Eurosong 2021.: Ususret najkičastijoj noći u godini otkrivamo favorite i detalje natjecanja

Eurosong 2021.: Ususret najkičastijoj noći u godini otkrivamo favorite i detalje natjecanja

Albina Grčić

Šljokice, otkačene koreografije, dramatični i neočekivani nastupi, glazbenici iz cijelog svijeta – sve to signalizira Eurosong, jedno od najvećih glazbenih natjecanja u Europi koje, unatoč često bizarnim nastupima, uvijek volimo popratiti. Blještavilo koje donosi nerijetko uključuje i razne političke poruke vezane na aktualnosti u društvu u pojedinim zemljama. Pandemijom obilježena 2020. odgodila je spektakl u Rotterdamu, a tradicionalno druženje u društvu prijatelja i komentiranje nastupa u svibnju izostalo je prošlog proljeća.

Uz sasvim drugačiji pogled na glazbeno-scenske produkcije mjesecima kasnije, bit će interesantno vidjeti kako će Eurosong 2021. izgledati.

Što očekivati i kako će izgledati Eurosong 2021.?

Čak 65. po redu Eurosong ostaje jedan od onih velikih evenata koje još uvijek drže nacionalne televizije diljem Europe. No, na ovogodišnje izdanje u Rotterdamu stiže samo 500 novinara, a na svakoj Eurosong večeri može prisustvovati tek 3 i pol tisuće ljudi koji neće morati nositi maske, ali imat će svoja mjesta u dvorani i negativan test na COVID-19. Pjevači i njihovi timovi ne smiju dolaziti u kontakt s publikom, ali sve te mjere neće ublažiti euforiju onih kojih će u dvorani Ahoy navijati za predstavnike zemalja.

Konkretnije, njih 39 natjecat će se za najbolju pjesmu, dok će se u ulogama voditelja pronaći TV voditeljica Chantal Janzen, pjevačica Edsilia Rombley koja je već predstavljala Nizozemsku na Eurosongu dva puta, glazbenik i komentator natjecanja Jan Smit i beauty blogerica i youtuberica Nikkie de Jager.

Duncan Laurence

Prvu polufinalnu večer otvorit će Duncan Laurence koji je 2019. godine Nizozemskoj donio pobjedu pjesmom Arcade, a nju će večeras i izvesti uz novi singl Stars. Tijekom eurovizijskog tjedna pridružit će mu se i Afrojack, Wulf i Glennis Grace. Uz njega, nastupat će i drugi glazbenici, između ostalog i šest eurovizijskih pobjednika – Lenny Kuhr, Sandra Kim, Helena Paparizou, Lordi i Mans Zelmerlow čiji će se nastupi prenositi s različitih lokacija u Rotterdamu.

Najveći favoriti ovogodišnjeg natjecanja

Svake se godine ususret Eurosongu javljaju razni komentari na glazbene izvedbe i kristaliziraju najveći favoriti. Kako se bližimo natjecanju, kladionice počinju privlačiti sve više pažnje, a scenarij se ponovio i ovog Eurosonga. Večeras nastupa i Hrvatska, a druga polufinalna večer očekuje nas u četvrtak, 20. svibnja.

Među najvećim je favoritima natjecanja Italija! Nakon genijalnog Mahmooda koji nas je 2019. osvojio pjesmom Soldi, Italiju prezentira rock bend Maneskin pjesmom Zitti e buoni. Od 39 natjecatelja baš oni trenutno najbolje stoje na ljestvici kladionica. Budući da je Italija članica ‘Velike petorke’, Maneskin automatski prolazi u finalnu večer bez obzira na glasove publike. YouTube video njihove pjesme već ima više od 2 milijuna pregleda.

Druga je po redu 27-godišnja Francuskinja Barbara Pravi koja će u Ahoy dvorani otpjevati pjesmu Voila! Sama ju je napisala, a autobiografska pjesma po mnogima se oslanja na klasični francuski glazbeni izričaj kakav se povezuje s kultnim imenima poput Edith Piaf s kojom mladu Barbaru i uspoređuju.

Sasvim je druga krajnost Maltina predstavnica Destiny i pjesma koju izvodu Je Me Casse. Pobjednica X Factora kojoj je samo 18 godina pjeva puno komercijalnije, dinamičnije pa i klasičnije za nastup na Eurosongu. Njezin nastup na prvoj probi utjelovljuje sve ono što Eurosong je – kič, kič i još malo kiča, a čini se da baš to glazbenog spektakla i traži jer je još uvijek visoko na trećem mjestu favorita.

Švicarska šalje Gjon’s Tearsa, 22-godišnjeg švicarsko-albanskog glazbenika. Nakon što je njegova pjesma premijerno izašla u ožujku, zasjeo je odmah na prvo mjesto po kladionicama pjesmom  Tout l’Univers, a još uvijek je među miljenicima.

Hrvatska se trenutno nalazi na 17. mjestu po kladionicama, ali po mišljenju najvećih obožavatelja i komentatora Eurosonga na portalu Wiwibloggs pjesma Tick Tock zasigurno ulazi u veliko finale u subotu 22. svibnja!

Raspored izvedbi i sve ostale detalje pronađite ovdje!

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori