O glazbi, modi i planovima za 2021. na prijepodnevnoj kavi s DJ Duom Vanillaz koji je osvojio najveće svjetske pozornice

O glazbi, modi i planovima za 2021. na prijepodnevnoj kavi s DJ Duom Vanillaz koji je osvojio najveće svjetske pozornice

DJ Duo Vanillaz x adidas ZX 2K Pure tenisice

Upoznali su se sasvim slučajno prije više od deset godina u jednom klubu na hrvatskoj obali. Sasvim slučajno, tu večer su i svirali zajedno. Sve nakon toga nije bila slučajnost. Oni su DJ Marko Bucić iz Hrvatske i glazbeni producent Miha Pajk iz Slovenije koji se nalaze iza imena Vanillaz. Od prvog zajedničkog nastupa do danas, DJ duo Vanillaz je postao jedno od najvećih imena na regionalnoj i svjetskoj glazbenoj sceni. Iza njih su nastupi na najvećim svjetskim festivalima poput festivala ULTRA Europe, ULTRA Korea i Miami Music Weekend, glazbene turneje u Americi, Skandinaviji i Kini te hitovi koji su postigli viralni uspjeh i imaju na stotine tisuća preslušavanja na YouTubeu.

Je li glazbena karijera ona u kojoj su se uvijek zamišljali? Oduvijek smo maštali o ovome, moramo priznati da stvarno živimo naše snove!“, otkrili su nam na opuštenom prijepodnevnom druženju na njihovom novom omiljenom mjestu koje su nakratko zamijenili velikim svjetskim pozornicama – u baru [808] koji su zajedno otvorili prije nekoliko mjeseci. Na sunčanoj terasi dočekali su nas u jednakom izdanju u kojem bismo ih očekivali vidjeti na pozornici – u adidas Originals modelima koji su postali dio njihove prepoznatljive uniforme. Ležerne modele s cool predznakom spojili su s novim it tenisicama, adidas ZX 2K Pure, koje se već nalaze na listi svi sneakerheadsa, a koje savršeno utjelovljuju kako glazbeni i modni stil, tako i stil života poznatog DJ dua.

Uz nekoliko šalica odličnog talijanskog espressa, s Markom i Mihom popričali smo o glazbi i modi, njihovim sličnostima i različitostima, a za kraj s nama su podijelili i svoju Vanillaz top listu omiljenih stvari!

DJ Duo Vanillaz x adidas ZX 2K Pure tenisice

Glazba kao način života

Svi glazbenici nadaju se onom jednom velikom trenutku u karijeri koji će ih izdvojiti i istaknuti te ih približiti svjetskoj publici. Za Vanillaz to su bili glavne pozornice Ultra Festivala. Kako je njihov glazbeni put izgledao do tog trenutka? “Uffff, bilo je tu svega.. Lijepih i manje lijepih trenutaka, ali sve skupa bismo opisali kao jedno jako lijepo putovanje puno super iskustva, upoznavanja ljudi iz cijeloga svijeta…“, otkrili su nam.

O tajni njihovog uspjeha nismo ih ni morali pitati, jer nam je nakon nekoliko minuta razgovora postalo jasno da su to dečki koji žive glazbu. Upravo su nam tako opisali i svoju ne tako tipičnu svakodnevicu: “Ne prođe dan ni sat da ne razmišljamo o glazbi.Uz strast prema glazbi i glazbeni ukus koji su njihova najveća (i jedina) sličnost, tajna njihovog uspjeha krije se i u njihovoj različitosti. “Mi smo totalno dva različita karaktera i to nas je zapravo i učinilo otpornim na razno razne izazove koji su bili pred nama.”

Sidekick, Misbehaving, Remember, One To Know, samo su neki od njihovih hitova. Jesu li u tijekom njihovog stvaranja imali osjećaj da se radi o hitovima u nastajanju? “Jednostavno su se desili, nikada nismo kalkulirali jer čim počneš nešto previše računati gubi se autentičnost.

Autentičnost zadržavaju i prilikom kreiranje setova za nastupe. Reakcije i očekivanja publike kod njih nemaju neke veze sa njihovim kreativnim procesom, ali veličina publike igra ulogu u osmišljavanju cijelog nastupa.

Pratimo muziku svakodnevno i mi se zapravo pripremamo preko cijele godine, ali iskreno ponekad prije većih nastupa radi veličine pozornice i cijele video i pyro produkcije stvari moraju biti usklađene pa imamo probe.

DJ Duo Vanillaz x adidas ZX 2K Pure tenisice

S Vanillaz playliste

Jedna od omiljenih tema o kojoj uvijek volimo popričati s glazbenicima je glazba koja se nalazi na njihovoj playlisti, ali i glazba na kojoj su odrasli i koja u kojoj su pronašli inspiraciju.

Depeche Mode, New Order, Eurythmics i Yazoo samo su neki od glazbenika uz čiju su glazbu odrastali Marko i Miha. Od prvih glazbenih utjecala do DJ-eva poput Carla Coxa, Fat Boy Slima i Laurent Garniera, inspiraciju su uvijek pronalazili u ljudima koji žive glazbu, glazbeni žanr u kojem stvaraju nije im bitan.

Što se u ovom trenutku nalazi na njihovoj playlisti? Svašta se tu može naći od pop artista poput Billie Eilish sve do nekih totalno underground setova DJ Solomuna.

DJ Duo Vanillaz x adidas ZX 2K Pure tenisice

Moda kao nastavak glazbenog izričaja

Iako je glazba početak i kraj svakog njihovog nastupa, vizualni dojam također je važan i nezanemariv. Uz video projekcije i rasvjetu koji pomažu u stvaranju atmosfere, glazbeni svijetu uvijek je bio usko povezan i s onim modnim. Za glazbenike, moda je produžetak njihovog glazbenog izričaja i senzibiliteta. Isto vrijedi i za DJ duo Vanillaz. Svoj modni stil opisuju vrlo slično svom pristupu glazbi:

Ne brijemo previše na trendove i dosta smo jednostavni što se tiče mode, nosimo ono što nam se sviđa i na nastupe i privatno., složili su se Marko i Miha.

Koji su neki od njihovih modnih favorita u kojima im možete vidjeti kako na najvećim svjetskim pozornicama, tako i na prijepodnevnoj kavi? Ležerni modeli sa sportskim prizvukom i urbanim karakterom uvijek su njihov prvi izbor. Svojoj svakodnevnoj uniformi ovog su proljeća dodali ZX 2K Pure tenisice iz adidas Originals linije. Nevjerojatno udobne, ali istovremeno nekonvencionalne i s naglaskom na inovativnom dizajnu,
adidas ZX 2K Pure su poput Vanillaz glazbe u tenisicama.

DJ Duo Vanillaz x adidas ZX 2K Pure tenisice
DJ Duo Vanillaz x adidas ZX 2K Pure tenisice

Usprkos svemu, 2021. će biti još jedna Vanillaz godina!

Pandemija koronavirusa tema je koju nismo mogli izbjeći. Izazovno razdoblje nije zaobišlo ni glazbenu industriju. Kako su se oni suočili s izazovima koje je donijelo otkazivanje festivala i zatvaranje klubova?

Korona je ušla u naše živote prošle godine u trećem mjesecu i prekinula našu skandinavsku turneju tako da smo zapravo bili među prvima koji su morali u samoizolaciju. Svi nastupi su stali i uz sve to krenuli su potresi i naši životi su se skroz promijenili, neko vrijeme smo bili depresivni i očajavali smo, no donijeli smo neke odluke i bacili se u neke druge projekte da iskoristimo ovo vrijeme, otvorili smo bar 808 i uskoro je otvorenje prvog latinskog street food-a s našim prijateljem iz Miamija Richard Grujicom. Super je što smo uspjeli najbolje iskoristiti ovu situaciju koja je isprva djelovala poprilično negativno.

Iako je situacija u svijetu još uvijek neizvjesna, a povratak velikih festivala i koncerata odgođen do daljnjeg, Marko i Miha stvaraju i pripremaju zanimljive projekte koji će posebno razveselite njihove brojne domaće obožavatelje.

U nadolazećim mjesecima smo se fokusirali na regiju. Ostvarili smo super suradnju s ekipom iz Carpe Diema na Hvaru te ćemo imati par OPEN AIR rezidencija u Carpe Beachu u Stipanskoj. Također planiramo super projekt koji se nastavlja na prošlo ljeto, a to su VIP rooftop partiji u hotelu Amphora u Splitu.

Što još možemo očekivati od ovog dinamičnog glazbenog dua u 2021. godina. “Za sve ostalo…. Stay tuned!”, rekli su nam za kraj.

DJ Duo Vanillaz x adidas ZX 2K Pure tenisice

VANILLAZ TOP LISTA

PJESMA KOJU STALNO SLUŠATE?
Vanillaz, Hugo Cantarra – One To Know

NAJBOLJI KONCERT NA KOJEM STE IKAD BILI?
M83 na Coachella music Festivalu 2016.

OMILJENI NASTUP DOSAD?
Ultra Korea na Seoul Olympic Stadionu

NAJDRAŽI FILM?
Mad Max

SERIJA KOJU STE ODBINGEALI U JEDNOM DAHU?
Mind Hunter

KNJIGA KOJU SVI MORAJU PROČITATI?
Bambi

MODNI FAVORIT KOJI STALNO NOSITE?
adidas Originals

NEZABORAVNO PUTOVANJE KOJE BISTE PONOVILI?
Turneja po Kini

WORDS TO LIVE BY?
In the depth of winter, I finally learned that within me there lay an invincible summer.

DJ Duo Vanillaz x adidas ZX 2K Pure tenisice

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori