralaštva prikazan je kroz mnoge snimke i intervjue te razgovore s Bowievim kolegama. Trailer dokumentarca možete pogledati na linku.

https://www.youtube.com/watch?v=RiVWBGj03Lo

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori