Antonia Matković Šerić: Ne treba se začahuriti u jedan izgled i jedan zvuk, treba publici nuditi nešto više
Antonia Matković Šerić: Ne treba se začahuriti u jedan izgled i jedan zvuk, treba publici nuditi nešto više

Antonia Matković Šerić: Ne treba se začahuriti u jedan izgled i jedan zvuk, treba publici nuditi nešto više

Odmah ćemo vam u startu kazati kako je bilo pravo zadovoljstvo sjesti nasuprot naše današnje sugovornice. Antonia Matković Šerić, poznata i pod umjetničkim imenom Tonka, ženska je snaga grupe Pavel. Njezin osebujni vokal uspješno nas prati kroz različite životne etape te nekako, uvijek iznova, pronalazi savršen glazbeni odgovor na zahtjeve istih.

Premda je inicijalni povod našeg razgovora bio nadolazeći nastup grupe Pavel na Dori, s Antonijom smo se dotakli različitih tema. Svaka od njih na kraju je vodila do glazbe.

Antonia Matković Šerić

O nastupu na Dori

Nizom sretnijih okolnosti je došlo do toga da je Aljoša u zadnji tren prijavio pjesmu na natječaj. Kumovali su tome i naši prijatelji iz grupe Vatra koja se također prijavila. Mi smo inače kumovi i prijatelji pa su rekli ‘Hajde s nama’. Zatim Detourovci kojima je pjesma prošle godine sjajno prošla na Dori. Njihova pozitivna iskustva su nas ponukala da se i sami prijavimo, otkriva nam Antonia.

Ne skriva koliko je uzbuđena oko ovog nastupa, no priznaje kako među njima nema rivalstva. Mi smo dobri prijatelji, podržavamo se u svakom smislu pa tako i ovom. Samim time što su nas pogurali. Ako ništa drugo, lijepo ćemo se zabaviti, to i očekujemo od ovogodišnje Dore. Njihova pjesma je isto sjajna i želimo im sve najbolje. Ovo je natjecanje, postoji natjecateljski ‘drive’, ali samo u najboljem smislu jer se guramo nabolje i stvarno smo si podrška, ističe.

Antonia Matković Šerić
Antonia Matković Šerić

Do mjeseca

Pavel će se u svom premijernom nastupu na Dori predstaviti s pjesmom Do mjeseca. Premda je prijavljena u zadnji tren, dugo je godina stajala “u ladici”. Imali smo pjesmu koja je dugo godina čekala, bila je snimljena u demo varijanti i to na sasvim drugačiji način to se aranžmana tiče. I onda sam napokon osjetili da je možemo preobraziti na pop varijantu, štoviše tu ‘abbastu’ varijantu. Na kraju smo dobili pjesmu koja je producirana tako da zvuči kao Abba. Jako smo zadovoljni s finalnim proizvodom, otkriva nam Antonia, u nastavku priznajući sljedeće:

Lakmus papir za ovu pjesmu su bila naša djeca koja su jako pozitivno odreagirala na pjesmu, a to je stvarno najvažnije. Kao i moji i Aljošini roditelji koji su odmah sjajno odreagirali na pjesmu, znali smo da je to – to. 

Antonia Matković Šerić

Mali bijeg od stvarnosti

Što očekuje od Dore?, upitali smo je. Nadamo se jednom pozitivnom vedrom nastupu, s lijepim kostimima, koji će bliještati i sjajiti, baš kako ide i pjesma. A pokušat ću svoje dečke u bendu omekšati u nogama. Da se barem, ako ništa, zanjišu, otkriva nam sa smiješkom. Njihova namjera bila je kreiranje vedre pjesme koja vuče na pozitivno razmišljanje. Dosta nam je mraka. Općenito je cijela situacija u svijetu toliko mračna, da je ovo mali bijeg od stvarnosti, napominje.

Pjesma nas vodi do mjeseca, a kamo bi Pavel volio poći? Ne bi bilo loše poći do Švedske za početak, kaže nam sa smiješkom, dodajući: Volimo puno putovati, ovo proljeće planiramo manje putovanje s najdražim prijateljima. Bilo bi lijepo doći do novoga Porina, ne znam kuda nas vodi put s ovom pjesmom, no bit ćemo zadovoljni. 

Antonia Matković Šerić
Antonia Matković Šerić

Trema je uvijek prisutna

Antonia nam priznaje kako je za nju poseban gušt nastup na festivalima i priče koje na njima stvaraju. Primijetili smo da tako naše pjesme dođu do šire publike, koja inače možda ne bi slušala Pavel. Lijepa je to mogućnost da dopremo do većeg broja ljudi, a to i osjećamo u ‘feedbacku’. Oni nam se počinju javljati i dobijemo neki lijepi odgovor od publike, što je na kraju i najbitnije, dodaje.

A premda je za njima niz uspješnih nastupa na festivalskim pozornicama, Tonka nam priznaje kako trema itekako postoji. Svim nastupima prethodi pozitivna trema. Čak i kad smo nastupali na Porinu, znaš da si nominiran i da ti je lijepo, ne može ništa biti loše jer već si u startu pobjednik. Ali uvijek postoji pozitivna trema, to jednostavno mora biti. Profesionalni glazbenik ne dolazi hladnokrvno na pozornicu, trema je dobra za nas, tjera da nastup dovršimo do perfekcije. Svatko tko kaže da nema tremu, laže ili je nastupao deset puta zaredom na televiziji pa onda zbilja više ni nema tremu, navodi.

Antonia Matković Šerić

Novi, stari Pavel

Kad smo se već dotakli pozornica, nismo odoljeli pitati Antoniju u izvođenju kojih pjesama posebno uživaju. Mi kao bend najviše volimo izvoditi pjesmu Otkako te nema, pjesmu s albuma Ennui. A od ovih poznatih Čuvaj me, uvijek je gušt, potom Poslije nas jer publika stvarno super reagira. I Zbog tebe, ta pjesma je zasigurno još najpoznatija. To je onaj stari Pavel. Možda smo s mojim ulaskom u bend postali više pop bend ili aut-country bend, a ta pjesma još uvijek ima taj indie zvuk, ističe.

Antonia Matković Šerić
Antonia Matković Šerić

Odluka koja se pokazala pravim odabirom

U grupu je došla kao prateći vokal, no ubrzo je preuzela glavni mikrofon. Nije tajna da su ovu promjenu brojni obožavatelji Pavela dočekali s nevjericom. Možda su se pribojavali kako će zvučati novi Pavel u kojem će smjeru ići. Tada sam stvarno imala veliku odgovornost. Posebice kada sam imala prvi nastup s bendom na Zagrebačkom festivalu s Čuvaj me, sada tome ima deset godina. Tu mi je stvarno bio stres i panika, čak i zbog obitelji. Friško smo tada Aljoša i ja postali par, prisjetila se.

Ovi osjećaji javili su se jer na pozornicu tada nije išla samo s poslovnog aspekta, već se predstavljala s nekim tko joj je drag. Bilo je tu više slojeva, ali sada je jasno da to nije bila prolazna priča – gradimo jednu životnu priču. Imamo dobru energiju, kako na pozornici, tako i privatno, dodaje.

Antonia Matković Šerić

Ne treba se začahuriti u jedan zvuk

Premda dijele i privatno i poslovno, Antonia nam sa smiješkom priznaje kako si još nisu dosadili. Posebice kada je stvaranje novih pjesama u pitanju. Aljoša je kreativan i plodan autor. Svaki album do sad je imao neki drugi štih, koketiramo sa žanrovima. Čak smo imali i solo albume, a također planiramo i moj novi solo album te smo jako znatiželjni po tom pitanju. Ne treba se začahuriti u jedan izgled i  jedan zvuk, treba svojoj publici nuditi nešto više, napominje.

Prilikom nastanka pjesama, nadate se da ste stvorili novu uspješnicu. U neke vjerujete više, u neke manje. A koje su to pjesme postale neočekivani hit kada je grupa Pavel u pitanju? Najbolji primjer takvog jednog uspjeha pjesme je Samo da jutro ne dočekam sama. Nismo imali velika očekivanja od nje, ali na koncertima smo osjetili njezinu snagu i kako publika pjeva uglas sa mnom. Nikada je nismo posebno gurali, nije doživjela ni vrhove ljestvica, ali tek smo kod publike vidjeli da je njima jako draga. Kao i pjesma Ljubav, koju je prepoznala susjedna publika. Uzeli su je za film ‘Četiri ruže’ u Srbiji te nam je dala veliki ulaz na tu scenu, priznaje.

Antonia Matković Šerić

Godina velikih planova

Za kraj razgovora, Antonia nam je otkrila kako već rade na novim, potencijalnim uspješnicama. Želimo u narednom periodu ostvariti kazališnu turneju koja je u začetcima, veliki koncert u Zagrebu… tu su i planovi za album, koji bi trebao izaći početkom iduće godine. Sad je vrijeme da mi zasjamo u punom sjaju, otkriva. Vjerujemo kako su ovo vijesti koje će oduševiti sve obožavatelje grupe Pavel.

Za kraj, ostavljamo vas uz pjesmu Do mjeseca.

Zahvaljujemo Hotelu Jägerhorn na ustupljenoj lokaciji za snimanje.

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori