Znate li da je prošlo 20 godina od ovih filmova?

Znate li da je prošlo 20 godina
od ovih filmova?

Good Will Hunting

Good Will Hunting

Filmovi iz 1997. koje opet želimo gledati

Godina 1997. bila je jako dobra godina za Hollywood i filmove, a kraj jeseni i zima donijeli su nekoliko stvarno genijalnih ostvarenja. Koje smo filmove gledali prije točno dvadeset godina, a da nas još uvijek oduševljavaju, pročitajte u nastavku. Njihovo gledanje možete ponoviti čak i večeras!

Good Will Hunting (Dobri Will Hunting)

Američka drama koju je režirao Gus Van Sant, a u kojoj su glavne uloge ostvarili Matt Damon, Robin Williams, Ben Affleck, Minnie Driver i Stellan Skarsgård. Scenarij su napisali Affleck i Damon, a sam Damon glumi i naslovnu ulogu u filmu koji prati 20-godišnjeg radnika iz južnog Bostona Willa Huntinga, genijalca koji je prisiljen viđati se s terapeutom (Williams) i učiti naprednu matematiku s nagrađivanom profesorom (Skarsgård) kako bi izbjegao zatvorsku kaznu. Kroz terapiju Will ponovno preispituje svoje odnose s najboljim prijateljem (Affleck) i novom djevojkom (Driver) dok se u isto vrijeme suočava s osobnim emotivnim problemima i odlučuje o svojoj budućnosti. Film je osvojio brojna priznanja i nagrade, a možda najupečatljvo priznanje je Oscar za scenarij koji su osvojili Matt Damon i Ben Affleck sa samo 27 i 25 godina.

Good Will Hunting

Good Will Hunting

Midnight in the Garden of Good and Evil (Ponoć u vrtu dobra i zla)

Clint Eastwood donosi film s Kevinom Spaceyem, Johnom Cusackom i Judeom Lawom u ovoj nepredvidljivoj, očaravajućoj i istinitoj priči temeljenoj na fenomenalnoj uspješnici Johna Berendta o šokantnom ubojstvu u otmjenom gradu Savanni u Georgiji, južnjačkom domu nevjerojatno očaravajućih i ekscentričnih likova.

Midnight In Garden Of Good And Evil

Midnight In Garden Of Good And Evil

Midnight In Garden Of Good And Evil

Midnight In Garden Of Good And Evil

Alien: Resurrection (Alien: Uskrsnuće)

Po mnogima najslabiji film iz Alien franšize ipak donosimo kao filmsku preporuku jer je krajem 1997. godine ostvario veliki utjecaj na kino blagajnama, a i bitan je za shvaćanje alienovske cjeline.

Alien Resurrection

Alien Resurrection

Dvjesto godina nakon svoje smrti Ellen Ripley (Sigourney Weaver) ponovno je oživljena zahvaljujući timu stručnjaka koji uz pomoć uzorka krvi kloniraju novu Ripley. Njihova je namjera izvući aliensku maticu iz nje, što im i uspije. No, Ripley više nije ista osoba. Njezina se DNK izmiješala s matičinom te je i sama razvila pojedine alienske karakteristike. S vremenom ojačali alieni pronalaze put iz svojih zatočeništava te poznata borba ponovno počinje. Ripley postaje rastrgana između podvojenih osjećaja jer je i sama dijelom alien…

Alien Resurrection

Alien Resurrection

Alien Resurrection

Alien Resurrection

Titanic (Titanik)

Titanic je američka epska romansa i film katastrofe iz 1997. godine kojeg je režirao i napisao James Cameron. U ovoj fiktivnoj priči postavljenoj u sjeni stvarne tragedije potonuća možda najpoznatijeg broda u povijesti glume Leonardo DiCaprio kao Jack Dawson i Kate Winslet kao Rose DeWitt Bukater, pripadnici potpuno različitih slojeva društva koji se zaljube u trenucima prije potonuća broda. Iako su glavni likovi i ljubavna priča potpuno izmišljeni, u filmu se pojavljuju i stvarne povijesne ličnosti. Gloria Stuart u filmu glumi ostarjelu Rose koja nas u naraciji vodi kroz cijelu priču, a Billy Zane glumi Cala Hockleyja, njezinog zaručnika iz mladih dana.

Titanic

Titanic

Titanic

Titanic

Jackie Brown

Jackie Brown (P. Grier) atraktivna je 44-godišnja stjuardesa u maloj meksičkoj zrakoplovnoj tvrtki, sitna kriminalka koja za krijumčara oružjem Ordella Robbieja (S. L. Jackson) povremeno obavlja poslove kurira. Nakon što jednog dana na carini neoprezno upadne u zamku koju su joj namjestili agenti Ray Nicolette (M. Keaton) i Mark Dargus (M. Bowen), Jackie dospije u zatvor te joj Ray ponudi da u zamjenu za slobodu svjedoči protiv Ordella. Znajući da Ordell sve svoje suradnike koji padnu u ruke zakona ubrzo ušutka po kratkom postupku, baš kao što je učinio hladnokrvno ustrijelivši potencijalno neugodnog svjedoka i također sitnog kriminalca Beaumonta Livingstona (C. Tucker), Jackie nije nimalo oduševljena kad ugleda profesionalnog lovca na ucjene Maxa Cherryja (R. Forster).

Jackie Brown

Jackie Brown

No, Cherry je zapravo dobar čovjek koji razmišlja o povlačenju iz opasnog posla i koji se na prvi pogled zaljubi u atraktivnu stjuardesu. Ipak, Ordell odluči poštedjeti Jackie, te uz njezinu pomoć u Ameriku prošvercati pola milijuna dolara. Međutim, tog se plijena odluče domoći i Ordellova djevojka, lakomislena narkomanka Melanie Ralston (B. Fonda), i njegov pomoćnik Louis Gara (R. De Niro), šutljiv, grub i ne osobito inteligentan momak koji je nedavno izašao iz zatvora. Da bi nadmudrila Ordella, njegove ortake i policiju, te im ukrala novac, Jackie će trebati Cherryjevu pomoć… Film impresivne glume, režije, scenarija, kamere i na kraju glazbe pravo je osvježenje u opusu Quentina Tarantina.

Jackie Brown

Jackie Brown

Jackie Brown

Jackie Brown

The Boxer (Boksač)

Daniel Day Lewis je u ovom filmu briljantan! Ok, znamo da oduševljava u svakom filmu u kojem se iole pojavi. No, ovaj odlazak prisjećanjem u prošlost filmova iz 1997. primorao nas je da se prisjetimo ovog odličnog filma i njegove interpretacije lika Dannyja Flynna.

Danny Flynn (Daniel Day-Lewis) izlazi iz zatvora, pošto je odslužio kaznu zbog sudjelovanja u akcijama IRA-e. Vraća se u zavičaj gdje susreće svoju nekadašnju ljubav Megy (Emily Watson). Ona je nesretno udana i sama odgaja sina jer joj je suprug u zatvoru. Flynn koji je nekad bio boksač, obnavlja staru općinsku vježbaonicu. Na taj način želi sačuvati djecu od govora mržnje i uplitanja u političke sukobe. Njegov rad s djecom ponovo ga zbližava s Megy. No, lokalni članovi IRA-e ne vide njegov rad i vježbanje s djecom kao dobar potez.

The Boxer

The Boxer

The Boxer

The Boxer

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori