Upoznajte Miach, novu ‘it’ djevojku domaće glazbene scene
Upoznajte Miach, novu ‘it’ djevojku domaće glazbene scene

Upoznajte Miach, novu ‘it’
djevojku domaće glazbene scene

Njezine pjesme na YouTubeu broje stotine tisuća pregleda, ostvarila je suradnju s jednim od najpopularnijih domaćih glazbenika, a njezin hit je pokorio radio postaje… i sve to u godinu dana! Kratka je ovo priča o glazbenici Miach.

Nas je zanimalo tko stoji iza ovoga pseudonima, a to nam je ona sama otkrila u zajedničkom razgovoru.

Tko je Miach?

Riječ je o mladoj Zagrepčanki Miji Čičak, koja je svoje prve glazbene korake započela kao osmogodišnjakinja. Njezina prva autorska pjesma 23 32 svjetlo dana je ugledala u studenom 2021. godine.

Tekst pjesme, koju je napisala u suradnji s Vlahom Arbulićem, referira se na sretnu mladenačku ljubav zaštićenu anđeoskim brojem 2332. Spomenuta pjesma danas broji preko 100 tisuća pregleda, što je vrlo impresivna brojka za jednu glazbenicu na samom startu karijere.

O vlastitom glazbenom izričaju

Godinu dana kasnije Miach suvereno nastavlja koračati glazbenim putem. “Svoj glazbeni stil bih trenutno opisala kao miks između r’n’b-a i pop-a, ali bih u budućnosti voljela još svašta isprobati jer se ne želim zatvarati u neke kutije”, otkrila nam je.

Zanimalo nas je i tko su njezini glazbeni uzori, a to nam je kazala sljedeće: “Neki od umjetnika čiju muziku baš volim slušati i smatram da su odlični u tome sto rade su Nicki Minaj, Drake, Jhené Aiko, Snoh Aalegr, Jhene Aiko, Snoh Aalegra, Amine, Summer Walker…”.

miach

Suradnja koja je privukla pažnju

U kratkom periodu od objave prvog singla uslijedila je i objava njezinog EP-a Između nas, na kojem su se našle četiri nove pjesme ljubavne tematike. Među njima se istaknula NLO, pjesma koja je po objavljivanju “uletjela” na trending listu te koja danas broji 237 tisuća pregleda. Inspiraciju za pjesmu pronašla je u filmu Ljudi u crnom, a obilježila ju je i suradnja s Hiljsonom Mandelom. Našeg razgovora s jednim od pionira žanra trapa u Hrvatskoj možete se prisjetiti ovdje.

Zanimalo nas je kako je došlo do ove suradnje, a Miach nam je njoj kazala sljedeće: “Nakon sto smo producent Mihovil Šoštarić (Lockroom) i ja napravili većinu pjesme, znali smo da na njoj čujemo Hiljsona. Oboje smo ga znali od prije jer je Miha producirao njegov prvi solo album Mandela Effect. Uskoro smo mu se javili s idejom te se njemu pjesma svidjela i tako je krenula naša lijepa suradnja!”

Susret s publikom

Pjesmu su zajedno izveli i na Hiljsonovom velikom zagrebačkom koncertu održanom početkom listopada u Tvornici kulture. No, to nije bio njezin jedini susret sa zagrebačkom publikom.

“Nedavno sam imala priliku nastupati na Lil’ Dritu te uskoro zatim biti gost na koncertu od Hiljsona u Tvornici kulture. Oba puta mi je bilo predobro! Jednostavno vidjeti publiku koja s tobom pjeva i skače na tvoje pjesme je prekrasan osjećaj i jedva čekam ponovno negdje nastupati”, priznala nam je Miach.

Što donosi nastavak?

Start njezine karijere je bio uistinu fantastičan, a što donosi budućnost? “Trenutno sam u pripremi novog singla kojeg bih voljela izbaciti početkom sljedeće godine te se također nadam da će u bližoj budućnosti doći još live nastupa!”, priznala nam je. Mi ćemo je u tome spremno popratiti.

Foto: PR, Instagram

Učitati još
Zatvori