Filmski maraton: Hitovi devedesetih koje bismo mogli gledati opet
Filmski maraton: Hitovi devedesetih koje bismo mogli gledati opet

Filmski maraton: Hitovi devedesetih koje
bismo mogli gledati opet

Već smo pisali o filmovima koji su obilježili devedesete godine, no desetljeće koje obiluje akcijskim filmovima, odličnim dramama i komedijama nosi još genijalnih filmova. Devedesete godine bile su prijelomna točka za nezavisnu filmsku scenu tzv. indie filmove i scena je postala bogatija nego ikada. Sundance Film Festival, iako osnovan 1978. godine, devedesetih je toliko dobio na značaju da je filmašima značio toliko mnogo koliko je grunge sceni značio Seattle.

Filmski maraton devedesetih

Iako čim čujemo spoj riječi devedesete i filmovi, prvo pomislimo na filmove kao što su Titanic, Romeo + Julia, Samci, Thelma i Louise, Tarantinove filmove, ovo desetljeće donosi još mnogo drugih odličnih filmova. Donosimo popis od 15 filmova koje sigurno niste već jako dugo gledali. Odaberete li barem tri filma s popisa, sigurno nećete pogriješiti, a filmski maraton ove nedjelje može početi. Nedostaju jedino kokice, no to ćete brzo spremiti!

Out Of Sight

Heat

Film izvrsnog scenarija, s isto takvom glumačkog postavom i nadahnutom režijom Michaela Manna, jedan je od najboljih predstavnika žanra kriminalističke drame. Neil McCauley, glumi ga odličan Robert De Niro, je jedan od najboljih lopova. Usamljenik koji ima životni moto: ne vezuj se ni za što od čega ne možeš pobjeći za 30 sekundi. Po izlasku iz zatvora McCauley okuplja ekipu i ponovo kreće u pljačkaške pohode. Lt. Vincent Hanna (Al Pacino) je poručnik Odreda za ubojstva i pljačke u policiji Los Angelesa, koji je potpuno predan svome poslu, te mu se zbog toga raspao i privatni život, a posao je jedino što mu je preostalo.

Kada McCauleyjev tim tijekom jedne akcije ubije čuvare, Hanna će preuzeti ovaj slučaj kako bi stao na put bandi i izveo je pred lice pravde. Izgleda da je ekipu nemoguće raskrinkati , ali Hanna zahvaljujući mreži doušnika i detaljima iz njihovih privatnih života polako počinje sklapati mozaik. Sukob će se vremenom zaoštriti i postati će privatna borba između McCauleyija i Hanne.

The Sixth Sense

Ovaj napet, uzbudljiv i potresan film razlikuje se od svih poznatih filmova o duhovima, iako varira taj motiv. Režirao ga je prema svom scenariju daroviti indijski autor M. Night Shyamalan (rođ. 1970.), kojega intrigiraju teme nadnaravnog i neobjašnjivog, svijeta živih i svijeta neživih, misteriji nepoznatih svjetova o čijem postojanju možda slutimo, ali u njih ne vjerujemo.

The Sixth Sense

Out of Sight

Film je bio nominiran za dva Oscara, a osvojio je brojne nagrade, među kojima se izdvajaju 3 nagrade američkog udruženja National Society of Film Critics (najbolji redatelj, film, scenarij) te nagradu Američkog scenarističkog udruženja uručenu Scottu Franku kao autoru najboljeg adaptiranog scenarija. Spoj Jennifer Lopez i Georgea Clooneya malo koga može ostaviti ravnodušnim.

Fargo

Izvrstan krimić s crnohumornim “štihom” režirao je Joel Coen prema scenariju koji je napisao s bratom Ethanom. Na Festivalu u Cannesu dobio je nagradu za najboljeg redatelja. Frances McDormand nagrađena je Oscarom za najbolju glumicu, a Joel i Ethan Oscarom za najbolji scenarij. Fargo je po mišljenju mnogih kritičara najbolji film u karijeri braće Coen.

Fight Club

Crnohumorna, satirična drama s dosta nasilja prozvana je i Paklenom narančom dvadesetih. Film je snimljen prema debitantskom romanu Chucka Palahniuka. Ispričana je kroz naraciju bezimenog glavnog lika – depresivnoga urbanog mladog usamljenika (E. Norton), a vrijeme radnje pomaknuto je u blisku budućnost. Uz Nortona glume još i odlični Brad Pitt i Helena Bonham Carter.

Fight Club

Juice

Četiri tinejdžera iz Harlema, Q, Bishop, Raheem i Steel, jedan dan ne odu u školu i saznaju kako je jedan njihov prijatelj ubijen u pucnjavi u nekom baru. Nakon toga Bishop (glumi ga odličan Tupac Shakur) govori kao oni nisu zaslužili nikakvo poštovanje od drugih. Kako bi ga dobili odluče opljačkati mali dućan na uglu ulice, no Bishop bez ikakvog razloga upuca blagajnika. Otrče u uličicu i Raheem pokuša bishopu uzeti pištolj, no i on strada. Sada ostaju samo njih trojica koji znaju što se dogodilo, a Bishop odluči ubiti i drugu dvojicu. Uzbudljiv, dinamičan i napeti film s Tupacom garancija je dobre filmske večeri.

The Last of the Mohicans

Posljednji Mohikanac, ekranizacija istoimenoga slavnog romana Jamesa Fenimorea Coopera, bio je veliki hit kada se pojavio u kinima početkom devedesetih. Cooperovu knjigu i filmski scenarij Philipa Dunea iz 1936. adaptirali su John Balderston, Paul Perez i Daniel Moore, a novi su scenarij napisali redatelj i producent Michael Mann te Christopher Crowe. Mann (Vrućina, Jericho Mile, Manhunter) je snimio raskošno ostvarenje u kojem vrsno kombinira uzbuđenja i napetosti, scene bitaka s romantičnim trenucima, ne pretjerujući niti s jednim elementom.

The Thin Red Line

Legendarni američki redatelj Terrence Malick, koji je sedamdesetih sa samo dva snimljena filma (Pustara, Božanski dani) stekao status jednog od vodećih suvremenih redatelja, vratio se režiji nakon skoro 20-godišnje stanke izvrsnom ratnom dramom Tanka crvena linija.

Schindler’s List

Ženskar i ratni profiter Oskar Schindler (Liam Neeson), sa svojom suprugom Emilie (Caroline Goodall) živi spokojnim životom, na visokoj nozi, sve dok se ne uvjeri kakvo zlo donosi nacizam. Tijekom svog boravka u getu u Krakovu svjedoči okrutnoj likvidaciji Židova. Oskar koristi poljske Židove kao jeftinu radnu snagu u proizvodnji hrane za zemlje Trećeg Reicha, a njegovi su zaposlenici poslani na posao na kojemu dolaze pod teror sadističkog naciste Amona Goetha (Ralph Fiennes).

Amon Goethe je čovjek koji živi po uvjerenjima zadrtih nacista, te slijepo vjeruje u nacističke zakone. U svojoj okrutnosti Amon zlostavlja i svoju služavku Helen Hirsch (Embeth Davidtz).Oskar Schindler, uz pomoć svojeg suradnika Itzhaka Sterna (Ben Kingsley) sastavlja listu utjecajnih Židova. Podmićujući Amona Goetha, te njegujući njihov dobar odnos, Schindler uspije spasiti 1100 ljudi iz logora i dovesti ih na sigurno, u svoju tvornicu streljiva, koja se nalazi u Čehoslovačkoj.

Schindler’s list

La Haine

Ovaj višestruko nagrađeni film priča je tri mladića zarobljena u vrtlogu nasilja i mržnje. Mathieu Kassovitz osvojio je nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Cannesu. Židov Vinz, arap Said i Hubert, crni boksač, odrasli su u Francuskom predgrađu gdje je divljačko i rasističko ponašanje lokalne policije dovelo atmosferu do usijanja. Tijekom pobune uzrokavane lošom situacijom Vinz pronađe pištolj koji je pripadao jednom od članova policije. Sada, sa načinom da konačno stekne poštovanje Vinze se zaklinje da će ubiti policajca ako njegov prijatelj Abdul ne preživi batine koje je dobio tijekom pobune.

Wild at Heart

Ova bizarna priča o dvoje mladih koji su divlji u srcu nagrađena je Zlatnom Palmom u Cannesu 1990. Prepoznatljiv je redateljski postupak Davida Lyncha (Blue Velvet, Twin Peaks) kao što su tjeskobne situacije koje djeluju kao dijelovi mračnih maštarija i osebujan način na koji scenama najžešćeg nasilja i krvi daje smiješan obrat i grotesknu perspektivu. Vrlo zanimljiv lik glavnog junaka Sailora kombinacija je strasnog Elvisa Presleyja i buntovnog Deana, a izvrsno ga je odigrao Nicholas Cage. Diane Ladd nominirana je za Oscara u kategoriji sporedne ženske uloge.

Rushmore

Rushmore, drugi film slavnog redatelja Wesa Andersona (The Royal Tenebaums, The Life Aquatic with Steve Zissou) tragikomedija je koja se vrti oko ljubavnog trokuta u koji su upleteni jedan neobični petnaestogodišnjak, mlada udovica i depresivni tajkun. U jednoj od glavnih uloga pojavljuje se i Bill Murray, redoviti gost Andersonovih filmova.

My Own Private Idaho

Mike i Scott dvojica su najboljih prijatelja koji se bave uličnom prostitucijom, mnogo češće s muškarcima nego sa ženama. Mike pati od narkolepsije, tj. iznenadnog zapadanja u san, te je opsjednut majkom koja ga je napustila kao dijete pa je želi pronaći; također, zaljubljen je u Scotta. Scott je, međutim, sin bogatog i utjecajnog oca, a život na ulici i cesti, zajedno s uzimanjem droga i prostitucijom, njegov je čin pobune; uz to, iako prakticira seks s muškarcima, zapravo je heteroseksualan. U potrazi za Mikeovom majkom, njih dvojica prevaljuju put od Portlanda u Oregonu preko Idaha do Italije, gdje Scott upozna osebujnu djevojku u koju se zaljubi…

Nakon što se sredinom i krajem osamdesetih filmovima Mala Noche i Drugstore Cowboy afirmirao kao jedan od bitnih autora američke nezavisne scene, Gus Van Sant učvrstio je svoj status početkom devedesetih ostvarenjem My Own Private Idaho. Kao u prethodna dva filma, a također i onom koji je uslijedio, Bluesu kaubojki, Van Sant se i u My Own Private Idaho bavi likovima s ruba društva u nekonvencionalnom narativnom okviru.

JFK

Okružni tužilac Jim Garrison (Kevin Costner), pokušava rasvijetliti događaje, koji su prethodili atentantu na Kennedyja. Dokazi, na koje nailazi vode ga sve do vrhova CIA-e, FBI, vojnih obaveštajnih službi i mafije… U studenom 1963. godine, ubojstvo američkog predsednika Johna Kennedyja potreslo je svijet. Kratka istraga, koja je sprovedena pod nadzorom kontraverznog sudije Vrhovog suda Earla Warrena, došla je do zaključka da je atentator Lee Harvey Oswald sam planirao i sproveo zločin.

Dosad najambiciozniji i najkontroverzniji uradak Olivera Stonea JFK (1991), prikaz je pokušaja istražitelja Jim Garrisona iz New Orleansa (Kevin Costner) da otkrije tko stoji iza ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyja.

Saving Private Ryan

Tijekom Drugoga svjetskog rata otkriva se da su tri brata ubijena, a da četvrti nije nađen. General Marshall (Harve Presnell) informiran je o velikoj tragediji koja je zadesila obitelj Ryan te nakon tog saznanja učinit će sve ne bi li pronašao Jamesa Ryana (Matt Damon). Jedinica ga odlazi spasiti unatoč maloj vjerojatnosti da je preživio, jer se nalazi na opasnom području.

Saving Private Ryan

Jedinica od osam vojnika s kapetanom Millerom (Tom Hanks) na čelu, odlazi na zadatak pronaći jedinog preživjelog Ryana i vratiti ga kući. Operacija iskrcavanja savezničkih vojnika na obali Normandije tog famoznog D dana jedan je od najpoznatijih događaja Drugog Svjetskog rata. U filmu se može vidjeti nevjerovatno realistično prezentirana akcija iskrcavanja vojnika koji, pod teškom paljbom nacističkih snaga, nastoje doći do strateški važnih pozicija.

Peterostruki dobitnik Oscara 1999. godine, a iste godine film je nominiran u 6 kategorija. Film je također osvojio nagrade: Zlatni globus, Golden Screen, Grammy, Silver Ribbon, Golden Reel, OFCS, Golden Satellite, TFCA.

Foto: Profimedia, YouTube, Screenshot

Učitati još
Zatvori