Jedan od najpoznatijih svjetskih glazbenika sada je dobio svoj muzej

Jedan od najpoznatijih svjetskih
glazbenika sada je dobio svoj muzej

Grad Tulsa u Oklahomi ovoga vikenda postaje dom onoga što su mnogi zaljubljenici u glazbu nazvali ‘svetim gralom’ glazbene povijesti i stvaralaštva. Riječ je o muzeju, odnosno Centru Boba Dylana. Bob Dylan Center mjesto je na kojem će posjetitelji moći dobiti širu sliku stvaralaštva ovog glazbenika.

Doista i nije baš uobičajeno da se muzej nekome u čast otvara dok je ta osoba još živa, posebno ako aktivno djeluje, kao što je to slučaj s Dylanom. Međutim, možda je to i nekako u skladu s Dylanovom pojavom i stvaralaštvom. Riječ je o kantautoru koji je obilježio 20. stoljeće, a koji se nikada nije previše eksponirao i uvijek je bio pomalo ekscentričan. Osim pregršt glazbenih priznanja, u svoj životopis može ponosno staviti kako je i dobitnik Nobleove nagrade za književnost. Taj je uspjeh zaista nešto čime se prosječni rock glazbenik ne može pohvaliti.

Multimedijalna šetnja bogatom karijerom

Sam centar posjetiteljima nudi filmsko iskustvo, prostor za izvođenje, studio u kojem posjetitelji mogu postati producenti i miksati različite zvukove u novi, jedinstveni spoj. Također je tu vodstvo koje, kroz razne memorabilije, posjetitelje provodi kroz kompletnu Dylanovu karijeru. A ta je arhiva zaista impresivna. Sadrži više od 100 tisuća predmeta, od kojih se zapravo većina može vidjeti tek uz stručno vodstvo i najavu.

Ono što muzej želi je da kroz ovaj jedinstveni postav slavi kreativnost općenito, a kako Dylan i u svojim 80-im godinama i dalje aktivno stvara, voditelji muzeja ističu kako će pokušati ‘pratiti korak’ sa svime što neumorni glazbenik radi.

Inače, Dylan je još 2016. godine svoju kompletnu arhivu prodao fondaciji Kaiser Family iz Tulse. Iako su brojni obožavatelji tada bili šokirani tim potezom, objašnjeno je kako je Bob Dylan dugogodišnji fan fondacije i onoga što čini za umjetnost općenito te se zato odlučio na ovaj pomalo radikalan potez.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori