7 filmova sa ZFF-a koje morate pogledati online i svi su toliko dobri da se ne možemo odlučiti

7 filmova sa ZFF-a koje morate pogledati online i svi su toliko dobri da se ne možemo odlučiti

Zagreb Film Festival, jedan od naših omiljenih filmskih festivala u gradu koji nam uvijek donese nove filmske favorite, ove se godine održava potpuno virtualno. Iako osjećaj sjedenja u kinu pred velikim platnom, šušur ZFF-a i poznanstva koja se tamo stvore nije lako nadoknaditi, online festival učinit će fimove dostupnima najvećem broju ljudi dosad.

U djeliću ZFF-a tako ćemo uživati svi putem stranica croatian.film i www.kinoeuropa.hr, a ovogodišnji izbor zaista je bogat. Unatoč obustavljenim produkcijama i brojnim poteškoćama, streamat ćemo izvrsne filmove renomiranih redatelja, ali i debitanata.

Sirotište

‘Sirotište’ je prikazan u Cannesu i prekrasan je film za one koji vole kombinaciju nadrealizma, sanjarenja, ali i brutalne društvene stvarnosti u filmovima. Radnja je smještena u 80-e godine u kojima pratimo 15-godišnjeg Quodrata. Njegov se život vrti oko Bollywooda – prodaje kinoulaznice na crnom tržištu i dane provodi rekreirajući u glavi omiljene scene iz bolivudskih filmova. Iz tog uličnog, sanjarskog života budi ga dodir stvarnosti. Policija ga iznenada uzima i odvodi u sovjetsko sirotište gdje Quodrat upoznaje drugu djecu. Kako se mijenja politička situacija, tako i on i njegovi poznanici iz novog okruženja žele braniti svoju zemlju i priča tek počinje.

Pogledajte online na stranici www.kinoeuropa.hr od utorka 10.11. u 18:00 sati do srijede 11.11. u 18:00 sati i od subote 14.11. u 11:00 sati do nedjelje 15.11. u 23:00 sata.

Najljepše godine

Jedan od filmova kojima se najviše veselimo u ovom programu ZFF-a su talijanske ‘Najljepše godine.’ Priča je to koja nas vodi u dugih 40 godina tijekom kojih otkrivamo četvero prijatelja i njihove odnose. Paola, Giulija i Riccarda upoznajemo u Italiji 1980. godine kao šesnaestogodišnjake koji dijele baš sve, a Paolova djevojka Gemma čini savršenu četvorku. Međutim, kako odrastaju, tako se njihovi životi potpuno mijenjaju, kreću u sasvim različitim smjerovima, a njihovo prijateljstvo ponekad prati, a ponekad ne može izdržati teret vremena u kojima žive. Dirljiva priča o prijateljstvu prožeta je društvenom stvarnošću Italije i njezinom poviješću. ‘Najljepše godine’ režirao je Gabriele Muccino, poznati talijanski redatelj poznat i kao autor filmova ‘Sedam duša’ i ‘U potrazi za srećom’ u kojima je protagonist Will Smith.

Pogledajte online na www.kinoeuropa.hr od utorka 10.11. u 18:00 sati do srijede 11.11. u 18:00 sati i od subote 14.11. u 11:00 sati do nedjelje 15.11. u 23:00 sata

Slušaj

Luciu Moniz mnogi od nas prate po šarmantnoj ulozi u jednom od najslavnijih božićnih filmova, ‘Love Actually.’ Međutim, u sklopu ZFF-a gledamo je u sasvim drugačijoj ulozi. Film ‘Slušaj’ prati Belu (Moniz) i Jota, doseljenike iz Portugala koji žive u predjelima Londona s troje djece i slabijim životnim uvjetima. Već se bore za relativno pristojnu svakodnevicu svoje djece, a kad se njihovoj gluhoj kćeri pokvari slušni aparatić, tek se počinju redati ozbiljne nevolje. Igrom slučaja, u sve se upliće socijalna služba koja roditeljima oduzima djecu. Tako počinje emotivno napeta utrka u borbi Bele i Jota za skrbništvo prije nego što djeca odu na posvajanje. Ane Rocha de Sousa ovim je filmom osvojila nagradu na festivalu u Veneciji za najbolji debitantski film.

Film možete pogledati na www.kinoeuropa.hr od srijede 11.11. u 18:00 sati do četvrtka 12.11. u 18:00 sati i od subote 14.11. u 11:00 sati do nedjelje 15.11. u 23:00 sata.

Oskar i Lili: Gdje nas nitko ne poznaje

Arash T. Riahi poznat je svjetskoj publici kao austrijski kandidat za Oscara. Njegov film ‘For a Moment, Freedom’ bio je nominiran 2008. godine, a na ZFF-u se predstavlja novim filmom ‘Oskar i Lili’ koji nam je odmah zapeo za oko. Film prati djecu, osmogodišnjeg Oskara i 13-godišnju Lili, izbjeglice iz Čečenije koji žive u Austriji šest godina. I upravo kad su stvorili život u toj zemlji, zaprijeti im deportacija. U oštrom sustavu djeca ostaju sama jer njihova majka doživljava psihički slom pa vlasti odgađaju deportaciju i šalju brata i sestru kod udomitelja. Iako svatko završi u drugoj obitelji, potajno održavaju kontakt i nadaju se da će jednom ponovno biti zajedno. Divna, emotivna priča dovest će vas na rub suza pa opet u smijeh zahvaljujući dječjem entuzijazmu i percepciji svijeta.

Film pratite na stranici www.kinoeuropa.hr od srijede 11.11. u 18 sati do četvrtka 12.11. u 18 sati.

Undine

Jedan je od najuzbudljivijih filmskih noviteta film s potpisom hvaljenog Christiana Petzolda. Poznat po svojim uspješnicama ‘Barbara’, ‘Feniks’ i ‘Traniz’, Petzold i ovog puta stvara netipičnu ljudsku priču. Iza Petzolda su brojne nagrade od one za najboljeg režisera pa do toga da je gotovo ušao u nominacije za Oscara za film ‘Barbara. Sada nas upoznaje s Undine (Paula Beer), mladom povjesničarkom koja radi u muzeju. Nakon što doživi krah veze jer ju ljubavnik Johannes ostavlja, Undine se mora poistovjetiti s drevnim mitom. Međutim, što će se dogoditi kad joj u posljednji trenutak za oko zapinje Christoph? Petzold stvara modernu verziju Male sirene koja je već nagrađena na Berlinaleu gdje je Beer osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Film gledamo online na stranici www.kinoeuropa.hr od četvrtka 12.11. u 18.00 sati do petka, 13.11. u 18 sati te od subote 14.11 u 11 sati do nedjelje 15.11. u 23 sata na stranicama Kina Europe.

Slalom

U programu ZFF-a posebno nam je zapeo za oko i ‘Slalom‘, film koji je bio uvršten u službenu selekciju Cannesa 2020. U pitanju je prvi dugometražni film redateljice Charlene Favier, a prati 15-godišnju Lyz, brutalno ambicioznu skijašicu koja je uspjela ući u prestižni program za buduće profesionalce. Iako voli skijanje, istovremeno je samo tinejdžerka koja svoje dane provodi pod režimom škole, treninga i trenera Freda (Jeremie Renier). Kad Lyz počne redati uspjehe, Fredov se odnos prema 15-godišnjakinji drastično mijenja. Film nas počinje suočavati s njihovom nelagodnom prisnošću, temama seksualnog nasilja i zlostavljanja te ženskom identitetu i odrastanju. ‘Slalom’ bi mogao biti jedan od najvažnijih filmova koje nam ZFF donosi ove godine i svakako ćemo ga streamati.

Pogledajte online na stranici www.kinoeuropa.hr od četvrtka 12.11. u 18:00 sati do petka 13.11. u 18:00 sati i od subote 14.11. u 11:00 sati do nedjelje 15.11. u 23:00 sata

Influencerica

Među najpopularnijim je filmovima ovogodišnjeg festivala svakako ‘Influencerica.’ Djelo Magnusa von Horna bio je u selekciji Cannesa, a dobio je izuzetno dobre kritike filmskih kritičara. Film prati tri dana u životu Sylwije, moderne fitness influencerice koja živi u online kulturi kojom je današnjica obilježena. Međutim, što se skriva iza silnih pozitivnih poruka i vanjštine koju Sylwije izlaže na internetu? U svoja četiri zida sasvim je drugačija i njezina se osobnost transformira u hladnu i povučenu, a kad konačno postane iskrena sa svojim pratiteljima, ne očekuje koliku će promjenu doživjeti. Kako je Seventh Row pisao, u pitanju je jedan od prvih izvrsnih filmova o svijetu influencera.

Film gledajte na www.kinoeuropa.hr od petka, 13.11. u 18:00 do nedjelje, 15.11. u 23:00.

Učitati još
Zatvori