DJ Hell, ikona svjetske Underground scene, 7. svibnja nastupa u Zagrebu

DJ Hell, ikona svjetske Underground scene,
7. svibnja nastupa u Zagrebu

Helmut Josef Geier, pod umjetnički imenom DJ Hell, ikona je Underground scene. DJ i producent koji je na sceni već 40 godina, a i dalje neumorno nastupa u klubovima diljem svijeta i objavljuje od kritike i publike hvaljenje albume. Sada će se predstaviti i zagrebačkoj publici, nastupom u klubu Peti kupe, koji je na rasporedu 7. svibnja.

Posljednju suradnju DJ Hell je ostvario sa poznatim umjetnikom Jonathan Meeseom. Kada je Hell pitao Jonathana Meesea želi li dizajnirati omot za Hellov album House Music Box, odmah je rekao da. Nakon toga dogovorena je eksperimentalna studijska sesija kako bi se istražilo hoće li polarizirajuće jezične izvedbe Jonathana Meesea razviti vlastitu kvalitetu u vezi s Hellovom glazbom. Meese je dao ideje za tekst a, Hell je pripremio instrumentale koje su uzeli u obzir.

Jedan od natraženijih umjetnika na sceni

Od Love Paradea do Boiler Rooma, rezidencija u berlinskom Trezoru, E-Werku i Watergateu, osnivanja nekoliko cijenjenih izdavačkih kuća, DJ Hell je od početka 80-tih jedan od najtraženijih i najutjecajnijih umjetnika na sceni.

Bio sam usko vezan uz njemačku eksperimentalnu glazbu 60-tih i 70-tih. Tada nije bilo komercijalnih težnji, sve je bilo podređeno eksperimentiranju – objasnio je jednom izvor svoje inspiracije. Njegov posljednji uspjeh pozicija je kustosa u Muzeju moderne elektroničke glazbe (MOMEM) u Frankfurtu.

Izlet u modne vode

Kao osnivač i umjetnički direktor DJ Hell više od 20 godina vodi uspješnu izdavačku kuću International Deejay Gigolo Records na kojoj izdaju velikani scene kao što su Jeff Mills, Dave Clarke, Tiga, Laurent Garnier, KLF, Miss Kitti i Tuxedomoon. Već s prvim samostalnim singlom DJ Hell obarao je rekorde; pjesma My Definition of House Music iz 1997. postala je klupski hit s preko sto tisuća prodanih primjeraka. Na albumima koji su uslijedili gostuju imena poput Bryan Ferryja, Peter Krudera i P. Diddyja.

DJ Hell ikona je ne samo glazbenog već modnog svijeta, ili, kako je jednom objasnio, ujedinjuje te dvije umjetnosti kao što su to radili David Bowie i Grace Jones. Osim što je radio glazbene podloge za revije Donatelle Versace, Hugo Bossa i Raf Simonsa, časopis GQ ga je svojevremeno proglasio čovjekom godine.

Foto: Sven Marquard, Stacie Ant

Učitati još
Zatvori