Ovdje netko nije normalan: Fyre festival 2 sjajni je dokaz kako se ljudima može sve ‘uvaliti’
Ovdje netko nije normalan: Fyre festival 2 sjajni je dokaz kako se ljudima može sve ‘uvaliti’

Ovdje netko nije normalan: Fyre festival 2 sjajni je dokaz kako se ljudima može sve ‘uvaliti’

Tko je ovdje lud?, pitanje je koje se pojavilo kada se Internetom pronijela vijest kako je rasprodan prvi kontingent karata za drugo izdanje Fyre festivala. Festival čiji datum još uvijek nije određen trebao bi se održati na nepoznatoj lokaciji, negdje na Karibima, a na njemu bi trebali nastupati nepoznati izvođači.

Pretprodajna cijena ulaznica iznosila je 499 dolara, a vjeruje se kako će rasti do 7999 dolara – impozantna cifra za festival koji nema konkretno vrijeme ni mjesto održavanja. Ako već ovaj kratki opis nije dovoljan da ponovite pitanje s početka, možda će vas potaknuti informacija kao iza festivala stoji Billy McFarland, osuđeni prevarant čije je najpoznatije nedjelo upravo organizacija prvog izdanja Fyre festivala.

Kadar iz dokumentarca FYRE
Kadar iz dokumentarca FYRE

Najbolji festival koji se nikada nije održao

No, vratimo se nakratko na početak priče. Fyre je zamišljen kao luksuzni glazbeni festival koji se u travnju i svibnju 2017. godine trebao održati na Bahamima. Najavljivan kao događaj godine, na društvenim je mrežama promoviran od strane vodećih influencera, uključujući Kendall Jenner, Bellu Hadid, Hailey Baldwin i Emily Ratajkowski.

Naizgled je imao sve – sjajnu lokaciju, ekskluzivan sadržaj i renomirana glazbena imena, no u konačnici se pokazalo kako je dobra reklama skrivala gorku istinu. Tijekom inauguralnog vikenda Fyre Festivala, događaj je doživio probleme vezane uz sigurnost, hranu, smještaj, medicinske usluge i odnose s umjetnicima, što je rezultiralo njegovom odgodom na neodređeno vrijeme, a na kraju i otkazivanjem. Umjesto luksuznih vila i gurmanskih obroka za koje su sudionici festivala plaćali stotine dolara, posjetitelje su dočekali loše namješteni šatori i zapakirani sendviči. Bio je to tek jedan u nizu primjera.

Prikaz "luksuznih vila" na Fyre festivalu 2017.

Nova/stara briljantna ideja

Ovaj slučaj sjajno je obradio Netflixov dokumentarac FYRE: The Greatest Party That Never Happened, koji vam ovim putem i preporučujemo da pogledate (ako već niste). Isti je otkrio klupko laži i prevara koje su gradili ovu kulu od karata. Od festivala slučaja, Fyre je postao i stvarni slučaj te je protiv organizatora podignuta optužnica za pronevjeru. Godine 2018. Billy McFarland je osuđen na šest godina zatvora, no u saveznom zatvoru se zadržao tek četiri godine. Ipak vrijeme provedeno u ćeliji je, prema vlastitim riječima, sjajno iskoristio smišljajući nove poslovne podvige.

U svom obraćanju putem društvenih mreža, McFarland je izjavio da je za vrijeme svog sedmomjesečnog boravka u samici napravio plan na 50 stranica u kojima detaljno razrađuje interese Fryea i svoju sposobnost da ujedini ljude iz cijeloga svijeta. Shodno tome, odlučio je realizirati drugo izdanje festivala – jer mi to zaslužujemo!

Osim organizacije festivala, poduzetnik je sudjelovao u kreiranju novog dokumentarnog filma After Fyre, a u pregovorima je i za realizaciju kazališne predstave na Broadwayu. Projekta kojeg su glumci javno ismijali.

Prodavač magle

Poznato je kako svaka roba ima svog kupca, no ipak je nevjerojatno da su pojedinci pristali sudjelovati u realizaciji ovog projekta. Shodno svemu prikazanome ne možemo se ne zapitati – Je li Billy McFarland najbolji prodavač magle u povijesti?. Ne možemo ga kriviti što želi pokušati ponovno, štoviše mnogi njegovi bivši suradnici ranije su isticali kako su uvjereni da njegova priča s Fyreom nije završena. Billy je i dalje uvjeren kako je riječ o najboljem festivalu, koji je tek naišao na malu stranputicu, no ne uzima u obzir da njegova slava počiva upravo na tome što se nikada nije održao.

Njegovo ponašanje uvelike nas je podsjetilo na novi TikTok trendDelulu is the new solulu. Ukratko, odnosni se na promoviranje ustrajnog vjerovanja u nešto lažno unatoč jasnim dokazima koji govore suprotno – sve dok to ne postane stvarnost! Billy McFarland savršen je primjer ove prakse. Kritike ga ne mogu zaustaviti! Fyre festival 2 se događa. Navodno. Možda.

Foto: Unsplash, Profimedia

Učitati još
Zatvori