Vraća li se jazz u modu? Glazbena događanja u Zagrebu to sugeriraju
Vraća li se jazz u modu? Glazbena događanja u Zagrebu to sugeriraju

Vraća li se jazz u modu? Glazbena
događanja u Zagrebu to sugeriraju

Hoće li dvadesete ponovno oživiti jazz? Različite generacije imaju različite ukuse – rečenica je kojom se najčešće objašnjava zašto je jazz otišao u ropotarnicu prošlosti. Naravno, zaljubljenici u ovaj glazbeni žanr scenu održavaju na životu, no globalna statistika pokazuje kako je, uz klasičnu glazbu, riječ o jednom od najmanje popularnih žanrova. Ali baš kao ni punk, ni jazz nije mrtav. Štoviše, dojma smo kako se polako vraća u modu.

Pomodnost, baš kao i u ostalim sferama života, postoji i u glazbi. To naravno ne mora imati negativnu konotaciju, štoviše. Baš kao što modni trendovi u fokus vraćaju nekoć omiljene komade, tako oni glazbeni u fokus vraćaju pojedine pravce koji su posljednjih godina nepravedno bili zakinuti. Tako je primjetno kako se posljednjih godina aktivirala domaća jazz scena.

jazz

Novo poglavlje

Početak godine donosi niz noviteta u ovom području pa nam tako predstavlja i album prvijenac New Horizons mladog glazbenika, gitarista i aranžera Zvonimira Radišića. On će svoju službenu premijeru doživjeti u utorak, 17. siječnja u 20 sati u klubu Kontesa. Riječ je o jazz albumu na kojem se nalazi sedam skladbi koje izvodi Zvonimir Radišić Trio. Njega čine Henry Radanović na kontrabasu, Tonči Grabušić na bubnjevima te Zvonimir Radišić na gitari.

„Album je nastajao dugo, a zapravo je svaka od skladbi stvorena neplanski i vođena je emocijama te je na neki način svaka od njih i posveta određenom trenutku u životu. Nezahvalno je pričati o vlastitoj glazbi, ali ono što bih htio svakom tko će slušati album jest da sam stvori svoje emocije, svoje slike i da mu te skladbe budu put nekamo – na mjesto na koje oni žele“, kazao je Radišić. Sam naziv albuma New Horizons itekako ima značenje jer je istoimena skladba nastala nakon što je Zvonimir saznao da će postati otac.

jazz

U ritmu jazza

Nadalje, u jazz glazbi zagrebačka će publika ovog mjeseca moći uživati i u nastupima uživo. Već sutra, 13. siječnja imamo priliku uživati i večernjoj jazz svirki koju u klubu Melin priprema jazz pop sastava Re:Set.

Vrhunski instrumentalisti Hojsak & Novosel u suradnji s bugarskim glazbenikom Theodosiijem Spassovom, najavili su koncertnu promociju albuma Duckling Soup koja će se održati 26. siječnja u zagrebačkoj Tvornici Kulture. Sjajna je vijest kako je ulaz na koncert besplatan.

jazz

Prvi dan veljače donosi nam nastup nagrađivanog jazz umjetnika Danijela Čačije koji će u pratnji Jazz orkestara HRT-a izvesti koncert U čast Ivi Robiću: 100. obljetnica rođenja. Koncert je zakazan u Dvorani Gorgona, koja je smještena u sklopu Muzeja suvremene umjetnosti.

Uz domaće glazbenike, mjesec pred nama donosi nam i nastup svjetske glazbene senzacije. Perpetuum Jazzile ponovno stiže u Zagreb u utorak, 7. veljače kada će nastupati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Prilika je ovo da se još jednom uvjerite u svu raskoš talenta talent ovog planetarno poznatog vokalnog orkestra.

Foto: Pexels, PR

Učitati još
Zatvori