Istinita priča koja je dirnula milijune stiže na veliko platno. Film One Life neće nikoga ostaviti ravnodušnim
Istinita priča koja je dirnula milijune stiže na veliko platno. Film One Life neće nikoga ostaviti ravnodušnim

Istinita priča koja je dirnula milijune stiže na veliko platno. Film One Life neće nikoga ostaviti ravnodušnim

Početkom sljedeće godine, u kina nam stiže nevjerojatna istinita priča koja će vas sigurno dirnuti. Riječ je o filmu One Life kojeg ćemo moći pogledati već prvog dana siječnja. Na velika platna donosi emotivnu životnu priču Nicholasa Wintona koji je tijekom Drugog svjetskog rata spasio nekoliko stotina djece od sigurne smrti.

one life
Nicholas Winton

‘Britanski Schindler’

Nicholas Winton bio je britanski burzovni posrednik koji je pomogao spasiti židovsku djecu tijekom Holokausta od nacista. Winton je na jednom svom putovanju u tadašnju Čehoslovačku napravio listu židovske djece koju treba spasiti. Preselio ih je u Veliku Britaniju gdje se onda pobrinuo da pronađu domove. Ukupno je spasio 669 djece, a prozvali su ga i ‘britanskim Schindlerom’. Baš kao i Schindler 1993., sada je i Winton dobio svoj film. One Life prati njegovu nevjerojatnu misiju spašavanja djece od nacističke invazije, ali i stariju dob tijekom koje se stalno preispitivao je li mogao učiniti više.

Wintona u starijoj dobi glumi legendarni, dvostruki oskarovac Anthony Hopkins. Mlađu verziju glumi Johnny Flynn. U filmu se još pojavljuju i Helena Bonham Carter i Jonathan Pryce. Režiju potpisuje James Hawkes, poznat po režiranju dvije epizode serije Black Mirror.

one life
one life

Viralni klip koji će vas rasplakati

O filmu se trenutno puno priča. Jedan od razloga je i viralni klip, odnosno isječak jedne TV emisije, koji kruži po društvenim mrežama. Iako je spasio stotine djece, za Wintona mnogi nisu čuli do 1988. godine. Tada je njegova supruga na tavanu našla njegovu staru bilježnicu. U njoj su bila zapisana sva imena djece koju je spasio, imena njihovih roditelja te imena obitelji koja ih je primila po dolasku u Veliku Britaniju. Iste godine, za Wintona je čula šira javnost. Bio pozvan kao gost u britanskoj TV emisiji That’s Life u kojoj je njegova priča ispričana.

Ono što on nije znao je da su u emisiju bili pozvana i djeca koju je spasio, kao i djeca i unuci nekih od njih. Emotivan viralni klip uključuje trenutak kada je voditeljica emisije pitala publiku: Ako ima netko danas ovdje da duguje svoj život gospodinu Wintonu, molim ga nek ustane. Nekoliko desetaka ljudi koji su sjedili oko njega se ustalo i zapljeskalo, a Winton je vidno bio ganut. Od tad je dobio nekoliko priznanja za svoj humanitarni rad, a doživio je duboku starost i preminuo u dobi od 106. godina.

Taj dirljiv trenutak bit će zabilježen i u nadolazećem filmu, a jedva čekamo vidjeti kako će ga prenijeti na filmsko platno. Trailer za film nedavno je izašao, a predviđamo kako će biti jedan od najdirljivijih filmova godine. Priča o Nicholasu Wintonu je ona koju bi svatko trebao znati, a sigurni smo kako One Life neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori