Ovi su filmovi obilježili 90-e

Ovi su filmovi obilježili 90-e

romeo i julija post

Kako su 70-e godine prošlog stoljeća donijele prijelomni kreativni trenutak u filmu, a 80-e pojavu blockbustera, tako su 90-e bile jedan fantastičan miks blockbustera i pomalo ‘pomaknutih’, sada već, kultnih filmova.

Jednaku zastupljenost imali su trileri, horori, drame, romantične komedije koje su sada kao žanr postale zastupljenije nego ikada. I neke od njih stekle kultni status. Za nadolazeći vikend donosimo popis filmova koji će vas sigurno inspirirati na nedjeljni filmski maraton. Samo trebate odabrati koje ćete gledati. Savjetujemo miks drame, trilera i romantike.

What’s eating Gilbert Grape

Kultni film o Gilbertu, njegovom mentalno zaostalom bratu te problematičnoj majci. Film je to koji je osvojio srca i rasplakao mnoge gledatelje, a odličnom glumom Johnny Depp, Juliette Lewis i Leonardo DiCaprio potvrdili su da su jedni od najboljih glumaca svoje generacije. Mladi Leonardo DiCaprio je za sporednu ulogu mlađeg brata osvojio svog prvog Oscara.

mv5bzwi2nzjkndytotk5os00zdhmlwi4mjytytfknmflogq4owq1xkeyxkfqcgdeqxvynjq2nda2odm-_v1_

Silence of the Lambs

Kultni psihološki triler s  Jodie Foster i Anthonyjem Hopkinsom koji su u ovom filmu briljirali. No, ono što je ovaj film iza sebe ostavio je neponovljiv fikcionalni lik jednog od najužasnijih i najinteligentnijih ubojica ikada – dr. Hannibala Lectera, koji je postao samostalni lik popularne kulture.

mv5bmtmyndc1ndmxnf5bml5banbnxkftztcwmteznzy3mw-_v1_sy1000_cr0014771000_al_

mv5bmtkzmdk2mdmzov5bml5banbnxkftztcwmjeznzy3mw-_v1_sy1000_cr0014611000_al_

Seven

Neo-noir psihološki triler s Bradom Pittom, Morganom Freemanom, Gwineth Palthrow i Kevinom Sapceyem. 1995. godine, kada je došao u kina, postao je jedan od top pet fimova po zaradi na kino blagajnama.

mv5bmzkxmjg3mdqwov5bml5banbnxkftztcwmtgwotiynw-_v1_sy1000_cr009841000_al_

The Bodyguard

Prekrasna i tužna ljubavna priča između pop zvijezde i njezinog tjelohranitelja koje su odglumili Whitney Houston i Kevin Costner još je ljepša kada se sjetimo divnog vokala Whitney Houston i soundtracka koji je išao uz film. Pjesma ‘I Will Always love you’ postala je jedna od najizvođenijih i najprepoznatljivijih filmskih pjesama ikad.

mv5bmtkzmtc4mtqwnv5bml5banbnxkftztcwotq4ntqynw-_v1_sy1000_cr0015221000_al_

Natural Born Killers

Satirički kriminalistički film s odličnom glumačkom postavom –  Woody Harrelson, Juliette Lewis, Robert Downey, Jr., Tom Sizemore i Tommy Lee Jones, gdje su se Woody Harrelson i Juliette Lewis istaknuli kao upečatljiv odabir za uloge odbjeglih, ludih, serijskih ubojica.

mv5bmtmymdawmdm4of5bml5banbnxkftztcwmdgznde0nq-_v1_sy1000_cr0014781000_al_

The Big Lebowski

Svaki lik u ovom filmu ima horde svojih obožavatelja. Nakon dolaska u kina, ‘The Big Lebowski’ je instant stekao kultni status, iako je podbacio na kino blagajnama. Film, poznat po svojim svojstvenim likovima, nadrealnim sekvencama snova, nekonvencionalnom dijalogu i eklektičnom soundtracku, postao je kultni klasik te prozvan “prvim kultnim filmom internetske ere”. Obožavatelji filma organizirali su Lebowski Fest, festival koji je započeo 2002. godine u Louisvilleu u Kentuckyju, a od tada se proširio na nekoliko gradova. Jedan od obožavatelja, Oliver Benjamin, osnovao je 2005. religiju zvanu Dudeizam inspiriranu svjetonazorom glavnoga lika.

Resevoir Dogs

‘Reservoir Dogs’ debitanski je film Quentina Tarantina iz 1992. Prikazuje ono što se događa prije i poslije propale pljačke draguljarnice, ali ne i samu pljačku. U filmu se pojavljuje impresivna lista glumaca: Harvey Keitel, Steve Buscemi, Tim Roth, Michael Madsen, Quentin Tarantino, Eddie Bunker, Chris Penn i Lawrence Tierney. Tarantino je imao manju ulogu, kao i bivši kriminalac i kasniji pisac Eddie Bunker. Uključuje mnoge teme i estetiku koji se smatraju Tarantinovim zaštitnim znakovima: nasilni zločin, reference na popularnu kulturu, upečatljive dijaloge, obilne psovke i nelinearnu narativnu strukturu.

10382313_10152691656235816_514770867254611458_o

Forrest Gump

Film je američka tragikomedija iz 1994. godine. Film je snimljen po istoimenom satiričnom romanu Winstona Grooma iz 1985. Radnja se vrti oko mentalno zaostalog junaka iz naslova koji pukim slučajem upozna hrpu slavnih ljudi i postane uspješna i slavna ličnost, dok je cijelo vrijeme samo zaljubljen u djevojku iz svojeg djetinjstva. Film je postao jako popularan, dok je rečenica ‘Life is like a box of chocolates, you never know what you gonna get.’ jedna od najcitiranijih filmskih rečenica.

American Beauty

Film su američki kritičari ocijenili najboljim filmom 1999. godine. Sam film dobio je velike pohvale kritike, pogotovo glavni glumac Kevin Spacey i režiser Sam Mendes. Časopis Variety napisao je da ‘niti jedan film iz 1999. godine nije toliko benificirao samo na temelju kritika’. Bio je i ostao jedna od hvaljeniji filmova dvadesetog stoljeća.

romeo i julija post 2

Romeo + Juliet

Clare Dains i Leonardo DiCaprio kao najtragičniji ljubavnici ljudske povijesti te odličan soundtrack i potpis režije Baza Lurmana odlična su kombinacija za uzbudljivu tragičnu ljubavnu priču. I ne smijemo zaboraviti da je zadržao dijaloge u formi stihova Williama Shakespearea.

Blair Witch Project

Psihološki triler horor snimljen i režiran u formi već postojeće snimke koju gledatelji promatraju kao ‘nađenu’ imao je status jednog od najstrašnijih filmova desetljeća. Ne treba spominjati da je probio sve limite na kino blagajnama.

trainspotting 2

Trainspotting

Kultni britanski film o mladim Škotima koji se okreću drogi i kriminalu kako bi izbjegli, njima okrutnu svakodnevicu. Film je nominiran za Oscara za najbolji scenarij, a osvojio je brojne nagrade na festivalima, te Brit Award, BAFTA-u, Empire i mnoge druge.

mv5bmtewmzm4mtaymtdeqtjeqwpwz15bbwu3mde4ode5mjq-_v1_

Legends of the Fall

Prekrasna ljubavna priča s Bradom Pittom i Juliom Ormond. Film prati razdoblje od pola stoljeća i saga je o ljubavi, gubitku, izdaji, nadi, strasti, strahu što je privuklo u kina mnoštvo gledatelja, tim više što su u glavnim ulogama sjajni glumci.

thelma-and-louise-naslovna-2

Thelma and Louise

Jedan od najslavnijih naslova s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, ‘Thelma i Louise’ slavnog redatelja Ridleya Scotta još uvijek je najbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom. Ovo je spoj avanturističkog filma ceste i trilera osvete, ali je u svojoj biti ovo himna ženske samostalnosti i međusobnog pomaganja, kakve je naišla na iznimno pozitivan odjek diljem svijeta.

Clueless_Still_9177.tif

Clueless

Komedija koja je bez obzira na svoj ‘lagani’ karakter stekla kultni status. Alicia Silverstone odlična je u ulozi koja neodoljivo podsjeća na lik Emme spidateljice Jane Austen, samo kreiran i izveden na moderan i ponešto karikiran način.

mv5botc4mty2njm5nf5bml5banbnxkftztgwnje4otewmje-_v1_sy1000_cr0014631000_al_

Pulp Fiction

Pulp Fiction američki je film Quentina Tarantina iz 1994. godine koji je napisao scenarij zajedno s Rogerom Avaryjem. Poznat je po nelinearnoj radnji, eklektičnim dijalozima te ironičnoj mješavini humora i nasilja ispunjenoj citatima odnosno parafrazama poznatih filmova i popularne kulture. Nominiran je za sedam Oscara, uključujući najbolji film; Tarantino i Avary osvojili su nagradu za najbolji originalni scenarij. Veliki komercijalni uspjeh revitalizirao je karijeru glavnog glumca Johna Travolte, koji je bio nominiran za Oscara, kao i Samuel L. Jacksona i Ume Thurman. Ovi glumci, s još njih nekoliko, postali su stalni suradnici na sljedećim Tarantinovim filmovima te svojom glumom i stilski obilježili njegove filmove.

still-of-ryan-phillippe-reese-witherspoon-and-sarah-michelle-gellar-in-cruel-intentions-1999-large-picture

Cruel Intentions

Film nije ima sreće s kritičarima i to iz par razloga: riječ je o remakeu izuzetno hvaljenog filma iz 1988., Opasne veze s Johnom Malkovichem i Glenn Close,  što su neki smatrali svetogrđem. A glavni junaci, koju su zapravo tinejdžeri, karakterizira ovaj film kao teen triler. No, bez obzira na to glumcima Sarah Michelle Gellar, Ryanu Philippeu, Reese Witherspoon, Selmi Blair, Louise Fletcher i Joshui Jackson ovaj film je obilježio karijeru te ih maknuo iz dotadašnjeg glumačkog kalupa u kojem smo ih navikli gledati.

I know what you did last Summer

Kada se govori o hororima 90-ih godina prošlog stoljeća, dva naslova iskaču iz mnoštva kao klasični primjer eksploatacijskog slashera: ‘Scream’ i ‘I know what you did last Summer’. Iako je ‘Scream’ bio kvalitetniji i profitabilniji film, ‘I know what you did last Summer’ stekao je mnoge poklonike, a prvenstveno zbog odlične mlade, tada iznimno popularne glumačke postave – Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Freddie Prinze Jr. i Jennifer Love Hewitt.

fanpop-com_

Good Will Hunting

Američka drama iz 1997. godine koju je režirao Gus Van Sant, a u kojoj su glavne uloge ostvarili Matt Damon, Robin Williams, Ben Affleck, Minnie Driver i Stellan Skarsgård. Scenarij su napisali Affleck i Damon, a sam Damon glumi i naslovnu ulogu u filmu koji prati 20-godišnjeg radnika iz južnog Bostona Willa Huntinga, genijalca koji je prisiljen viđati se s terapeutom (Williams) i učiti naprednu matematiku s nagrađivanom profesorom (Skarsgård) kako bi izbjegao zatvorsku kaznu. Kroz terapiju Will ponovno preispituje svoje odnose s najboljim prijateljem (Affleck) i novom djevojkom (Driver) dok se u isto vrijeme suočava s osobnim emotivnim problemima i odlučuje o svojoj budućnosti. Film je osvojio brojna priznanja i nagrade, a možda njupečatljva je Oscar za scenarij koji su osvojili Matt Damon i Ben Affleck sa samo 27 i 25 godina.

TITANIC 3D

Titanic

Titanic je američka epska romansa i film katastrofe iz 1997. godine kojeg je režirao i napisao James Cameron. U ovoj fiktivnoj priči postavljenoj u sjeni stvarne tragedije potonuća možda najpoznatijeg broda u povijesti glume Leonardo DiCaprio kao Jack Dawson i Kate Winslet kao Rose DeWitt Bukater, pripadnici potpuno različitih slojeva društva koji se zaljube u trenucima prije potonuća broda. Iako su glavni likovi i ljubavna priča potpuno izmišljeni, u filmu se pojavljuju i stvarne povijesne ličnosti. Gloria Stuart u filmu glumi ostarjelu Rose koja nas u naraciji vodi kroz cijelu priču, a Billy Zane glumi Cala Hockleyja, njezinog zaručnika iz mladih dana.

mv5bmjk3ntyymzc4nl5bml5banbnxkftztcwodu3odmzmw-_v1_sy1000_cr0014131000_al_

Fight Club

Satirična crna komedija Davida Finchera iz 1999. s Bradom Pittom i Edwardom Nortonom. Fincher je opisao film kao crnu komediju koja poseže za teškom satirom; on i glumačka ekipa usporedili su film s Diplomcem (1967.) i Buntovnikom bez razloga (1955.).  Bezimeni protagonist, kojeg je utjelovio Edward Norton, običan je čovjek i  pripovjedač koji u borilačkom klubu upoznaje Tylera Durdena (Brad Pitt). Nakon upoznavanja nađe se u trokutu odnosa između Brada Pitta i Helene Bonham Carter.

Foto: Facebook, Screenshot

Učitati još
Zatvori