Filmski maraton: Anthony Hopkins

Filmski maraton: Anthony Hopkins

The World's Fastest Indian

The World’s Fastest Indian

Karijera ovog izvanrednog glumca počela je 1960. godine u TV seriji A Matter of Degree gdje je imao malu, no zapaženu ulogu Stephena. Pojavio se u dvije epizode i tako je njegov glumački put krenuo. Anthonyja Hopkinsa najviše pamtimo po ulogama suzdržanih britanskih likova ili kontroverznih zlikovaca. Možda baš onog najpoznatijeg na filmu, Hannibala Lectera, utjelovio je Hopkins 1991. godine u filmu Kad jaganjci utihnu i za tu ulogu osvojio Oscara i BAFTA-u.

No, da ne bi ostali samo na tom kultnom filmu, donosimo još devet fantastičnih prijedloga, izvrsnih filmskih ostvarenja, u kojima je Anthony Hopkins jednostavno briljirao. I ništa manje od toga.

The World’s Fastest Indian, Legenda o motoru

Ovo je jedan od onih filmova koje biste iznova i iznova mogli gledati. Divan, šarmantan i pomalo romantičan film melankoličnog feel good karaktera. Priča je smještena na Novi Zeland, sredinom 20. stoljeća. Burt Munro (A. Hopkins) usamljeni je čovjek na pragu starosti, kojem su najveća ljubav brzi motocikli. Dok ih slaže u garaži, Burt izaziva bijes njegovih susjeda i jedini mu je prijatelj dječak Tom (A. Murphy). Iako jedva sastavlja kraj s krajem, Burt mašta o odlasku u Ameriku i sudjelovanju u brzinskim utrkama u pustinji Utaha, mjestu na kojem se ruše svjetski brzinski rekordi. Ne odustajući od svoga sna, Burt na kraju uspije doći u SAD, no dug je put do Utaha i natjecanja, osobito u njegovoj dobi. Osim zbog zanimljive priče, nadahnute režije i izvrsne atmosfere, film režisera Rogera Donaldsona vrijedi pogledati zbog uloge Anthonyja Hopkinsa koja mu je savršeno sjela.

The World's Fastest Indian

The World’s Fastest Indian

The World's Fastest Indian

The World’s Fastest Indian

Fracture, Slom

Anthony Hopkins i Ryan Gosling glume u ovome napetom sudskom trileru koji je režirao Gregory Hoblit scenarij napisao Daniel Pyne. Uz izvrsne glumce u sporednim ulogama, poput Davida Strathairna i Rosamund Pike, ovaj triler otkriva da razlika između krivnje i nedužnosti može biti otkrivena uz pomoć najmanje pojedinosti.

Fracture

Fracture

Fracture

Fracture

Fracture

Fracture

Red Dragon, Crveni zmaj

Nakon velikog uspjeha filma Hannibal – nastavka glasovitog Oscarima nagrađenog trilera Kad jaganjci utihnu, Ratnerov Crveni zmaj vrhunski je holivudski žanrovski film napete priče, sjajnoga ritma, izvrsne atmosfere i vrsno profiliranih likova. Ovog puta nasuprot Hopkinsa gledamo Edwarda Nortona, dok ubojicu glumi R. Fiennes (Engleski pacijent, Kraj ljubavne priče), a važne ulogu imaju i sjajni karakterni glumci H. Keitel (Reservoir Dogs, Taksist, Dim), E. Watson (Lomeći valove) i P. Seymour Hoffman (Capote). Nakon što su prethodne filmove o Hannibalu Lecteru režirali veliki autori Michael Mann i Ridley Scott, Crvenog zmaja potpisuje Brett Ratner.

Red Dragon 1

Meet Joe Black, Upoznajte Joea Blacka

Film je iznimno uspjela fantastična priča o ljubavi koja uspijeva pobijediti i samu smrt. Potpisuje ge američki producent i redatelj Martin Brest autor filma Miris žene.Film donosi priču o Williamu Parishu (A. Hopkins) bogatom i moćnom poslovnom čovjeku, vlasniku medijskoga imperija, koji poslije smrti voljene žene, život posvećuje poslu i obožavanim kćerima Allison (M. G. Harden) i Susan (C. Forlaini). Uoči proslave njegova 65. rođendana doživi srčani udar za vrijeme kojega čuje nepoznati glas koji mu najavljuje skori odlazak s ovoga svijeta. Uskoro ga posjećuje tajanstveni stranac očito izmišljena imena Joe Black (B. Pitt). Riječ je zapravo o anđelu smrti koji je došao po još jednu dušu. No, anđeo počinje osjećati nešto što anđeli nikako ne bi smjeli, a to je ljubav prema lijepoj Parishovoj kćeri Susan. Kako je taj osjećaj uzajaman i silno snažan, rutinska zadaća jednoga vjesnika smrti pretvara se u pravu pustolovinu.

Meet Joe Black

Meet Joe Black

Nixon

Film počinje godinom 1972. aferom Watergate, koja je dvije godine poslije dovela do Nixonove ostavke, i postupno otkriva kako je sin siromašnih kvekera iz Kalifornije postao američki predsjednik. Kontroverzni američki redatelj, scenarist i producent Oliver Stone, nakon što se u nekoliko svojih filmova bavio novijom američkom poviješću, odnosno stvarnim ili fikcionalnim događajima iz 60-ih i 70-ih (Vod, Rođen 4. srpnja, JFK), 1995. snimio je biografski film o jednom od najkontroverznijih američkih predsjednika – Richardu Nixonu. Čovjeka koji je, unatoč visokom položaju i moći, bezuspješno težio za prihvaćanjem, glumi slavni britansko-američki glumac Anthony Hopkins.

Nixon

Nixon

Howards End

Kultni je ovo film iz 1992. godine i adaptacija je romana E. M. Forstera iz 1910. godine. Prije dva dana najavljeno je snimanje remakea u vidu mini serije, a dok ona ne dođe na male ekrane, podsjetiti se ove prekrasne britanske priče filmom s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson. Glumačku ekipu i nije potrebno posebno komentirati, budući da se radi o kremi britanskog glumišta pod redateljskom palicom Jamesa Ivoryja. Film je svojevrstan  manifest filmske virtuoznosti na svim razinama. Obasut hvalama i pozitivnim kritikama, Howards End dobitnik je mnogih prestižnih nagrada u raznim kategorijama. Osvojio je tri Oscara (najbolja glavna ženska uloga, najbolji adaptirani scenarij i najbolja scenografija), dvije BAFTA-e (najbolja glumica, najbolji film) i Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u drami.

Howards End

Howards End

The Remains of the Day, Na kraju dana

Još jednom Anthony Hopkins i divna Emma Thompson zajedno na filmskom platnu. Odličan su glumački par, jedan od onih koji se može mjeriti s kemijom Richarda Burtona i  Elizabeth Taylor ili Humphreyja Bogarta & Lauren Bacall. Autor romana prema kojemu je film snimljen, Kazuo Ishiguro, Japanac je koji je odrastao u Velikoj Britaniji. Njegov je roman došao u ruke režiseru Jamesu Ivoryju i scenaristici Ruth Prawer Jhabvala koja je scenaristički dio tima Merchant Ivory Production i dvostruka dobitnica Oscara za filmove njihove produkcije: Howards End i Soba s pogledom. I film Na kraju dana bio je nominiran za Oscara za sve glavne kategorije (najbolji film, scenarij, režija, glavna muška i glavna ženska uloga, scenografija, kostimi i glazba). Londonski kritičari proglasili su Ivoryja redateljem godine, a A. Hopkinsa glumcem godine. Ako sve ove nagrade nisu dovoljan razlog za (ponovno) gledanje filma, neka vam suzdržana, no i dalje prekrasna kemija Emme i Anthonyja bude glavni razlog.

The Remains of the Day

The Remains of the Day

Silence of the Lambs, Kad jaganjci utihnu

Triler Jonathana Demmea s Jodie Foster i Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama temeljen je na romanu Thomasa Harrisa.Okićen s pet najvažnijih Oscara – za film, režiju, scenarij, glavnu mušku i žensku ulogu, Kad jaganjci utihnu uvrstio se među najuspješnije i najznačajnije filmove svih vremena.

Silence of the Lambs

Silence of the Lambs

Silence of the Lambs

Silence of the Lambs

Legend of the Fall, Legenda o jeseni

Legenda o jeseni redatelja Edwarda Zwicka, temeljena na romanu Jima Harrisona, drama je koja u sebi vješto spaja unutarnja previranja svojih likova sa značajnim svjetskim zbivanjima koja se odvijaju u isto vrijeme. Zwick nam suptilno približava osjećaje ljubavi, gubitka, izdaje, nade, strasti i straha koji živote likova čine ispunjenima i više nego što bi to oni sami htjeli pa ne čudi što se publika s lakoćom poistovjetila s njima. Niti dvadeset i tri godina poslije Legenda o jeseni nije izgubila ništa od svoje veličanstvene ljepote.

Legend of the Fall

Legend of the Fall

Legend of the Fall

Legend of the Fall

Hitchcock

Nastao prema knjizi Alfred Hitchcock and the Making of Psycho Stephena Rebelloa film nas uvodi u privatni život jednog od najvećih redatelja svih vremena. Hitchcock je ljubavna priča o jednom od najutjecajnijih filmskih redatelja prošlog stoljeća: Alfredu Hitchcocku i njegove supruge i partnerice Alme Reville koju u filmu glumi Hellen Mirren. Genije kada je riječ o redateljskoj palici, to svi dobro znaju, ali kakav je bio kao muškarac, suprug i ljubavnik  otkrivaju nam režiser Sacha Gervasi i pisci John J. McLaughlin i Stephen Rebello.

Hitchcock

Hitchcock

Hitchcock

Hitchcock

Hitchcock

Hitchcock

Učitati još
Zatvori